Ma már megszokott az AI programozó szoftverek használata, hiszen rutinszerű feladatoknál vagy hibakeresésnél időt spórolhatnak vele a fejlesztők. A sok platform közül azonban nem könnyű választani, főleg, ha valaki most ismerkedik a programozással. Alábbi cikkünkben ezért a leggyakrabban használt kódgenerátorok tulajdonságait vesszük sorra.

Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogy egy AI programozó szoftver milyen sok területen képes segíteni a fejlesztők munkáját. Arra is kitértünk, hogy a kódoláshoz érdemes olyan platformot választani, amelyet az általánosabb célú chatbotokkal szemben kifejezetten a fejlesztés támogatására hoztak létre. Ma már azonban többféle AI kódgenerátor létezik, így nem is olyan egyszerű eldönteni, hogy melyik könnyítené meg leginkább a munkánkat.

Az alábbi cikkben részletesen bemutatjuk az 5 legnépszerűbb AI programozó szoftver tulajdonságait, de előtte jöjjön néhány általános tanács azzal kapcsolatban, hogy mi alapján érdemes választani.

Szempontok az AI programozó szoftver kiválasztásához

Milyen funkcióra van leginkább szükséged?

Van olyan platform, ami a hibakeresésben teljesít jobban, más a kódgenerálásban. Ez utóbbinál is érdemes különválasztani két esetet: amikor az AI a megadott paraméterek (prompt) alapján írja a kódot, illetve amikor kiegészíti az ember által gépelt parancsot. Van olyan szoftver is, amely a programnyelvek közti fordításban jeleskedik.

Melyik programozási nyelvet használod?

Bár a legjobb platformok több nyelven is használhatók, szinte mindegyikre igaz, hogy van egy „anyanyelvük”, amelyen a többinél jobban értenek. Ha például Java-ban programozol, akkor érdemes ennek megfelelő kódgenerátort választani, és nem olyat, ami elsődlegesen a Python-ra épít.

Milyen fejlesztőkörnyezetben dolgozol?

Több AI programozó szoftver integrálható az olyan népszerű fejlesztőkörnyezetekbe, mint például a Visual Studio Code vagy a JetBrains, ezáltal jelentősen megkönnyítve a programozást.

És most jöjjön az 5 legnépszerűbb AI programozó szoftver, valamint két bónusz!

1. OpenAI Codex

Az OpenAI nagy nyelvi modellekre építő mesterséges intelligenciája az egyik legfontosabb az AI platformok között. Ezt semmi sem bizonyítja jobban, mint hogy több más alkalmazás is erre épít (lásd később). Hihetetlen mennyiségű információból táplálkozik, a programozást tekintve például több milliárd sornyi kódot használ forrásként. Ennek köszönhetően a begépelt parancsok (promptok) alapján valós időben képes kódot generálni. Kódkiegészítésére is használható, és az összes népszerű programozási nyelven ért.

2. GitHub Copilot

Ez a platform már kifejezetten a programozás támogatására jött létre: az OpenAI Codex API-ra építve kínál kiegészítő szolgáltatásokat. Forrásként a nyilvánosan elérhető GitHub repozitóriumokat is felhasználja a jobb minőségű kód generálása érdekében. Több fejlesztőkörnyezetbe integrálható (pl. Visual Studio Code, JetBrains), és számos népszerű programozási nyelvet támogat, például a Pythont, a JavaScriptet és a TypeScriptet. A legjobb a virtuális „páros programozásban”, vagyis abban, hogy kiegészítse a begépelt parancsot. Eközben monitorozza a felhasználó egyedi programozási stílusát, és idővel egyre testre szabottabb és pontosabb javaslatokat ad.

3. Tabnine

A Tabnine is kifejezetten programozók számára készült, és a begépelt kód kiegészítésével segíti a fejlesztőket. A Copilothoz hasonlóan képes tanulni a kódolási szokásokból, és így idővel nemcsak az adott parancsot fejezi be, hanem a következő sorra is javaslatot tesz. Többféle eszközről futtatható (laptop, szerver, felhő), de és nagyon sok programozási nyelvet támogat – több mint húsz nyelven használható.

4. Amazon CodeWhisperer

Az Amazon AI programozó szoftvere is abban a legjobb, hogy valós időben tegyen javaslatot a kód kiegészítésére, legyen szó egyetlen sorról vagy összetettebb funkcióról. A CodeWhisperer ugyanakkor a hibakeresésre is kiválóan alkalmas. A javításnál az alkalmazás a biztonsági szempontokra is ügyel, valamint figyelembe veszi az egyéni felhasználói szokásokat (például az elnevezések tekintetében).

5. Codeium

A Codeium egy független programozó szoftver, amely nem épít más open-source forrásokra vagy API-kra. Több mint hetven nyelvre „tanították meg”, és sok kiegészítő funkciót tartalmaz, amelyet három csoportba soroltak. Az Autocomplete eszköz az eddig megismertekhez hasonlóan a kód kiegészítésével támogatja a munkát, és a kapott szoftverrészlet parancssorai mellett a kommenteket is figyelembe veszi. A Chat promptok alapján képes kódrészleteket generálni, de akár a kód magyarázatára, refaktorálására is képes, valamint fordításra az egyik programnyelvről a másikra. A Search pedig kódrészletek és hibák keresésben segít.

+1 ChatGPT

Végezetül szót kell ejtenünk a ChatGPT-ről is, amely ugyan egy általánosabb célú mesterséges intelligencia, mégis sokan használják a programozás támogatására. Az OpenAI által fejlesztett eszköz frissebb, 4-es verziója már összetettebb programozási feladatok megoldására is képes. Minden népszerűbb nyelven tud kódot generálni, de a Python esetén a legmagabiztosabb. Mégis az a legjobb benne, hogy „emberszerű”, így a kód magyarázásától kezdve a dokumentációk készítéséig nagyon sok esetben könnyítheti meg a munkát.

+2 Google Gemini

A Gemini a Google által fejlesztett komplex AI modell, amelynek többféle alapinformációt adhatunk – a szöveg mellett képet, hangot és videót is fel tud dolgozni. Különböző változatait az okostelefonoktól a Google jelenleg ismert szolgáltatásain át számos alkalmazásban láthatjuk viszont. Az AI-ból egy spaciálisan programozást támogató alkalmazást is terveznek AlphaCode 2 néven, amely Python, Java, C++ és Go nyelveken lesz használható. A Gemini ugyanakkor csak 2023 decemberében vált elérhetővé, így a legtöbben még csak most ismerkednek a használatával.

Ahogy a fenti példákból is látszik, az AI programozó szoftverek gyorsan fejlődnek. A használatuk biztosan nagy hatást gyakorol majd a szoftverfejlesztés jövőjére. Ha nem akarsz ebből kimaradni, akkor érdemes minél előbb keresned egy olyan tanfolyamot, ahol a stabil programozási alapok mellett az AI használatát is elsajátíthatod.