Az iparági trendek szerint a mesterséges intelligencia (AI) használata lassan mindennapossá válik a programozás területén. Bár a fejlesztők munkáját nem váltja ki, az AI hatékonyabbá és gyorsabbá teheti a kódolást, ezért mindenképpen érdemes megismerkedni vele. Az általánosabb célú chatbotok mellett ráadásul kifejezetten programozást segítő AI platformok is léteznek.

Az AI kódgenerátorok olyan alkalmazások, amelyek a mesterséges intelligencia segítségével teszik könnyebbé a programozást. Ehhez gépi tanulást és nagy nyelvi modelleket használnak, valamint rengeteg publikusan elérhető kódrészletet elemeznek. Sokféleképpen képesek segíteni a programozásban: van olyan megoldás, amely egy utasítás (prompt) alapján írja meg a kódot, más automatikusan kiegészíti a begépelt parancsot. A legfejlettebb eszközök integrálhatók a népszerű fejlesztőeszközökbe, többféle programozási nyelvet ismernek, ráadásul a kódírás mellett képesek azonosítani a hibákat és sérülékenységeket, valamint megoldási javaslatokat kínálni ezekre a problémákra.

Milyen konkrét feladatokban tud segíteni az AI?

Az AI programozás elsősorban olyankor hasznos, amikor a feladat ismétlődő, rutinszerű. Ilyen például az, amikor sok apró változó mentén kell teszteseteket programozni, vagy éppen egy régi szoftvert kell átkonvertálni az egyik programozási nyelvről a másikra. A hibakeresésben is nagy segítséget jelent a használata, hiszen az AI sokkal gyorsabban átnéz egy hosszú kódsort, mint az emberi szem. Emellett hasznos lehet akkor is, ha korábbi vagy mások által írt kódrészleteket kell értelmezni – ilyenkor érthető, „emberi nyelven” ad leírást.

Miért érdemes a mesterséges intelligenciával kódolni?

Legfőképpen a hatékonyság növelése miatt, hiszen a rutinszerű munkafolyamatok kiváltásával időt és erőforrást lehet spórolni. A hibák valós idejű jelzése és a megoldási javaslatok szintén felgyorsítják a kódolást. Emellett az AI programozó szoftvereket arra trenírozták, hogy a teljesítmény és a hatékonyság szempontjából optimális megoldásokat javasoljanak, ami az egész kód minőségét javítja. Még a kommentelésben is segítenek, például a pontosabb változó- és funkciónevek alkalmazására bíztatnak, ami megkönnyíti a többi fejlesztővel való együttműködést.

Mik az AI programozás kockázatai?

Az AI által javasolt kódrészletek felhasználása nagy tapasztalatot igényel. Egyrészt a mesterséges intelligenciának is vannak korlátai – ha például hibás minták alapján dolgozik, akkor a javaslatai is hibásak lesznek. A kapott kódot tehát mindig felül kell vizsgálni. Emellett a generált kódrészletek beillesztésekor is nagyon kell figyelni, például a kódolási konvenciók betartása, vagy a kompatibilitási problémák elkerülése miatt.

Gyakran okoz problémát, hogy a jelenlegi AI modellek csak korlátozottan tudják figyelembe venni a meglévő kódrészleteket. Így például könnyen előfordulhat, hogy duplikálunk már meglévő sorokat, ahelyett, hogy újra felhasználnánk azokat. Ezzel összességében csökkentjük a kód minőségét és karbantarthatóságát. Ha nem figyelünk, elveszítjük a vámon, amit nyerünk a réven (vagyis az AI programozás révén).

Az AI használata biztonsági és szerzői jogi szempontokból is kérdéses jelenleg. Így olyan vállalatoknál, amelyeknek különösen ügyelniük kell a biztonságra (pl. a pénzügyi szektorban), a mesterséges intelligenciát csak nagy körültekintéssel lehet használni.

Milyen AI-t lehet programozásra használni?

Ma talán a ChatGPT a legismertebb mesterséges intelligencia platform. Ez is képes kódot generálni, de sokkal általánosabb céllal készült – inkább az emberekkel való „beszélgetés” az elsődleges feladata. A kifejezetten programozást támogató AI platformok jóval több funkcióval képesek segíteni a fejlesztők munkáját. Ilyen például a GitHub Copilot, a Tabnine vagy az Amazon CodeWhisperer. Sorozatunk következő részében ezeket mutatjuk be.