A mesterséges intelligencia a nagyközönség számára is elérhetővé vált, így sokan kongatják a vészharangot: hamarosan nem lesz szükség programozókra. Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója és társ-ügyvezetője szerint azonban az AI inkább eszköz a fejlesztők kezében, mint ellenség.

– Mennyire barátkoztál össze a ChatGPT-vel az elmúlt hónapokban?

– Filep Szabolcs: Nagyon sokat kísérletezem ezzel és más mesterséges intelligencia rendszerekkel is. A ChatGPT ugyanis egy nyelvi modell, amelynek elsődleges célja, hogy az ember által írt szövegekhez hasonlókat hozzon létre. Mintákat keres, gyakoriság és valószínűség alapján rak egymás után szótagokat. Elképesztő eredményei vannak szinte minden területen, a fejlesztésben is segít, de ez nem egyenlő a kódolással, még akkor sem, ha képes programkódot generálni.

Vannak más AI modellek is, amelyeket kifejezetten a programozás támogatására fejlesztettek. Ilyen például a GitHub Copilot vagy a Tabnine. Ezekkel talán kevésbé jól lehet „beszélgetni”, viszont kiegészítik az éppen begépelt kódot, vagy figyelmeztetnek az alapvető hibákra. Komplex szoftvereket azonban ezek sem képesek alkotni.

– Mi a legfontosabb különbség szerinted az ember és az AI által írt kód között?

– A chatbotok csak „hozott anyaggal” tudnak dolgozni, a meglévő mintákat hasznosítják újra. Ez komoly veszélyt rejt magában, hiszen ha a minta hibás, akkor a generált kód is az lesz – amit az AI nem képes felismerni. Nem tud valóban kreatívan gondolkodni, kilépni a meglévő keretek közül, ahogy azt az emberi elme teszi.

– Akkor szerinted az AI-t nem lehet programozásra használni?

– Nagyon jól lehet vele dolgozni bizonyos korlátokkal. Egyszerűbb, ismétlődő feladatoknál kifejezetten hasznos, ahogy akkor is, ha nagy mennyiségű adattal kell foglalkozni. Egy hibaüzenet okát például gyorsan megtalálhatja, és képes felgyorsítani a rutinszerű munkafolyamatokat, így több idő marad az élvezetesebb, kreatív munkára.

– Mégsem tudja kiváltani az embert.

– Pontosan. A tervezés, az ellenőrzés és a komolyabb hibák javítása továbbra is a képzett IT szakemberek feladata marad. Ehhez természetesen meg kell tanulnunk használni az AI-t, kiismerni a benne rejlő lehetőségeket. Napjaink programozóinak jelenleg ez jelenti az egyik legnagyobb kihívást – aki lépést akar tartani a szakma fejlődésével, annak a mesterséges intelligenciával is érdemes ismerkednie. Mi ezért be is építjük a PROGmasters tananyagaiba.

Így lehet programozni az AI segítségével

– Hogyan tud segíteni programozásban a mesterséges intelligencia?

– A programozókat a sikerélmény hajtja. A problémák megoldása érdekében számos eszközt vetnek be, például mások által már megírt forráskódokat, keretrendszereket. Gyakran használják a Google-t, ha elakadnak vagy útmutatást keresnek. Ehhez a munkafolyamathoz most új, még hatékonyabb eszközként csatlakozik az AI is, akivel „direktben” lehet konzultálni: konkrétabb válaszokat ad, és hozzá testreszabott forráskódokat és magyarázatot. Megspórolhat nekünk némi időt az interneten való kutakodással szemben.

Egy kezdő programozónak pont ezért a tanulásban jelenthet segítséget. Ha egy-egy probléma megoldásához útmutatást kér, megtudhatja, merre induljon el, mint tanuljon, vagy épp ötleteket is kaphat a megfejtéshez. Az MI-ban rejlő lehetőségeket a munka során mégis inkább a tapasztalattal rendelkező, medior vagy senior fejlesztők tudják kiaknázni. Ők képesek pontosan definiálni azt, amire szükségük van, majd megfelelő hozzáértéssel felhasználni a kapott információt. Így hatékonyabban haladhatnak olyan feladatokkal, amelyek kisujjból mennek, de időigényesek – például az egyszerűbb rutinok, tesztek írása, vagy épp hibakeresés.

– Hogyan hat mindez az IT szektorra?

– A mesterséges intelligencia biztosan átalakítja majd a szakmát, de nem abban az értelemben, hogy elveszi a programozók munkáját. Sőt, éppen ellenkezőleg, még biztosan növekedni fog a fejlesztők iránti igény. Épp az AI terjedése miatt nyílhatnak új pozíciók – például több elemzőre és tervezőre lehet szükség. Ráadásul a mesterséges intelligencia révén elérhetőbbek lesznek olyan IT megoldások, amelyeket most még csak a nagyobb vállalatok használnak. Kicsit olyan a helyzet, mint a kész weboldalakat készítő szoftverek (pl. WordPress) megjelenése után. Sok kisvállalat számára nyílt meg a lehetőség, hogy saját honlappal jelenjek meg az interneten, míg a tapasztaltabb szakemberek a komolyabb megrendelésekre koncentrálhatnak.

– Mire számíthatnak azok, akik még csak most kezdik a programozást?

– Mindenképpen foglalkozniuk kell a mesterséges intelligenciával, mert biztosan része lesz a jövőnknek. Koncentráljanak a gyakorlati tudásra, de azért figyeljenek az „emberi oldalra”, vagyis a soft skillekre is – hiszen a vállalatok épp azért alkalmaznak majd programozókat, mert jól kommunikáló, csapatban dolgozó munkatársra lesz szükségük, és nem egy robotra.

(A borítókép mesterséges intelligencia segítségével készült, és nyomokban az interjú alanyát is tartalmazza. 😊)