A Python programozás népszerűsége egyre növekszik, hiszen a mesterséges intelligencia fejlesztésétől az adatbányászatig sok területen használható. Ugyanakkor kezdőknek is jó választás – elmondjuk, miért.

Mit kell tudni a Pythonról?

A Python programozási nyelvet 1989-ben kezdte fejleszteni egy holland programozó, Guido van Rossum. Célja egy kifejezetten könnyen olvasható és használható nyelv létrehozása volt. Az első verzió publikálása óta eltelt évtizedekben a Pythont egyre többen kedvelték meg, sőt, manapság is a legnépszerűbb nyelvek egyike. Nagyon sok területen használják, ebből adódóan rengeteg dokumentáció, könyvtár- és keretrendszer áll a Python fejlesztők rendelkezésére.

Miért olyan népszerű a Python programozás?

A Python nyelvet a kezdetek óta úgy fejlesztik, hogy a kód minél átláthatóbb legyen. Angol szavakat használnak benne, ráadásul más programozási nyelvekhez képest alig tartalmaz speciális karaktereket. A parancsokat egyszerű sortörések és behúzások választják el egymástól, így a Python kódot írni és olvasni is nagyon egyszerű. Kezdőknek is tökéletes választás a programozással való ismerkedéshez.

Ezek szerint csak amatőröknek való?

Egyáltalán nem. A Ptyhton nagyon sokoldalú, ezért a webfejlesztéstől a hobbi elektronikáig rengeteg területen használják. Néhány esetben szinte egyeduralkodóvá vált – például a mesterséges intelligencia vagy a gépi tanulás fejlesztésén jórészt Python szakértők dolgoznak. Ez a programnyelv kiválóan használható nagy adatmennyiségek kezelésére is, így a Data Science területein szintén előszeretettel választják. Emellett előfordul, hogy bár egy adott szoftvert más nyelven írnak, de a tesztelés vagy épp az automatizáció Python programozással történik. Ezért a Python nyelv ismerete gyakori elvárás tapasztalt fejlesztőkkel, rendszergazdákkal, DevOps szakemberekkel és adatelemzőkkel szemben egyaránt.

Hogyan lehet megtanulni?

A Python programozás elsajátításához csak némi időre és elszántságra van szükség. Ma már számos oktatóanyag érhető el az interneten akár ingyenes formában. A hangsúly azonban itt is a gyakorlaton van. Mivel a Python kód viszonylag könnyen értelmezhető, ezért hamar abba a hibába eshetünk, hogy “ránézésre” értjük a kódot – valójában viszont fogalmunk sincs a működéséről. Ezért a legjobb, ha mindent kipróbálunk a gyakorlatban, akár egy saját hobbiprojekten keresztül. Mások azért akadnak el az önálló tanulásban, mert szükségük lenne egy tapasztalt mentor iránymutatására vagy fix keretekre a tanuláshoz. Mindegyik problémára jó megoldást kínálnak az olyan online Python tanfolyamok, ahol tapasztalt szakértők tartanak gyakorlatorientált képzést.

Milyen karrierlehetőségek várnak Python programozóként?

Az informatika hihetetlenül gyors fejlődése miatt folyamatosan nagy kereslet van programozókra és más IT szakemberekre. A Python programozás jó alapot kínál az elhelyezkedéshez, ráadásul többféle irányba is ajtót nyit előtted. Ugyanakkor – más programnyelvekhez hasonlóan – a Pythonra is igaz, hogy minél több speciális szakmai ismerettel rendelkezel, annál könnyebb elhelyezkedned, és annál több fizetésre is számíthatsz. Ha például mesterséges intelligencia-fejlesztéssel foglalkoznál, akkor a nagy nyelvi modellekkel (LLM) és a természetes nyelvfeldolgozással (NLP) is meg kell ismerkedned. Ha a Data Science területet választod, akkor az SQL-ben és az adatbázisok kezelésében érdemes még elmélyülnöd. De Python alapokon akár weboldalt is lehet fejleszteni, ehhez a Django keretrendszert célszerű tanulmányozni. A lehetőségek sora szinte végtelen – csak az elszántságon múlik, ki meddig jut el. Első lépésnek viszont tökéletes választás a Python programozás.