Tudományos karrierről váltott programozásra Gagyi Miklós, aki most .NET fejlesztő a NIX-nél. A programozásban megtalálta a szakmai fejlődést, a folyamatos önképzés lehetőségét és a szabadságot. 

Tudományos pályáról az IT-ba

Tudományos pályáról jössz, ami nem egy mindennapi karrier. Miért döntöttél úgy, hogy programozó leszel?
Az élet úgy hozta, hogy az irodalomtudományok területén kezdtem meg a pályafutásom, de mindig is érdekelt a programozás. Tíz év tanulás után és egy PhD-vel a hátam mögött, 2022 júniusában érkezett el az idő, amikor a váltás mellett döntöttem. Egy financiálisan és egzisztenciálisan is biztos pontra volt szükségem.

Dehát ez a két terület nagyon különbözik egymástól.
Valójában sok a hasonlóság közöttük. Az irodalomban és a programozásban is megvan a nyelvvel való foglalkozás, csak egy kicsit másképp.

“A programozás is arról szól, hogy hogyan fejezzük ki a gondolatainkat egy másik nyelvrendszerben.”

Miért döntöttél a bootcamp mellett az egyetemmel szemben?
Tíz évet töltöttem el az egyetemen, egy újabb hároméves képzést már nem szerettem volna bevállalni. A bootcamp-ek tömörebb, nyelvspecifikusabb képzéseket kínálnak, és ami a legfőbb szempont volt, hogy gyorsabban reagálnak a változó technológiai környezetre, mint a hagyományos egyetemi képzések. Azért választottam a PROGmasters-t, mert a piacon egyedüli intézményként kínált C# képzést, ami a második legnépszerűbb nyelv az üzleti szférában.

Hogyan élted meg a képzést?
Nagyon intenzív volt, kellett néhány hét, amíg felvettem a ritmust. Végig a fejlődés volt a legnagyobb motivációm, nincs jobb érzés attól, amikor megértek valamit, amiről előző héten még azt sem tudtam, hogy eszik vagy isszák. Nagyon jó csapatunk volt, még úgy is, hogy végig online volt a képzés. Itt még szeretném megjegyezni, hogy ezúton is köszönök mindent oktatóinknak, Balázsnak és Ádámnak!

Hogyan élted meg a képzés elvégzése után az elhelyezkedési időszakot? Tettél valamit annak érdekében, hogy nagyobb esélyed legyen az állásinterjúkon?
Június 9-én volt vége a képzésnek és július 27-én volt az első munkanapom. Aktívan kerestem munkát már az első perctől kezdve, sok helyre mentem interjúzni és beszéltem ismerősökkel is, akik IT cégeknél dolgoztak. Tájékozódtam arról, hogy mit keresnek most a cégek egy frissen végzett fejlesztőben. A képzés során annyira megszoktam a napi több órás munkát, hogy az elhelyezkedési időszak alatt elkezdtem egy önálló projekten is dolgozni. Sokat jelentett, hogy nem estem ki a napi rutinból.

Elhelyezkedés az IT-ban

Egy éve vagy a NIX-nél, mint junior .NET fejlesztő. Hogyan érzed magad? Milyen technológiákat használsz a napi munkában?
A NIX-nél mindenki nagyon türelmes és segítőkész. Szakmailag is kiválóak, rengeteget tudok itt tanulni mind a programozásban, mind üzleti felfogásban is. Novemberben kerültem az első éles külföldi projektemre, ahol éppen azt a tech stacket használom, amit a képzésen elsajátítottunk. .NET, Angular és SQL az, amivel a legtöbbet dolgozom.

Elégedett vagy az eddigi pályafutásoddal?
Abszolút!

A jelenlegi IT piaci helyzetben is kapsz megkereséseket más cégektől?
Annak ellenére, hogy jelenleg a piac kissé megtorpant, még így is másfél-kéthavonta kapok megkereséseket.

Nagyon fontos neked a tanulás. Mi lesz a következő, amibe belevágsz az IT területén?
Ez így van. A mindennapjaim része az önképzés, napi másfél-két órát szánok erre. Jelenleg egy AWS Cloud kurzust csinálok önszorgalomból.

Mik a terveid a jövőben?
Élvezem azt, amit csinálok, és úgy érzem, most a helyemen vagyok. Ez a szakma nagyon nagy szabadságot ad, nagyon rétegzett. Számos árnyalat van a szoftverfejlesztésben, és ez elég is. Nem lehet elképzelni a jövőt úgy, hogy ne legyenek szoftverek, tehát a programozás valóban egy jövőbiztos tudás. A jövőben szeretném még tovább mélyíteni a tudásom, és az architect szerep felé mozogni.

LEGYEN TIÉD A KÖVETKEZŐ SIKERSZTORI!