Ha eldöntötted, hogy szeretnél programozást tanulni, még egy nagy kérdésre felelned kell: melyik programnyelvet válaszd? Bár a programozási nyelvek népszerűsége folyton változik, mi segítségképpen összesítettük a trendeket. Íme a ranglista!

A programozási nyelvek közötti rangsorolás mindig szubjektív. Ha tanulásról van szó, a legtöbben olyan programnyelvet keresnek, amelyet sok nagy technológiai cég használ, amivel könnyen lehet munkát találni, és amit a sok segédanyag révén könnyű megtanulni – vagyis népszerű.

Ezzel kapcsolatban pedig a TIOBE index a legjobb mutató, ami a programozási nyelveket a keresőkben megjelenő találatok száma alapján rangsorolja. A TIOBE index eredményeit 2001 óta havonta frissítik, így a rövid és hosszú távú trendeket is mutatja.

Versengés a programozási nyelvek élmezőnyében

2022-ben a „legnépszerűbb programozási nyelv” címért a Python, a C és a Java folytatott küzdelmet, 2023-ra azonban a Java helyét átvette a C++. Mindössze néhány ezred %-kal csúszott le a Java az előkelő harmadik helyről. Az élboly nagyon elhúzott a többi versenyzőtől, a Python pedig 2021 óta tartja az 1. helyet. Nem véletlen, hiszen felhasználóbarát szintaxisa miatt az egyik legkönnyebben elsajátítható, széles körben használt programnyelv — használják webfejlesztésre, tudományos számításokra, adatelemzésre és még sok másra. A dobogóról lemaradt a C# és a Visual Basic, amik tavaly óta stabilan tartják az 5. és 6. helyet.

Programozási nyelvek – más szempontból

A TIOBE index mellett természetesen vannak más rangsorok is. A Redmonk listája például a Github és a Stack Owerflow bejegyzések alapján mutatja az egyes programnyelvek használatának gyakoriságát. Ezen a listán 2023 januárjában a JavaScript vezetett, a Python a második helyet, a Java pedig a harmadik helyet szerezte meg. A Github saját listáját a Python vezeti, a Java a második, a Go pedig a harmadik legnépszerűbb programozási nyelv.
Mi – ahogy a legtöbb programozó – több nyelvet ismerünk, kezdőknek mégis a Java-t ajánljuk. Ha szeretnéd megtudni, miért, olvasd el ezt a korábbi blogbejegyzésünket!