Sokféle programnyelv létezik a világon, de mi elsősorban a Java-t ajánljuk. Elmondjuk, miért.
Ha valaki programozó akar lenni, el kell döntenie, hogy melyik programnyelvet szeretné (először) megtanulni. A potenciális jelöltek listája elég hosszú lehet, és kezdőként különösen nehéz a választás, hiszen a fórumokon sokféle érv feszül egymásnak. Ráadásul mindenkinek van „személyes” kedvence, ami mellett több pozitívumot tud felsorakoztatni… A mi érveink a Java mellett hasonlóképpen szubjektívek, de igyekszünk több szempontból is körüljárni a kérdést.
    1. Megbízható: A Java programnyelvet az 1990-es évek elején kezdték fejleszteni, első verziója 1995-ben jelent meg. Azóta az informatika világa jelentős változásokon ment keresztül, a Java azonban ma is megfelel a legmodernebb elvárásoknak. Csak néhány példa azon vállalatok közül, amelyek használják: Google. Twitter, NASA…
    2. Sok területen használható: Akár a szerveroldali megoldások érdekelnek, akár webre vagy mobilra fejlesztenél, a Java-t mindenhol tudod használni. Ez a programnyelv ugyanis platformfüggetlen, szinte bárhol és bármikor futtatható.
    3. Ingyenes: A Java nyílt forráskódú, a fejlesztéséhez, futtatásához szükséges minden program és eszköz ingyenes. Ez nemcsak a programozók, hanem a vállalatok szemében is növeli a vonzerejét (nem kell jogdíjakat fizetni).
    4. Leegyszerűsíthető: A Java-hoz több IDE-t (integrált fejlesztői környezetet) és kiegészítő eszközt alakítottak ki az elmúlt 20 év alatt, amelyek jelentősen megkönnyítik a programozást (például az automatizált hibakeresés révén).
    5. Támogatott: Akár a dokumentációkat, akár a fejlesztői fórumokat nézzük, a Java esetében hatalmas mennyiségű tudásanyag gyűlt már össze. Kezdőként nagy segítség, hogy egy-egy problémára rákeresve szinte biztosan megtaláljuk a megoldást – ha mégsem, kikérhetjük a tapasztaltabbak véleményét.
    6. Keresett: A Tiobe nemzetközi felmérése a technológiát használó mérnökök, kurzusok és állások száma alapján rangsorolja a programnyelveket. A Java másfél évtizede mindig dobogós helyen szerepelt, és 2015 nyara óta vezeti is a listát. De elég rákeresni bármelyik állásportálon a „Java fejlesztő” kulcsszóra, sok-sok ajánlatot fogsz találni.
    7. Jól fizető: a szoftverfejlesztés a legjobban fizető foglalkozások egyike hazánkban. Ezen belül a HWSW felmérése vizsgálta, hogy a használt programnyelvek alapján milyen fizetésre lehet számítani. A Java itt a középmezőnyben végzett, de érdemes azt is számításba venni, hogy melyik nyelvet hányan használják (Adobe Flash / Actionscript fejlesztőből elég kevés van, nem véletlenül). Mindenesetre a Java-val foglalkozók több mint fele legalább nettó 300 ezer forintot vitt haza ennek a felmérésnek a készítésekor.

Végezetül itt egy infografika, ami a viccet félre nem téve összegzi a különböző programnyelvek melletti érveket:

Programozási nyelvek - infografika