A webfejlesztés két nagy területe közül a backend – vagy szerveroldali – programozás inkább a háttérrel foglalkozik, ahogy korábbi cikkünkben már részletesen bemutattuk. Ezzel szemben a frontend a böngészőben megjelenő, felhasználók által látható felületekkel foglalkozik, ezért nevezik kliensoldali fejlesztésnek is. Az alábbiakban mindent összefoglaltunk, amit tudnod kell, ha szívesen lennél frontend fejlesztő.

Milyen feladatai vannak a frontend programozónak?

A frontendes készíti mindazt, ami a felhasználó eszközén (számítógépén, okostelefonján, tabletjén stb.) jelenik meg. Elhelyezi például a szövegeket, képeket, animációkat, kialakítja a menüket és más navigációs elemeket. Emellett lehetőséget teremt az interakcióra is, például kapcsolatfelvételi űrlapok készítésével.

Frontend fejlesztőként sokszor kell együtt dolgozni más szakemberekkel. Előfordul, hogy egy honlaphoz a logót külön grafikus tervezi, az oldal elrendezését, színvilágát egy webdizájner készíti, míg a szöveget a copywriter írja. A frontendes ezzel szemben a technikai részletekre koncentrál, például hogy a weboldal mindenféle eszközön szépen jelenjen meg és jól használható maradjon.

Milyen programnyelveket kell ehhez ismerni?

Nagyon leegyszerűsítve a weboldalak felépítését a HTML-kód tartalmazza, a stílust a CSS szabályai írják le, míg az interakciókért a JavaScript felel. Ebben a három programozási nyelvben tehát mindenképpen alapos ismeretekre van szükség. Vannak emellett olyan eszközök, amelyek jelentősen megkönnyítik a programozói munkát. A JavaScript keretrendszerek közül például a legnépszerűbbek a React, a Vue és az Angular, a CSS preprocesszorok közül pedig a SASS.

Egy jó frontend fejlesztő ugyanakkor nemcsak a programozáshoz ért, hanem sok más kapcsolódó feladathoz is. Ismeri például a verziókezelést (Git), és van gyakorlata a tesztelésben. Nem árt, ha ismeri a felhasználói élmény javításának praktikáit (UX/UI), és a keresőoptimalizáláshoz kapcsolódó technikai részleteket (SEO). Ez tehát egy elég komplex terület, ahol mindig van lehetőség a fejlődésre.

Milyen karrierlehetőségek vannak a frontend területén?

Kifejezetten frontend szaktudással általában a nagyobb informatikai vállalatok keresnek szakembereket. Itt a webfejlesztést többfős csapatok végzik, tehát általában vannak tervezők, backend és frontend programozók, tesztelők. Kisebb vállalatoknál is lehet dolgozni frontendesként, bár itt már előfordulhat, hogy más jellegű feladatokat is kézben kell tartani. Ha leginkább a digitális nomádok és szabadúszók élete vonz, akkor is érdemes a frontendre specializálódnod. Sokan foglalkoznak ilyen formában például weboldalak fejlesztésével, de kifejezetten JavaScript programozóként is könnyen el lehet helyezkedni, ha mélyebb szakmai ismereteket szerzel.

Hogyan lehetsz te is frontend fejlesztő?

A HTML, CSS és JavaScript alapjaival akár ingyenes tananyagok segítségével is meg lehet ismerkedni. A jól fizető programozói karrier beindításához azonban széles körű gyakorlati ismeretekre és naprakész, magabiztos tudásra van szükség. Ha szeretnél minél gyorsabban elhelyezkedni frontend programozóként, akkor olyan tanfolyamot érdemes választani, amelynek tematikáját az aktuális piaci igényekre szabták, és akár állásgaranciát is kínál.