A backend programozó az alkalmazások, weboldalak szerveroldali részének működtetéséért felel. De mi tartozik pontosan a feladatai közé? És mit kell tudni ahhoz, hogy valaki backend programozóvá váljon? Kiderül az alábbi cikkből.

A digitalizáció terjedése és az egyre bonyolultabbá váló programok miatt ma már általános gyakorlat, hogy nem egyetlen ember fejleszti a teljes szoftvert, hanem több specialista dolgozik együtt a program különböző elemein. Míg a frontend fejlesztő arra koncentrál, hogyan néz ki egy adott weboldal vagy alkalmazás, addig a backend programozó azzal foglalkozik, hogy hogyan működik az adott szoftver. Egy másik frappáns megfogalmazás szerint frontend minden, amit a felhasználó lát – a többi pedig a backend. Aki mindkét területhez ért, azt full-stack fejlesztőnek nevezik.

Mi van a szerveroldalon?

A backend fejlesztést sokszor említik szerveroldali programozásként is. Ide tartozik az adatbázisokkal és külső applikációkkal való kommunikáció, hogy az adott program hogyan hívja elő, dolgozza fel, menti vagy épp törli az információkat. A backend programozó feladata emellett a változtatások és frissítések kezelése, valamint ügyelni a biztonságra és törekedni az optimális teljesítményre.

Mit kell tudnia egy backend programozónak?

Az alkalmazás működtetéséhez kódot kell írni, ehhez pedig ismerni kell legalább egy programnyelvet, valamint az annak használatát megkönnyítő keretrendszert. Népszerű programozási nyelv például a Java és a Python. Emellett az adatbázisok kezeléséhez általában SQL-re és PHP-ra van szükség. Gyakran kell használni API-kat (alkalmazásprogramozási felületeket), valamint érteni kell a szerverek kezeléséhez is.

Készség szinten a legfontosabb a logikai gondolkodás és az elemző képesség. Ugyanakkor az sem árt, ha valaki jó kommunikációs képességekkel rendelkezik. A nagyobb projekteken ugyanis a programozók csapatban dolgoznak, és együtt kell működniük a projektmenedzserrel, a frontendesekkel és a tesztelőkkel is.

Milyen feladatai vannak a backend programozónak?

A legfontosabb természetesen az adott weboldal vagy alkalmazás működéséhez szükséges kód megírása és karbantartása. Ha például egy honlapon szükség van egy új űrlapra, akkor a backend programozónak kell megoldania, hogy az űrlap a megfelelő helyre mentse az adatokat, valamint le lehessen kérdezni ezeket. Gyakran kell tesztelnie is, hogy minden megfelelően működik-e, probléma esetén pedig meg kell találnia és kijavítania a hibát.

Kinek való ez a terület?

Azoknak, akik szeretnek a dolgok mögé látni, akiket érdekel, mi hogyan működik. Ha valaki örömét leli a fejtörőkben és logikai feladványokban, az valószínűleg a backend programozást is szeretni fogja. De azoknak is sikerélményt hozhat ez a terület, akik szeretnek alkotni, kreatív megoldásokat találni egy-egy problémára.

Megéri backend programozónak lenni

A programozók általában jól keresnek, de a backend programozók még jobban. Ehhez ugyanis összetettebb tudásra, mélyebb technikai ismeretekre van szükség a frontendhez képest, ami a munkaerőpiacon is többet ér. Így a fizetési statisztikák szerint a backendesek általában többet vihetnek haza, mint egy azonos tapasztalattal bíró frontendes.

Így lehetsz backend programozó

A fentiekből már kiderült, hogy a backend fejlesztőknek többféle ismeretre is szüksége van. Ha már biztos vagy abban, hogy ez az irány érdekel, akkor érdemes kifejezetten backend programozó képzést végezni. A PROGmastersnél a gyakorlatra koncentrálva tanulhatsz, és a szakmai ismeretek mellett sok olyan készséget sajátíthatsz el, amelyek segítségedre lesznek a szoftverfejlesztői karrier során (például prezentálás, csapatmunka). Ráadásul akár állásgaranciát is kérhetsz. Ha szeretnél minél gyorsabban és zökkenőmentesebben elhelyezkedni junior backend programozóként, akkor ezt az utat érdemes választanod.