Angolul bootcampnek hívják azokat a nagyon intenzív programozó tanfolyamokat, amelyek néhány hónap alatt akár teljesen kezdőkből junior szoftverfejlesztőket képeznek. A bootcamp szó elsődlegesen a katonai kiképzéseket vagy a sportolók edzőtáborait jelöli, így talán furcsa lehet, hogy miért pont így hívják az irodai környezetben, számítógépek előtt zajló programozó képzéseket. Mi azonban mutatunk 5 hasonlóságot.

Minden bootcamp gyakorlati tudást ad

Az edzőtábor és a programozó bootcamp is szinte kizárólag a gyakorlatról szól. Nincsenek hosszadalmas elméleti előadások, ehelyett a résztvevők az izmaikat, illetve a kódolási tudásukat fejlesztik. A legfontosabb ismereteket gyakorlat közben “szedik fel” a résztvevők – a saját bőrükön, illetve alkalmazásaikon érezhetik a különböző fejlesztési módszertanok hatását.

A terhelhetőség határait feszegeti

Amíg az edzőtáborban fekvőtámaszokat csinálnak, a programozóiskolában az agytekervényeket tornáztatják – de mindkét esetben egyre több és nehezebb gyakorlatot kell végrehajtania a jelentkezőknek. Az edzőtábor és a programozóiskola is teljes embert kíván, és általában egész napos elfoglaltságot jelent. Sok kitartás kell az elvégzésükhöz – de végül megerősödött fizikai vagy mentális képességekkel kerülnek ki belőlük a résztvevők.

Bootcamp: gyors, rövid, intenzív

Az edzőtáborok általában néhány hétig tartanak, a programozó képzések pedig néhány hónapig. Az időtartam azért ilyen rövid, hogy a résztvevők minél előbb belevághassanak a versenyzésbe – ami a sportolóknál az érmekért, a programozóknál pedig a legjobb álláslehetőségekért folyik. Az intenzív felkészülés alatt mindkét bootcamp igyekszik a legtöbbet kihozni a résztvevőkből, hogy a megmérettetéseken a legjobb formájukat hozzák.

Elhelyez a ranglistán

A sikeres bootcampek a legjobb eredmények eléréséhez profi edzőket (mentorokat) szerződtetnek, a legújabb szakmai technikákat alkalmazzák, és pszichésen is igyekeznek felkészíteni a jelölteket. Így az innen kikerülők sokkal jobban teljesítenek az egyedül készülő vetélytársaknál. Kis túlzással azt is lehet mondani, hogy aki edzőtáborba vagy programozóiskolába jár, az már nem amatőr versenyző – inkább a profikhoz tartozik.

Közösséget formál

A bootcamp kiváló alkalmat teremt új kapcsolatok építésére. A résztvevőket összehozza a közös érdeklődés, az intenzív munka és a viszonylag sok együtt töltött idő. Ezért még a sportolók edzőtáboraiban is sok barátság születik – azok, akik egy-egy versenyen vetélytársak, máskor együtt edzenek. A szoftverfejlesztőkre ez fokozottan igaz, hiszen a programozás tulajdonképpen csapatsport: az azonos projekten dolgozók mind egy hajóban eveznek. A programozók általában még akkor is segítik egymást, ha már más csapatban versenyeznek – vagyis más cégnél dolgoznak. Az IT világában ugyanis nem csak az elsőnek jár dicsőség, sokkal gyakoribb, hogy mindenki nyer.