Mentes Ferenc gyerekkora óta matematikával akart foglalkozni. Kivételes képességei ellenére többször is váltania kellett, de ezt mindig az előnyére tudta fordítani. Most már másoknak segít programozást tanulni.

Mielőtt elkezdtél programozással foglalkozni, matek-fizika szakos tanár voltál, sőt, először alkalmazott matematikát tanultál. Mindig a matek vonzott?

Igen, ez elég korán kezdődött. Már óvodáskoromban tudtam összeadni, meg más alapműveleteket végezni. Amikor anyukám kísért az óvodába, mindig feladatokat kellett mondania, annyira szerettem számolni. A matek szeretete aztán megmaradt az iskolai évek alatt, ezért mentem ebbe az irányba tovább, az ELTE alkalmazott matematika szakára. 2001-ben viszont még nem volt kreditrendszer, és mivel egyszer nem lett meg egy tantárgyam, az egész félévet buktam. Dolgoztam fél évig, aztán újra megpróbáltam, de megint nem lett meg az a tárgy, úgyhogy inkább átmentem a matek-fizika tanár szakra.

Egyébként is vonzott a tanári pálya?

Nem, akkor még nem akartam tanár lenni. De aztán jött a gyakorlótanítás, és rájöttem, hogy szeretek tanítani, jól tudok bánni a diákokkal. Ezért vállaltam állást gimnáziumi tanárként. 12 évig csináltam és tényleg nagyon szerettem, de az élet úgy hozta, hogy megint váltanom kellett. Időközben ugyanis megházasodtam, tavaly pedig született egy kisfiam – most már nem lehet a hobbim a munkám, el kell tartanom a családomat.

Milyen irányba akartál továbblépni?

Abban biztos voltam, hogy olyat akarok csinálni, ahol az agyamat kell használni. Először volt egy szárnypróbálgatásom elemzőként, amihez el kellett sajátítanom az R programnyelvet. Igaz, ennek inkább a matekhoz van köze, függvényekkel és generált számokkal lehet benne dolgozni. De tulajdonképpen ez is programozás, ami nagyon megtetszett. Az elemzői karrierből végül nem lett semmi, mert nagyon kellett volna hozzá a statisztikai tudás. Inkább úgy gondoltam, megpróbálkozom a webfejlesztéssel, ez tűnt logikus lépésnek.

Miért jelentkeztél a PROGmastershez?

Van egy lány barátom, aki szintén pályaváltó, ügyvédből lett webfejlesztő – és épp akkor tanult itt a PROGmastersnél. Sokat mesélt a képzésről, nagyon pozitív dolgokat, így én is kedvet kaptam hozzá. A full-stack fejlesztő tanfolyam tetszett legjobban, így ide jelentkeztem, bár az utolsó utáni pillanatban. 3 napom maradt a felvételi előtt, hogy megtudjam, mi is az a Java…

Mégis sikerült bekerülnöd.

Addig nem nyugodtam, amíg meg nem csináltam a beugró feladatokat, ahol 100 pontot kellett elérni. Sikerült időben teljesíteni, hogy mehessek felvételizni. Itt szintén viszonylag gyorsan végeztem a feladatokkal – még egy plusz példát is kaptam, és azzal is nagyjából elkészültem, mire lejárt az időm. Aztán volt még egy HR-es kör, ami szerintem nagyon jól sikerült, mert még angolul se kellett beszélnem…

Tanár helyett mentor és Java fejlesztő

A képzésen is ilyen gyorsan és könnyen haladtál?

Nem, megbosszulta magát, hogy nem volt előismeretem. Az első hónapok nagyon nehezek voltak, sokáig elveszettnek éreztem magam, de aztán behoztam ezt a lemaradást. Jók voltak a feladatok, nagyon jó érzés volt az is, amikor sikerült valamit megcsinálni. Ezek a sikerélmények vittek előre, és az, hogy később is ezt szeretném majd csinálni. Én maximalista vagyok magammal szemben, úgyhogy nagyon keményen nyomtam ebben az időben, de meglett az eredménye.

Hogyan élte meg ezt a családod?

A feleségem járt a legrosszabbul, mert ami kis időm volt, azt a fiamra fordítottam. Általában 5-kor végeztem, 6-ra értem haza a képzés után. Játszottam egy kicsit Bencével, majd én fürdettem meg, ez volt az apás program. Aztán a feleségem elaltatta a gyereket, én meg folytattam a tanulást éjfélig vagy ameddig bírtam… Szerencsére stabil a kapcsolatunk, ez a jó háttér is kellett ahhoz, hogy ilyen gyorsan haladjak.

Jelenleg a PROGmastersnél dolgozol mentorként és fejlesztőként. Egyértelmű volt számodra, hogy itt folytatod?

Az utolsó szóbeli vizsgámon kérdezte meg Dani, hogy érdekel-e a mentorkodás, én meg azt válaszoltam, hogy nem mondok nemet egy ajánlatra. Nemsokára már a részleteket is leegyeztettük. Szóval én már úgy mentem az első demóra, hogy megvolt itt a helyem.

Hogy tetszik ez a munka?

Nagyon élvezem, hogy ismét oktathatok, bár eleinte kicsit tartottam tőle, hogy milyen lesz felnőtteket tanítani. Ha online megy a képzés, az szintén egy nehezített dolog. De most már kezdem érezni, hogy itt is lehet jó visszajelzéseket kapni. Ráadásul a PROGmastersnél váltva végzünk mentori és fejlesztői feladatokat, ami szintén nagyon tetszik – szeretném magam a tanítás mellett full-stack fejlesztőként is megmutatni.

Tagja vagy a Mensa HungarIQa Egyesületnek, ahová olyan emberek kerülhetnek be, akiknek kivételesen magas az intelligenciája. Ezek szerint a szabadidődben is szívesen foglalkozol logikai fejtörőkkel?

Inkább csak taktikai lépés volt, hogy megírtam a tesztet. Akkor már gondolkodtam a pályaváltáson, és úgy voltam vele, hogy jól mutatna a tagság az önéletrajzomban. Nem veszek részt a programokon, nem szoktam eljárni a rendezvényekre sem. Inkább mozizni szerettem korábban, most pedig a kisfiammal töltöm a szabadidőmet. Szerencsére megtaláltam azt a helyet, ahol eleget tornáztathatom az agyam.