A programozás a legtöbb szakmabeli számára nem csak egy munka. Sokkal több annál: gondolkodási mód, ami az élet minden területére hatással van. Minél többet programoz valaki, annál jobban felerősödnek bizonyos képességei – például a logikus gondolkodás, a céltudatosság, a koncentráció és a kreativitás. Végül, mint egy szuperhősös mozifilmben, egy sor különleges képességre is szert lehet tenni.

1, Uralni a világot

Gyakran mondják, hogy ma már mindent számítógépek vezérelnek, de ez nem igaz. Minden azoknak az embereknek a kezében van, akik a számítógépeket programozzák. Szinte nincs olyan ötlet, aminek a megvalósításához ne lenne szükség valamilyen szintű informatikai támogatásra – ha csak kézműves termékeket akarsz árulni, előbb-utóbb akkor is kell egy webshop… Ördögi vagy épp világmegváltó terveket pedig végképp nem lehet programozás nélkül végrehajtani.

2, (Szinte) mindenre megoldást találni

Amikor az ember elkezd programozni, gyorsan megtanulja, hogy egy összetett problémát nem lehet egyszerre, gyorsan megoldani. Ehelyett kis lépésekben kell haladni egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt célt. Ha esetleg valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk, akkor egyet vissza kell lépni, aztán újra és újra próbálkozni, amíg megint a jó irányba haladnak a dolgok. Ez a módszer ugyanakkor a mindennapi életben, hétköznapi gondok megoldásában is nagy segítségünkre lehet.

3, Úgy élni, ahogy jólesik

Az nem újdonság, hogy a programozás az egyik legjobban fizető szakma. A pénz azonban nem minden: a programozók tényleg többet engedhetnek meg maguknak, mint sok más ember. Eleve sokféle munkából válogathatnak – ha megunják, amit csinálnak, könnyen válthatnak. Programozóként lehet fix állásod egy nagyvállalatnál, de szabadúszóként is dolgozhatsz kisebb projekteken. Járhatsz munkába ingben és nyakkendőben, farmerban és pólóban, vagy otthon, akár pizsamában is kódolhatsz – csak rajtad áll, mit szeretnél. Ha pedig megunod a munkát, nyugodtan hódolhatsz a kedvenc hobbidnak, hiszen az anyagiak miatt általában nem kell aggódnod. És még attól sem kell félned, hogy felismernek az utcán…

4, Segíteni másoknak 

A mai értelemben vett digitális világ nem létezne, ha a programozók nem osztották volna meg a tudásukat és az általuk fejlesztett szoftvereket a világgal. A nyílt forráskódú, szabadon elérhető rendszerek ma is a programozás alapvető kellékei. Minden fejlesztő vesz át kódrészleteket másoktól, a legjobb megoldásokat pedig általában közzéteszik a megfelelő platformokon. És ezért nem pereket akasztanak a nyakukba, hanem elismerést kapnak.

5, Értékelni a hozzászólásokat

Az egyik leggyakoribb jótanács az, hogy „ne hallgass mások véleményére”. Az internet korában ez úgy hangzik: „ne olvasd a kommenteket”. A programozás során viszont a kommentek vagy megjegyzések életmentők lehetnek, mert a legtöbbször a kód működését magyarázzák, vagy egyfajta útjelzőként segítik a tájékozódást. Na jó, nyomokban néha humort is tartalmaznak… De ettől csak még élvezetesebbek.

6, Tisztelni a szabályokat

A programozás nem más, mint egymásra épülő szabályok sorozatának megalkotása. A számítógép nem mérlegel, nem bírálja felül a parancsot, egyszerűen végrehajtja azt – a programozóknak pedig ehhez kell igazodniuk a munkájuk során. Ráadásul a programozásnak is megvannak a saját szabályai. Előfordulhat, hogy csak egyetlen pontosvessző hiányzik egy többszáz soros kódból, és máris összeomlik a rendszer… Nem csoda, hogy a programozás a szabályok követésére tanít.

7, Elismerni a hibákat

Tökéletes program nincs, ezért sok szoftvert eleve úgy adnak ki, hogy az előforduló hibákat és az ilyen esetben szükséges lépéseket is részletezik. Ugye mindenki látott már „kék halált”, amikor lefagyott a számítógépe? Ebben a szakmában azonban nem szokás szőnyeg alá söpörni a problémákat. A hibák jelentése, elemzése és javítása a programozás elengedhetetlen része.

programozo-10-dolog-blog2

8, Türelmesnek és kitartónak lenni

A programozás nem könnyű dolog. Még a legegyszerűbbnek tűnő alkalmazás is olyan összetett, hogy általában nem lehet „csak egy kis módosítást” végezni rajta. Ha valaki bele akar nyúlni, akkor számolnia kell azzal, hogy egy sor újabb problémát is meg kell oldania. A programozás tanulása során azonban az ember tűrőképessége is fejlődik. A legjobb programozók képesek akár éveken át egyetlen szoftver fejlesztésére koncentrálni.

9, Munkaidőben játszani

A techcégekről szóló legendák visszatérő eleme, hogy az irodákban játékok vannak, és a dolgozók bármikor csocsózhatnak vagy dartsozhatnak egyet, ha kedvük szottyan. Ez azonban csak az érem egyik oldala – a másik az, hogy a programozók gyakran napokig dolgoznak megfeszítve egy-egy problémán. Néha egyszerűen muszáj szünetet tartani, amire a játék kiváló megoldás. Emellett sok fejlesztő hivatásszerűen foglalkozik játék programozással, ők valóban nem csinálnak mást, mint egész nap „játszanak”.

10, Varázsolni

A programozás nem egyszerűen a programkód megírásából áll – mert elsőre szinte soha nem sikerül működő programot írni. Az ember ehelyett gyakran csak próbálkozik, lefuttatja a kódot, aztán módosít rajta egy kicsit, újra próbálkozik, és így tovább, amíg egyszer csak működik a dolog. Néha még utólag sem egyértelmű, hogy hogyan sikerült megcsinálni, de általában nem is fontos. Csak az eredmény számít. Meg a varázslat.

10+1, Átállítani az órát a mikrón

Ez az, ami általában hiányzik a kezelési útmutatóból. Ha egyáltalán megvan még. Legyen szó mikrohullámú sütőről, elektromos tűzhelyről vagy mosógépről, a többségüket nem készítik fel az óraátállításra. Az átlagembereknek pedig várni kell egy fél évet, míg újra a helyes időt látják a kijelzőn. Kivéve a programozókat. Ők állítólag egyetlen gomb nyomkodásával is képesek mindenre.