Hét diákunk is a legjobbak közé került a legnagyobb hazai online IT versenyen, amelyre több mint kétezer szakmabeli jelentkezett, köztük számos, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező profi is. Az Országos IT megmérettetés résztvevői a legújabb technológiákat használva, objektív visszajelzést kaptak a jelenlegi tudásukról.

11 kategóriában kerültek be a legjobbak közé hallgatóink, akik közül a tavaly októberben és az idén márciusban végzett Földesi Csabát és Gulyás Lászlót, továbbá a képzésünk előtt 14 évig gyógyszerészként dolgozó Takács Bálintot kérdeztük a rangos versenyről.

Az Országos IT megmérettetés 22 kategóriában mérte fel a résztvevők IT technológiákban szerzett tudását. Mely kategóriákban kerültetek be a legjobbak közé?

Csaba: Én 7 kategóriában indultam, ezek közül az akadálymentes weboldalak kategóriában a 3. helyet, az Angular Front-end fejlesztés kategóriában a 6. helyet, míg a Java, Spring, Hibernate kategóriában a 13. helyet szereztem meg. Utóbbi két kategóriában egyébként azért indultam el, mert ezeket tanultuk a PROGmasters képzésén is.

László: Két olyan kategóriát találtam, amelyek közvetlenül kötődtek a Java nyelvhez, ezek közül végül én is a Java, Spring, Hibernate mellett döntöttem, és a kategória 308 versenyzője közül a 15. lettem.

Bálint: Én 8 kategóriában indultam, főleg olyanokban, amelyekhez a napi munkám során is használt tudásom kellett. A térinformatika kategória 217 versenyzője közül a 8. lettem, míg a cloud engineering 312 indulója között a 12. helyet szereztem meg.

A hét héten át tartó verseny feladatai fokozatosan egyre nehezebbé váltak, az utolsó három kör szinte már csak senior tudással volt teljesíthető, pláne időnyomás alatt. Mik voltak a legnagyobb kihívást jelentő feladatok számotokra?

László: Nekem a Spring, Hibernate témakörökhöz tartozó feladatok jelentették a legnagyobb kihívást, de mivel a PROGmasters képzésén tanultunk a Springről, már a verseny elején összeállítottam egy sandbox környezetet, és elkezdtem megismerni ezeknek az alapjait. A másik nehézséget az architektúra-tervezésre irányuló kérdések jelentették, ám ezek megoldásában is sokat segít a logikus gondolkodás.

Csaba: Számomra a nyelvfüggetlen programozás kategória tartogatta a legnehezebb, egyben legérdekesebb feladatokat. Itt külön kihívás volt, hogy egy-egy probléma megoldására muszáj volt optimális megoldást találni, máskülönben kifutottam az időből. A másik nehézséget az jelentette, hogy több kategóriában is olyan sok feladat volt az utolsó fordulókban, hogy nem volt idő utánanézni a témáknak. Vagy tudtam a megoldást, vagy nem. Ez az időkorlát egyébként nagyon hasonlított a projektmunkából a code freeze előtti utolsó hajrára.

Bálint: Én is a nyelvfüggetlen programozás kategóriát találtam a legnehezebbnek, azért, mert a feladat megértése és a megoldás implementálása után még a program lefutásának is bele kellett férnie az időkeretbe. A térinformatika témakörben is jó és nehéz feladatok voltak, több szakszoftver telepítését és futtatását igényelték, de szerencsére ezeket már egész jól ismertem.

A versenyen elért helyezésetek mennyire köszönhető a PROGmastersnél tanultaknak?

Bálint: Az informatikai tudásom alapjait a PROGmasters adta, amit az is mutat, hogy ugyanezen a versenyen már 2019-ben is – amikor a képzést elvégeztem – 17. lettem a Java Spring kategóriában. Általánosságban véve nagy hasznát vettem a verseny során annak, hogy megtanultam gyorsan megismerni és felhasználni a különböző technológiákat.

Csaba: A Java és az Angular tudásomat én is egyértelműen a PROGmasters képzésén szereztem meg.

László: Amikor jelentkeztem a versenyre, egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen eredménnyel fogok végezni, mivel tavaly szeptemberben kezdtem el a PROGmasters képzését, és előtte csak minimálisan foglalkoztam programozással. Ezért a későbbi állásinterjúkra történő gyakorlásként tekintettem az egész versenyre. A végére viszont már megerősödött a Java SE tudásom, amelyre szinte az összes feladatnál szükségem volt, valamint algoritmus problémákkal is sokat foglalkoztam. Emellett fontos volt az is, hogy a képzésen nem csak a programozás alapjait tanultuk meg, hanem a gondolkodási képességünk is fejlődött, így az elsajátított ismereteket más környezetben is képesek vagyunk alkalmazni.

És mi a helyzet „élesben”? Ketten is a Covid alatt kezdtétek el és fejeztétek be a képzésünket, hogy ment az elhelyezkedés és mivel foglalkoztok most?

Csaba: Én tavaly októberben fejeztem be a képzést, utána a PROGmasters segített az önéletrajzom megírásában, majd elküldte azt a partnereinek és az interjúkra is felkészített. Összesen 4-5 interjún vettem részt, így a Covid ellenére is viszonylag simán ment az elhelyezkedés. Most egy banki IT rendszer támogatásában veszek részt, egyelőre még a betanulásnál tartok, de idővel az ügyfelek által jelentett hibák felderítése, javítása, valamint új funkciók lefejlesztése lesz a feladatom.

László: Én tavaly szeptemberben kezdtem el a képzést, amely teljes egészében online zajlott. Ezt most márciusban fejeztem be, és április elején már munkába is álltam a Verintnél, junior software engineer pozícióban.

Bálint: Én már régebben, még 2018-ban végeztem el a PROGmasters képzését, és az álláskeresés az én esetemben is hasonlóan zajlott, mint Csabánál. 5-6 interjú és másfél hónap után már kezdtem is a munkahelyemen, a Magyar Közút Zrt. Informatikai Fejlesztési Osztályán, ahol jelenleg programozóként dolgozom távmunkában. Az első évben főleg belső felhasználású fejlesztéseken dolgoztam, az elmúlt egy évben viszont már a nemrég elindult utinform.hu nyilvános weboldal fejlesztését végeztem öt kollégámmal, akik közül rajtam kívül még ketten egyébként szintén a PROGmasters-nél végeztek fejlesztőként.