Az elmúlt években a PROGmasters öt diákja is munkába állt junior szoftverfejlesztőként egyik partnercégünknél, a Stratisnál, amely a hazai menedzsment, IT tanácsadási és megoldás szállítási piac innovatív, vezető szereplője már húsz éve. Fazekas Jánost, a több mint 90 szakemberrel működő cég adatmenedzsment területének üzletág-igazgatóját többek között a bootcampet végzett diákokkal kapcsolatos tapasztalatairól, a Stratis által a PROGmasters diákjai számára is kínált karrierlehetőségekről, és az iparági fizetésekről kérdeztük.

A koronavírus-járvány miatt sok cég volt kénytelen elhalasztani a korábban tervezett beruházásokat, fejlesztéseket, vagy akár a létszámbővítést is. A Stratist hogyan érintette a 2020-as év?
Valóban sok szektort érintett kisebb-nagyobb mértékben a gazdasági visszaesés, viszont számos szolgáltatásra megnőtt az igény a home office és a felgyorsult digitalizáció miatt. A Stratis széles szolgáltatás-portfólióval rendelkezik, ügyfeleink pedig jellemzően a legnagyobb hazai szolgáltató vállalatok a versenyszférából és az állami szektorból egyaránt, így nálunk nagyjából kiegyenlítődtek a pozitív és a negatív hatások, és az előző évekhez hasonlóan növekedési pályán maradt a Stratis.

Mondanál pár példát, milyen projekteken dolgoztatok 2020-ban?
Tanácsadási és szoftverfejlesztési területen is több komplex projektben vettünk részt. Az energiaiparban például alapvetően adattárház megoldásainkkal értünk el sikereket, az állami szektorban pedig jelenleg is egy komplex ügyviteltámogató-rendszerfejlesztést végzünk egy idén megrendezésre kerülő kiállítást szervező projektcég számára.

Hány szoftverfejlesztővel dolgoztok, és közülük hányan végeztek bootcampet?
Jelenleg mintegy 20 fejlesztő dolgozik a Stratisnál, közülük négyen bootcampben tanulták a szakmát – utóbbiakból három munkatársam a PROGmasterstől érkezett hozzánk.

Stratis rooftop party

Stratis rooftop party

A bootcampet végzett kollégák között van olyan, aki mostanra jelentős(ebb)
előrelépést produkált?
Az első bootcampet végzett kolléga 2017-ben csatlakozott hozzánk, és azóta minden évben bővítjük a csapatot egy-két, bootcampben tanult juniorral. Az új kollégáknak a mentoring rendszerünk erős támogatást ad a beilleszkedéshez és a gyors szakmai előmenetelhez, így van olyan bootcampet végzett munkatársam, aki medior szinten már önálló, komplex feladatokat kap, és senior támogatás mellett projekteket visz. A PROGmasters volt diákja, Bámer Teodóra például már egy éve medior fejlesztőként dolgozik nálunk, ráadásul rangos
szakmai versenyeken is sikeresen szerepel. A szakmai fejlődés segítése mellett fontos számunkra az is, hogy a bootcampet végzett kollégákat is viszonylag korán bevonjuk gyakornokok és juniorok mentoringjába, így kiderülhet, hogy a szűken vett szakmai képességeken túl, merre fejleszthetők tovább, például alkalmasak-e a vezetői pályára.

Tapasztalataid szerint mik az erősségei a bootcampben tanult diákoknak?
Az általunk kiválasztott jelentkezők gyorsan munkába állíthatók, és nagyon nyitottak a különféle technológiákra. Azaz nemcsak azon a területen dolgoznak, amit például a PROGmastersnél elsajátítottak, hanem más területek felé is szívesen elmozdulnak. Ez a nyitottság pedig manapság, amikor a technológiák sűrűn változnak, nagyon fontos a saját piaci értékük megőrzéséhez és növeléséhez.

És mik azok a területek, ahol még fejlődniük kell a bootcampet végzetteknek?
Azt látom, hogy a szakmai alapokat megkapják a képzésen, ahol a csapatmunkára is alkalmassá válnak. Fontos, hogy idővel mentori szerepben is kipróbálják magukat, és eldöntsék, hogy inkább az elmélyült, fejlesztői szakmai karrier az ő irányuk, vagy valamilyen, például people menedzsmentet is lefedő vezetői pozíció áll-e közelebb hozzájuk. Nekünk, munkaadóként biztosítani kell a lehetőséget a juniorok számára, hogy kipróbálhassák magukat minden területen, azt pedig, hogy miben kell fejlődniük, a karrierútjuk dönti majd el.

A bootcampekkel kapcsolatos gyakori sztereotípia, hogy egy fél éves tanfolyam nem ér fel a 3-5 éves egyetemi képzéssel. Munkaadóként mit gondolsz erről?
Mindkét képzésnek megvan a maga előnye, de a végső érték valójában az ember. A bootcampek nagy előnye a gyakorlatiasság, a célorientált tudás-átadás, és a frissesség, amivel egy nagy egyetem nehezen veszi fel a versenyt. A szakmánkban szinte napról napra változnak a technológiák, ezt a bootcampek gyorsabban képesek lekövetni. Emellett a jelentkezők csapatmunkára és kommunikációra való nyitottságát is sikeresen fejlesztik, ezek pedig manapság már elengedhetetlenek egy nagy volumenben szállító, minőségi munkát végző cégnél.

Az elmúlt években dinamikusan nőttek a bérek az IT-szektorban, szerinted hogyan alakulnak a továbbiakban?
A fizetések változása sok környezeti elemtől függ, azonban amíg a cégek keresik a jó szakembereket, addig nehéz elképzelni, hogy az eddigi emelkedő trend megfordulna. A koronavírus-járvány megjelenésekor nem lehetett előre látni, hogy a járvány mennyire rengeti meg a gazdaságot, s mekkora hatása lesz a szektorra, de úgy tűnik, hogy az IT- szektor egyelőre inkább nyertese lesz a járványnak, mi pedig a jelenlegi környezetben is stabilan szolgáljuk ki az ügyfeleinket. Így – bár a 2021-es évet óvatosabban, szerényebb növekedéssel terveztük -, az idei üzleti tervünkben is számoltunk néhány junior kolléga érkezésével.