A Talentuno IT Recruitment webináriumán a PROGmasters társ-ügyvezetője, Bonyhádi Gábor válaszolt pár aktuális kérdésre. 

Hogy látjátok a koronavírus-járvány eddigi hatásait az IT-szektorra?

Vannak azok, az IT-szektorban működő, vagy erős IT-val rendelkező cégek, amelyeket nagyon jelentősen érintett a válság, például az online repülőjegy-értékesítéssel vagy online utazásfoglalással foglalkozó cégek.

Ugyanakkor vannak olyan cégek is, amelyeket megerősített az elmúlt három hónap, ezek közé tartoznak például a webshopok, vagy az azokat támogató rendszerek.

A harmadik csoportba azok a cégek sorolhatók, amelyek saját terméket vagy szolgáltatást kínálnak, s ha ezeket agilisan át tudták rakni, vagy már eleve online kínálták, akkor jól működnek tovább.

A negyedik csoportba pedig azok az IT szolgáltatók tartoznak, amelyek alvállalkozóként a B2B piacra dolgoznak, ezekre nagyon erősen jellemző a hiring freeze most.

Hosszabb távon az IT szektor győztese lehet a jelenlegi helyzetnek?

A járvány hatására nagyon sok cégnél beindult a digitális transzformáció, és nagyon sok szereplő újragondolja az otthoni munkavégzéssel kapcsolatos elképzelését, és az ahhoz szükséges IT-eszközök bevezetését. Részben ezért véleményem szerint közép és hosszú távon az IT szektor a győztese lehet a jelenlegi helyzetnek, hiszen az online érintkezés, az online munkavégzés és a digitalizáció – és azokkal együtt a digitális tudás – még inkább felértékelődik.

Sokat hallani manapság az államilag támogatott IT képzésekről, mit lehet tudni ezekről?

A kormány április közepén jelentette be, hogy támogatja az online informatikai képzéseket, illetve a munkavállalók átképzését: a jelenlegi információink szerint 100%-os állami támogatás jár majd a karrierváltó programokhoz.

A május közepén megjelent újabb részletek szerint ezekre a hosszabb távú, a karrierváltást célzó online IT képzésekre egy maximum 8 hetes IT alapozó képzés után lehet majd jelentkezni. Ennek résztvevői a számítógép-használathoz és a számítógépes alapprogramokhoz kapcsolódó ismereteket sajátíthatják el, illetve a tervek szerint a saját weboldalukat is össze tudják majd rakni, összességében tehát a saját szektorukban is növelhetik a versenyképességüket.

Ez a 8 hetes digitális képzés tehát például a kisvállalkozók, egyéni vállalkozók számára is egy nagyon hasznos kezdeményezés. Amint kiderülnek további részletek is az államilag támogatott karrierváltó képzésekről, tájékoztatjuk a nálunk érdeklődőket.

Az államilag támogatott karrierváltó program hatására nőtt az érdeklődés a PROGmastersnél?

Igen, nagyon jelentősen, a várhatóan 100%-os állami támogatású online karrierváltó programokról szóló első kormányzati bejelentések után ötszörösére bővült a képzésünk iránt érdeklődők száma. Az online nyílt napjainkon így folyamatosan 100-150 ember vesz részt, nálunk eddig több ezer jelentkező van.

Hogyan tudjátok majd felskálázni a mentorok, oktatók, képzésvezetők oldalát?

Már korábban is folyamatosan digitalizáltuk a tananyagunkat. Egy learning management systemben vezetjük a kurzusainkat, amit ki lehet próbálni, van egy ingyenes, IT karrier-tanácsadó képzésünk, ezt bárki elvégezheti nálunk.

A soft skillekről sokat beszéltek, de hogyan lehet felkészíteni egy ilyen interjúra a jelölteket?

Onnan indulnék, hogy miért kell felkészíteni a soft skillekre a jelölteket. Azok a szoftverek, amiket manapság használunk, már csapatmunkában készülnek, ahhoz pedig, hogy valaki együtt dolgozzon egy csapatban, elengedhetetlenek a soft skillek. Nem véletlen, hogy a programozási feladatok mellett a személyiséget, a munkamódszert felmérő feladatok legalább 50 százalékban beleszámítanak a jelöltek kiválasztásába.

Az együttműködéshez ismerni kell az agilis fejlesztési metódusokat, és olyan készségekkel kell rendelkezniük a kollégáknak, amik segítik a többiekkel történő kommunikációt és a csapatmunkát. Ezeket a képességeket fejleszteni kell azoknál, akik még nem dolgoztak olyan közegben, ahol agilisan és digitális eszközöket használva kell együtt dolgozni. Mi – a gyakorlati projektek elvégzése közben – több módszert is alkalmazunk a soft skillek fejlesztésére.

Milyen várakozásokkal érkeznek a tanulók, és változtak-e ezek a jelenlegi helyzet hatására?

Szakmát szeretnének váltani, és rendelkeznek már egy átlagosan 5-6 éves munkatapasztalattal. Emellett alapszinten már tudnak kódolni, így a segítségünkkel elsajátíthatják azokat a technológiákat, amelyekre a partnercégeink igényt tartanak, mindezt egy agilis fejlesztési környezetben, soft skillekkel felvértezve.

Fontos nálunk az is, hogy hozzánk erős motivációjú diákok jelentkeznek, akiknek a többsége az addigi karrierjét feladva, például mérnökből, jogászból vagy vendéglátósból képzi át magát szoftverfejlesztővé 5 hónap kemény tanulással. Ez az erős motiváció pedig a leendő munkáltatójuknak is imponál, mivel azt üzeni, hogy ők a későbbiekben is ugyanilyen erőbedobással lesznek képesek megtanulni bármilyen új technológiát.

Mit hoz a jövő a szakemberhiány és az IT képzés tekintetében?

Az informatikushiánnyal kapcsolatban azt gondolom, hogy amint visszatér minden a régi kerékvágásba, az IT munkaerőhiány szintje is visszaáll arra, ahol a válság előtt volt. Sőt, várakozásaim szerint inkább növekedni fog a munkaerőhiány mértéke a szektorban, hiszen a cégek körében tovább nő az igény a digitalizációra.

Az IT oktatási piacon erősödés várható szerintem, hiszen ahogyan most is látható, a digitális tudással rendelkező szakemberek sokkal jobban át tudják vészelni a válságot, illetve, még ha elveszítik is az állásukat, hamarabb el tudnak helyezkedni. Így az ilyen szakemberek képzésére a jövőben még nagyobb szükség lesz, amire az állami támogatás is ráerősít.