Államilag támogatott képzések és diákhitel az informatikában

Ezen az oldalon azokat a pénzügyi konstrukciókat és lehetőségeket sorakoztatjuk fel, amelyek segítségével Magyarországon jelenleg informatikai (programozó, szoftvertesztelő stb.) képzéseken vehetnek részt a tanulni vágyók.

 

Mit lehet tudni a diákhitelről?

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel az innovációs- és technológiai miniszter új diákhitelt vezetett be, a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt. Május 1-től december 31-ig lehet igényelni minden 18 és 55 év közötti, a miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulónak. Az igényelhető összeg maximum 1 200 000 forint.

Akik igénybe veszik a hitelt, 1 év türelmi idő után 5 évük van törleszteni. Erre a hitelcsomagra is szintén érvényes a 2018-tól bevezetett családtámogatás, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozás elengedésre kerül.

További részletes információkat itt találsz: diakhitel.hu

 

Ingyenes, 2 hetes informatikai képzés

Ha májusban nem kezdted el, ne bánkódj! A Progmastersnél folyamatosan indul új csoport ingyenes, informatikai alapozó képzésünkön.

Az online is végezhető informatikai alapozó kurzus tesztjei elsősorban abban segíthetnek neked, hogy fel tudd mérni saját képességeidet, készségeidet, majd ezek alapján mérlegelni tudd, hogy melyik irány lehet számodra a legideálisabb.

Online tanyagunkon keresztül mutatjuk be neked, milyen programozási nyelvek léteznek, mi a különbség egy front-end és back-end fejlesztő között, mit csinál egy adatvizualizátor, egy adatbázis-szakértő vagy egy tesztelő. Emellett segítünk elsajátítani a digitális eszközök (pl. Word, Excel, fájlkezelés, Google Drive) használatának alapjait.

A képzés végére pedig segítünk neked eldönteni, melyik karrierút való neked. Minden héten tartunk egy webinariumot, ahol bármit megkérdezhetsz ami a szektorral kapcsolatban érdekel.

 

Milyen képzésekre és hogyan vehetem igénybe az állami támogatást?

Az Újratervezés program keretében elérhetővé vált a jelentkezés a 8 hetes, ingyenes alapozó informatikai képzésre. Május 22. 12 óráig bárki jelentkezhet, aki betöltötte 18. életévét, rendelkezik számítógéppel és stabil internetkapcsolattal.

A képzés munka mellett is, egyéni tempóban elvégezhető, és május 25-én indul, jelentkezni az ujratervezes.nive.hu oldalon lehet, valamint a képzés részleteiről is itt találsz részletes leírást. A kurzus egy záróvizsgával zárul, amelynek sikeres teljesítése az egyik feltétele annak, hogy a résztvevők 100%-os állami támogatással tanulhassanak tovább a programban elérhető IT-képzések egyikén.

Az elérhető informatikai képzések indulásának időpontja, feltételei és listája még nem tisztázott, így a részletek megjelenéséig erről bővebb felvilágosítást sajnos sem emailben, sem telefonon nem tudunk még adni. Ha jelentkeztél valamelyik képzésünkre, akkor amint közzéteszik a képzőintézmények listáját, mi is értesítünk majd a nálunk elérhető képzésekről.

További, a programmal kapcsolatos kérdésekre a szervezők az alábbi elérhetőségeken tudnak válaszolni:
email: ujratervezesprogram@ikk.hu
telefon: +36 30 180 21 14

 

Államilag támogatott képzések 2020

A 2020-as koronavírus válságra reagálva közelmúltban nyilvánosságra került az a pályázat, amelyből kiderül, az állam milyen típusú IT-átképzéseket fog támogatni. Az államilag támogatott képzések listája egyelőre nem ismert, még nem indultak el, de a pályázat-kiírásból lehet következtetni arra, milyen államilag támogatott informatikai kurzusokra lehet majd számítani.

A maximum 12 hónapos kurzusokon Java-fejlesztő, frontend/webfejlesztő, szoftvertesztelő és üzemeltető képesítést lehet majd szerezni távoktatásos és tantermi formában is.

Tudnivalók a jövőbeli államilag támogatott informatikai képzésekről:

 • A képzések megkezdése előtt biztosítani szükséges a célcsoport számára ingyenes, 8 hetet meg nem haladó időtartamú alapozó képzést.
 • A képzésekre azon résztvevoők jelentkezhetnek, akik a maximum 8 hetes alapozó képzés záró vizsgáját sikeresen teljesítik
 • Támogatott képzések: Java programozo, Webfejlesztoő-frontend, Tesztelő, Üzemeltető
 • A kurzusok maximum 12 hónap hosszúságúak lehetnek.
 • Az órákat maximum 4000 Ft-os áron lehet meghirdetni, a képzési összeg 100%-ban államilag támogatott lesz.
 • Az iskoláknak maximum 25%-os lemorzsolódást kell biztosítani
 • A diákoknak átjelentkezés államilag támogatott képzésre nem ismert, hogy lehetséges lesz-e.

Államilag támogatott képzések feltételei

 • középfokú végzettség
 • angol nyelvtudás (nyelvvizsga, vagy felmérés alapján)
 • számítógép- és internet-hozzáférés
 • előzetesen meghatározott előzetes kompetenciamérés van
 • lakóhelye, illetve bejelentett tartózkodási helye az Észak- magyarországi, Észak-alföldi, Dél-alföldi, Közép-dunántúli,
 • Nyugat-dunántúli, Dél- dunántúli, Közép-magyarországi régiók valamelyikében található
 • Az államilag támogatott képzések felnőtteknek szólnak majd, korhatár nem ismert.

Reméljük, hamarosan a Progmastersnél is indulnak ezek a képzések. Ameddig azonban nem indul a program, szoftverfejlesztő és tesztelő kurzusaink utófinanszírozásos formában is elérhetőek, állásgaranciával!