Péter a pénzügyi világ kötöttségeit hátrahagyva szoftverfejlesztőként vág bele céljai megvalósításába.

Közgazdászként diplomáztál, projektmenedzserként dolgoztál, majd pénzügyi-kontrolling területen elemzőként. Mi miatt döntöttél úgy, hogy a fejlesztés irányába nyitsz? 

Középiskolában mindig is a matek és a történelem volt az erősségem, ezért pénzügyi területen folytattam a tanulmányaim. Az évek során egy kicsit belefáradtam a rengeteg kötöttségbe, ami ezzel a pályával jár: riportálási kötelezettségek, jogszabályok böngészése, szoros határidők… Emiatt éreztem úgy, hogy váltani szeretnék. A munkám során sokszor írtam makrókat és foglalkoztam más jellegű automatizálási feladatokkal is, amiket nagyon élveztem. Emellett mindig is vonzott a vállalkozói lét gondolata, és úgy éreztem, hogy az informatikai területen sokkal inkább kibontakozhatok ebben az irányban. Szabadságra és önmegvalósításra vágytam, amit az IT világában találtam meg. 

Miért a bootcamp-et választottad az egyetemmel szemben? 

Gyorsan szerettem volna váltani, és úgy éreztem, hogy az informatikában nem feltétlenül szükséges egyetemi végzettség a sikerhez. Intenzív és gyakorlatorientált képzést kerestem, ezért választottam a bootcamp formát. Egy barátom már elvégezte a PROGmasters tanfolyamát és csak dicsérte a képzés minőségét. Fontos volt számomra az is, hogy az előzetes információim alapján a PROGmasters ápolja a kapcsolatot a legjobban a partnercégeivel. 

Mi volt a kedvenc részed a képzésben?  

Tetszett a képzés struktúrája, hogy délelőtt elméleti órák, délután pedig gyakorlati feladatok voltak. Az egyetemi éveim után felszabadító érzés volt, hogy játszva tanulhatok. Emellett a csoportos munka is nagy élmény volt, új barátságokat köthettem, és a folyamatos visszajelzések révén mindig pontosan tudtuk, hogy hol tartunk. 

“Ami a bootcamp egyik nagy előnye, hogy szimulálja a munkahelyi környezetet. Megtanultunk csapatban dolgozni, kommunikálni és időnyomás alatt teljesíteni. Ezek olyan készségek, amelyeket otthon, autodidakta módon tanulva nem lehet elsajátítani.” 

Hogyan élted meg a képzés utáni elhelyezkedési időszakot? Mit tettél azért, hogy nagyobb eséllyel szerezz állást? 

A képzés elvégzése után viszonylag könnyen sikerült elhelyezkednem. Korábban sok interjún voltam, ahol mindig nagyon fontos az önmarketing és a nyitott kommunikáció. Amíg nem találtam állást, addig is folyamatosan képeztem magam, dolgoztam saját projekteken és szinten tartottam a meglévő tudásom. 

Az Inter-Mikrumnál dolgozol 2023 szeptembere óta. Mit gondolsz, miért választottak téged? 

Az interjú során nemcsak szakmailag mértek fel, hanem emberileg is. Nagyon fontos volt, hogy a technikai tudásom mellett hogyan kommunikálok, és hogyan illeszkedem a csapatba. Külön forduló volt csak arra, hogy a csapat többi tagjával megismerkedjek, ahol ők is feltehették a kérdéseiket. Úgy gondolom, hogy a szimpatikus kommunikációm és a csapatban való együttműködési készségem is közrejátszott abban, hogy végül engem választottak. Emellett rendelkezésükre bocsátottam a GitHub repómat is, ahol láthatták a korábbi munkáimat. 

Milyen technológiákkal dolgozol jelenleg, és hogyan telik egy munkanapod? 

Nagyrészt azokat a technológiákat használom, amiket a képzésen is tanultam: Angular, Java, SQL, és Docker, hogy néhányat említsek. Napjaim agilis módszertan szerint zajlanak, reggeli és délutáni stand-upokkal, ahol megbeszéljük az aktuális haladást. A légkör nagyon támogató, minden segítséget megkapok, amire szükségem van. A cég belső és külső képzéseket is nyújt, ami tovább segíti a fejlődésemet.  

Használod az AI-t a napi munkád során? 

Igen, a ChatGPT mellett főként a Copilot plugint használom, ami nagyban meggyorsítja a kódírást.   

Mit gondolsz, a jövőben elveheti az AI a programozók munkáját?  

Az emberi kreativitást és a komplex problémamegoldó képességet az AI nem tudja helyettesíteni. Gyakran az ügyfelek sem tudják pontosan megfogalmazni az igényeiket, így az AI sem képes még teljesen önállóan kódolni. Ami biztos, hogy ezek az eszközök sokat segíthetnek az ötletelésben és a gyorsabb kódírásban. 

Mik a jövőbeli terveid a szakmában? 

Jelenlegi célom, hogy junior fejlesztőként a tudásomat magas szintre emeljem, és építő tagja legyek a csapatomnak. Olyan projekteket szeretnék kiadni a kezemből, amikre büszke lehetek. Szeretnék jobban elmélyedni a TypeScript-ben, mivel ez a nyelv egyre népszerűbb. Nyomon követem a trendeket, és nyitott vagyok új technológiák kipróbálására is. Ezen kívül hosszú távon szívesen vállalkoznék is, kisebb projektekkel kezdve. 

 Milyen tanácsot adnál azoknak, akik hasonló pályára szeretnének lépni? 

Mielőtt valaki belevág a programozásba, érdemes kicsiben kipróbálni, hogy miről is szól. Ez egy olyan szakma, ahol a folyamatos tanulás és önképzés elengedhetetlen. A képzés sikeres elvégzéséhez pedig három fontos összetevő szükséges: fegyelmezettség, kitartás és következetesség.