Kossuth Rádió, Napközben: Filep Szabolcs interjú leirat
2018.10.10.

 
Filep Szabolcs, a PROGmasters programozóiskola vezetője.
A hazai IT-szektorban tízszeres a kereslet a hazai programozó iskolák diákjai iránt.
Mi változott a korábbi évekhez képest, hogy ennyire keresik a programozó diákokat?

Eddig is nagy volt a kereslet a jó képességű programozókra. Az utóbbi években az változott meg, hogy nem csak állami intézményekben képeznek szakembereket, hanem megjelentek a piacon az úgynevezett coding bootcampek. Ezek rövid idő alatt elvégezhető, nagyon intenzív képzések, amellyel elsajátítható a programozói szakma alapja, amivel már munkába is lehet állni. Az is hozzájárult ehhez, hogy a programozói szakma megváltozott az utóbbi 10-15 évben. Sokkal nyitottabb, emberközpontúbb lett. Már csapatok dolgoznak, amelyek együtt állítanak elő terméket és nem a fejlesztők egyedül. Az informatika beszivárgott az ipar minden területére, ennek megfelelően sokkal szerteágazóbb ismeretekre van szükség.

Négy hónap alatt tényleg el lehet sajátítani az informatika, programozás alapjait?
Igen. Ez annak köszönhető, hogy az IT terület hatalmas. Ezért a négy hónapos képzés során csak arra a szűk szeletére koncentrálunk, amely a legfontosabb ahhoz, hogy a résztvevők önállóan komplex szoftvert tudjanak előállítani. Ehhez nem feltétlenül kell ismerni az informatika szakmai mélységeit és nem is szükséges minden területre kiterjedő tudás. A 4 hónap elegendő arra, hogy praktikus, könnyen alkalmazható tudással valaki képes legyen programozóként elhelyezkedni.

Aki elvégez egy ilyen tanfolyamot, milyen területen tud elhelyezkedni?
A coding bootcampekben elsősorban programozni tanulnak meg a résztvevők. Az álláshirdetéseket böngészve szoftverfejlesztői pozíciók vannak különböző szinteken. Vannak junior, 2-3 éves tapasztalatot igénylő medior és 5+ éves tudást igénylő senior pozíciók. A bootcampek elsősorban a junior pozíciókat célozzák meg. Egy konkrét példa. Ha egy cégnek szüksége van egy weboldalra, akár magának, akár egy ügyfélnek, akkor egy szoftverfejlesztő képes megalkotni az oldal felépítését, működését, sőt az adatok tárolását, kezelését is. Mondjuk egy szállásfoglaló alkalmazást, ahol lehetőség van hoteleket keresni, szobát foglalni. A végzettek képesek megalkotni egy ilyen weboldalt.

Kell alapvető informatikai tudással rendelkeznie annak, aki programozó szeretne lenni?
Mindenképpen szerencsés, ha a jelentkező akár autodidakta módon, akár valamilyen online anyag segítségével megpróbálja az alapokat elsajátítani. A PROGmastersnél rengeteg ingyenes anyagot ajánlunk annak, aki még nem jártas a kódolásban és még nem oldott meg egyetlen programozói feladatot sem. Mindenképpen arra biztatjuk a jelentkezőket, hogy kezdjenek el otthon gyakorolni, hogy a maguk számára váljon világossá, passzol-e nekik ez a szakma. Ezért mindenképpen szükséges egyfajta előismeret. Az a szerencsés helyzet, hogy az internet segítségével ezt bárki otthon is meg tudja tenni. Amikor már úgy érzi, hogy sikerélményt ad a programozási feladat megoldása, örömet érez, de közben kihívásnak is tartja, és szívesen csinálná napi 8 órában, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy elvégezzen egy képzést.

Milyen pluszt tud adni a programozói iskola?
Én is szoftverfejlesztőként dolgoztam sok éven keresztül, és nagyon élveztem. Ennek több oka is van. Egyrészt itthon is anyagi megbecsüléssel jár a szakma, másrészt nagyon változatos is. Ugyanis nincs egy konkrét iparterülethez kötődő szoftverfejlesztői szakma, könnyen lehet váltani a szektorok között. A pénzügytől az egészségügyi területen át az agrárinformatikáig vagy bármilyen startup jellegű ötletnél is ugyanazok a szoftverek, így ugyanazt a tudást kell használni. Emiatt projektről projektre nagyon változatos a munka, és az ember közben még fejlődik is szakmailag .

Kik mobilizálhatók ilyen tekintetben?
Nálunk 21 és 45 év közöttiek vettek eddig részt a képzésen. Vannak, akik bölcsész diplomával érkeztek hozzánk és nagyon jól teljesítették a képzést, azonnal kaptak munkát is. Akik nyitottak a programozói szakmára, azok mindegy, milyen diplomával rendelkeznek. Ha van egy kis logikus gondolkodásuk, kitartásuk, szorgalmuk és szeretnek a számítógép előtt időt eltölteni, akkor bátran ajánlható nekik, hogy vágjanak bele. Például több pszichológus hallgatónk is volt a PROGmastersnél, nagyon jól tudták hasznosítani azt a képességüket, hogy rövid idő alatt nagy mennyiségű anyagot tudnak feldolgozni, megérteni és meglátni az összefüggéseket benne, így azt a programozásban is alkalmazni tudják.

Egy programozó kétszer annyit kereshet, mint eddig. Érdemes-e átképezni-e magát az embernek?
Természetesen igen, abban az esetben, ha valaki elégedetlen a mostani szakmájával. Programozóként, ha jó ütemben tud fejlődni, akkor nem csak anyagi megbecsülésben részesülhet, de egy nagyon változatos, kreatív szakmát tudhat magáénak.