Mészáros Adorján sok programozási nyelvet ismert meg szabadúszóként, de abban, hogy tesztelőként helyezkedhessen el, a PROGmasters segítségét kérte. Interjúnkból kiderül, mit gondol az AI szerepéről és a Tutorial Hellről.

Te azon ritka kivételek közé tartozol, akik már azelőtt is informatikával foglalkoztak, mielőtt a PROGmastershez jöttek. Mesélnél arról, mit csináltál korábban?

Voltak rendszergazdai munkáim, amikor kisebb cégek hálózatát kellett felállítani, számítógépeket újratelepíteni. Illetve generatív artistokat tanítottam JavaScriptben programozni, amikor elindult az NFT-mánia pár évvel ezelőtt. Először egy látványtervező barátomnak mutattam meg, hogyan lehet kóddal képpel, videót előállítani, aztán rajta keresztül terjedt a hír a művészek között. Emellett önszorgalomból és kíváncsiságból nagyon sok mindennel foglalkoztam, sok programozási nyelvvel kísérleteztem, a Data Science-től az AI-ig rengeteg kis projektem volt. Pókerezéshez is sok szimulációt írtam, ami segített abban, hogy professzionális pókerjátékos és edző lehessek.

Akkor miért jelentkeztél a tesztelő képzésre?

Sok oka volt. Először csak azt tudtam, hogy fejlesztő nem akarok lenni. Korábban volt néhány alkalom, amikor olyan dolgot kellett fejleszteni, amit nem én találtam ki, de azt sosem szerettem. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább tesztelő leszek annak ellenére, hogy sok programnyelvet ismerek, néhányat meglehetősen magas szinten. Csakhogy tesztelőként nem tudtam volna elhelyezkedni, hiszen a saját kódom ellenőrzésén kívül nem volt tapasztalatom ezen a területen, az elmélet is hiányzott. Ráadásul nem ismertem a céges munkafolyamatokat, eszközöket sem, nem sokat tudtam arról, mit csinál egy product owner vagy egy manager. Emellett az elmúlt évtizedben szabadúszóként dolgoztam, így a tudásom, tapasztalatom nagy részét nem tudtam igazolni.

Miért a PROGmasters tesztelő képzését választottad?

Egy haverom végzett a kettővel korábbi tanfolyamon, ami csak manuális tesztelő képzés volt. Amikor mesélte, hogy miket tanulnak itt, úgy éreztem, hogy ez számomra is nagyon hasznos lenne. Láttam, hogy most már kombinált, manuális és automata tesztelő képzés indul, de tudtam, hogy a programozás része menni fog. És az is fontos szempont volt, hogy a sikeres vizsga után a PROGmasters segít az elhelyezkedésben.

Mi tetszett legjobban a tesztelő képzésen?

A mentorok hozzáállása. Nagyon felkészültek és tapasztaltak voltak, segítettek, ahol tudtak és kedvesek voltak. Ez egy munka melletti tanfolyam volt… ha nem csinálta meg az ember a feladatot, akkor megkérdezték, hogy mikorra tudja pótolni, nem tolták le, mint a pengős malacot. Tényleg mindenki jó fej és megértő volt. Én ezt értékeltem a legtöbbre – de a tudás, amit átadtak, meg az elmélet szorosan a második helyen volt.

Jobb volt így tanulni, mint YouTube-videókból vagy szöveges tutoriálokból?

Igen, ez a képzés sokkal biztosabb tudást adott. Sokszor az van, hogy az ember videókból vagy most már az AI segítségével összerak egy kódot, és félig-meddig érti is. Csak amikor nem működik, akkor órákon keresztül kell debuggolni… Itt sokkal megalapozottabb tudást szereztem meg, egyszer sem kellett visszamenni, hogy valami miért így vagy úgy működik.

“A videókkal kapcsolatban hallottad már azt a kifejezést, hogy Tutorial Hell? Végignézhet az ember egy 2 órás videót, csak mert van benne egy 10 perces rész, amiből újat tanul.”

Itt viszont nagyon szépen épült fel az egész tananyag, így adott egy általános tudást. És csak minimális ismétlés volt, amennyit a végén a vizsgára készültünk.

Hol és hogyan sikerült elhelyezkedned?

A projektmunka befejezésétől számítva három hónapon belül kezdtem el dolgozni. Volt a Liferay-nél egy pozíció, ahol előnyt jelentett, hogy korábban Javában is programoztam, mert a cégnél ez a fő nyelv. Customer support engineer pozícióba kerültem, ami elég furcsa dolog, mert egyrészt customer support, mi vagyunk a kapcsolat az ügyfél és a cég között. Másrészt abszolút technikai problémák jönnek be hozzánk, fejlesztőkkel dolgozunk, amihez mély szaktudás kell.

Most is használod az AI-t?

Persze, minden nap, legfőképp a tanuláshoz, mert nagyon jól magyaráz.

Nem félsz attól, hogy elveszi majd a munkád?

Nem. Szerintem meg fogja változtatni az egész informatika felépítését, de nem vesz el a munkahelyek számából. Lehet, hogy egy junior fejlesztői pozíció átalakul egy olyan pozícióra, ahol át kell nézni a kódot, amit a mesterséges intelligencia írt. Vagy épp egy junior tesztelői pozíció nyílik meg. Lehet, hogy tíz év múlva AI-pszichológusnak fogják majd hívni a tesztelőt… de minőségbiztosításra mindig szükség lesz.

Mit mondanál annak, aki most szeretne informatikai pályára lépni?

Azt tanulja, amihez kedve van. Ma már annyira széles a skála, hogy minden érdeklődési körhöz meg lehet találni azt, ami az informatikában passzol. Ha valaki szereti a matekot, akkor válassza a backend programozást. De ha valakinek az okoz örömet – és nálam ez is benne volt a tesztelés választásában –, hogy valamit jobbá tesz, segít megoldani a problémákat, akkor a tesztelést tudom ajánlani. Ha valaki inkább a művészi vonalon gondolkodik, akkor ott a UX dizájn. Szerintem van hely bőven, csak tanulni kell a végtelenségig. Ezt az egyet nem lehet megúszni.

LEGYEN TIÉD A KÖVETKEZŐ SIKERSZTORI!