Judit útja a Service Desk-től a full-stack fejlesztésig: ismerd meg karrierváltásának történetét és a képzésen szerzett élményeit! 

Ügyfélszolgálati munkatárs voltál. Hogyan kezdtél el a fejlesztés irányába nyitni? 

Korábban Pécsett dolgoztam, ahol lehetőségek hiányában supportosként helyezkedtem el, ügyfélszolgálati támogatást és technikai segítséget nyújtottam. A családomban két fejlesztő is van, így elsőkézből láttam azt, hogy ők mennyire keresettek a munkaerőpiacon. Az akkori munkahelyemen nem volt előrelépési lehetőség, ezért is döntöttem úgy, hogy kipróbálom a fejlesztést.  

A full-stack képzés előtt egy másik iskolában elvégeztél egy backend fejlesztő tanfolyamot is. 

Igen, azonban az a tanfolyam nem hozta meg a várt sikert. Éreztem, hogy egy sokkal intenzívebb képzésre van szükségem ahhoz, hogy megragadjon a tudás. Többet akartam, így találtam rá a nappali tanrendű, intenzív full-stack képzésre a PROGmasters-nél. 

Miért a PROGmasters-t választottad? 

Számomra döntő tényező volt az időkeret, hogy ne legyen túl hosszú a képzés. Szerencsés voltam, mert amikor rátaláltam a PROGmasters-re, néhány nappal később éppen volt egy Nyílt Nap, amin részt tudtam venni. Nagyon szimpatikusak voltak a mentorok és az egész atmoszféra, az esemény is szórakoztató volt, így innentől kezdve nem is volt kérdés számomra, hogy hol szeretnék tanulni. 

Mi volt a kedvenc részed a képzés során, és mi okozta a legnagyobb kihívást? 

Fantasztikus csoportunk volt, és az osztályfőnökünket, Ferit is mindenki nagyon szerette. Azt mondhatom, hogy az egész képzés nagyon pozitív élmény volt. Persze voltak nehezebb időszakok, számomra például a frontend rész jelentette a legnagyobb nehézséget. Emellett a képzés nagyon intenzív, 110%-osan jelen kell lenni, ez időnként vezetett hullámvölgyekhez.
A kedvencem az volt, amikor a Spring Boot-tal kezdtünk el foglalkozni. Igazi varázslatnak éltem meg, hogy mennyire megkönnyíti a fejlesztést. Az imprókat is nagyon szerettem, a gyakorlatok mindig segítettek levezetni a feszültséget, és a csapatot is összehozta. 

Újra belevágnál a képzésbe akkor is, ha tudnád, hogy mekkora erőfeszítést igényel? 

Természetesen igen, minden erőfeszítés megérte! 

Február óta az URSS-nél dolgozod. Mit gondolsz, miért téged választottak? Hogyan élted meg a képzés utáni elhelyezkedési időszakot? 

A kiválasztási folyamat elég hosszadalmas volt, ami lelkileg kissé megterhelő volt. Több interjún is lehetőségem lett volna részt venni, azonban addigra már a kezemben volt egy ajánlat az URSS-től. A nyelvtudásom mindenképp előnyt jelentett a kiválasztási folyamat során. 

Hogyan néz ki most egy munkanapod? Milyen technológiákat használsz, milyenek a napi feladataid? 

Osztrák munkatársakkal dolgozom, így szerencsére a németet minden nap aktívan tudom használni. Néhány hetes sprintekben dolgozunk, a scrum-ot követve, ami azt jelenti, hogy a ciklusokban hibajegyeken dolgozunk és új funkciókat is fejlesztünk. Minden nap tanulok valami újat, és ezt nagyon élvezem. 

Használod az AI-t a mindennapi munkában? 

Leginkább csak általános kérdésekben, mivel banknál dolgozom, specifikus témákban nem használhatjuk. 

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik hasonló pályára szeretnének lépni? 

Azt javaslom, hogy ha valakit kicsit is érdekel a programozás, mindenképpen próbálja ki magát benne, például egy CODE&PIZZA esemény keretében. Ha meggyőződött róla, hogy neki való, fontos, hogy teljes mértékben elköteleződjön a tanulás mellett. Anyagilag is fel kell készülni, hiszen akár 9-12 hónapra is kieshet a munkaerőpiacról. Mindenkit arra bátorítok, aki el tudja képzelni magát ebben a szakmában, hogy érdemes váltani, mert ez egy óriási kaland tele kreatív kihívásokkal és folyamatos fejlődési lehetőségekkel. 

LEGYEN TIÉD A KÖVETKEZŐ SIKERSZTORI!