Az állásinterjú az élet nagy próbatételei közé tartozik. Jó hír azonban, hogy lehet rá készülni és növelni a siker valószínűségét. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány gyakorlati jótanácsot, amelyeket követve te is nagyobb eséllyel pályázhatsz egy fejlesztői állásra.

A PROGmastersnél több száz végzettünknek segítettünk felkészülni az állásinterjúkra. Sok olyan általános jótanács körvonalazódott az évek során, amelyeket mindenkinek érdemes megfogadnia, aki az IT szektorba készül. A legfontosabb talán az, hogy légy nyugodt és magabiztos! Ez sokszor nem könnyű, de az alábbi tanácsokat követve felkészülhetsz és jobb teljesítményt nyújthatsz.

Légy tisztában a fejlesztői állásinterjú menetével!

Minden állásinterjú más és más, de hasonló elemekből épül fel. Általában van egy beszélgetős rész, ahol többek között a soft skilleket mérik fel, és egyfajta előszűrőként is szolgál. Itt először be kell mutatkoznod, majd kérdéseket tesznek fel a korábbi karriereddel kapcsolatban. Ekkor szoktak részletesebb tájékoztatást adni a cégről és a konkrét pozícióról. Gyakran a beszélgetés részét képezi a nyelvi szintfelmérő is – például arra kérnek, hogy a hobbidról mesélj angolul. A második nagy egység a szakmai felvételi, ahol kisebb feladatokat kell megoldanod. Végül – ha minden jól megy – következik a bértárgyalás, ami a fizetésről és a fejlesztői állás egyéb feltételeiről (pl. home office, béren kívüli juttatások) szól.

Ma már egyre gyakoribb, hogy az állásinterjú egy része (vagy külföldi megbízó esetén szinte az egész felvételi eljárás) online zajlik. Ez főleg technikai szempontból igényel külön felkészülést, amiről itt olvashatsz bővebben.

Minden kérdésre felelj!

Az állásinterjúkon vannak várható, megszokott kérdések. Az alábbiakban pontról pontra átvesszük a legfontosabb típusokat. Érdemes ezeket előre végiggondolni és megfogalmazni a választ, hogy a lehető legjobb képet közvetítsd magadról. Lehetnek azonban váratlan, olykor furcsa kérdések is, amelyek egyetlen célja, hogy teszteljék a jelentkező reakcióit és gondolkodását. Fontos, hogy ezekre általában nincs jó válasz – emiatt ne is aggódj. A legfontosabb, hogy ne blokkolj le! Mindig mondj valamit a problémáról, hogy sejtésed szerint mit érint, merre lehet (vagy nem lehet) a megoldás.

Maradj mindig szakmai és pozitív!

Az előre látható kérdésekre próbálj olyan válaszokat találni, amelyek relevánsak a megpályázott pozíció szempontjából, és a felkészültségedet bizonyítják. Mindenki számára vannak kellemetlenebb témák, de ha ilyenről kell beszélned a fejlesztői állásinterjún, próbáld az utolsó mondattal pozitív kicsengésűre fordítani a válaszodat. Például: Valóban kevés munkatapasztalatom van még ezen a területen, de a korábbi pozícióimból sok olyan készséget hoztam magammal, amelyet hasznosítani tudok, és az elvégzett bootcampnek köszönhetően gyorsan tudok megtanulni új programozási nyelveket.

Készülj fel magadból!

A fejlesztői állásinterjú legnagyobb része rólad fog szólni. Az általánosabb, tipikus kérdések után valószínűleg pontról pontra rá fognak kérdezni az önéletrajzodban leírt és abból kihagyott tényezőkre is. Néhány jellemző példa, hogy mire készülj:

  • Miért vált munkát?
  • Miért éppen hozzánk jelentkezik? Miért az IT területén akar elhelyezkedni?
  • Miért gondolja, hogy ezen az új szakterületen is megállná a helyét?
  • Milyen konkrét munkatapasztalata van az adott programozási nyelvvel, feladatkörrel kapcsolatban?
  • Nyelvvizsgával is tudja igazolni a nyelvtudását?
  • Mivel foglalkozott abban az időszakban, amikor nem volt jogviszonya?

Mérd fel a motivációdat és a készségeidet!

A legtöbb álláshirdetésben olvasható, hogy milyen készségeket várnak el a jelentkezőktől. Gyűjts példákat annak alátámasztására, hogy rendelkezel ezekkel. A példa mindig legyen konkrét! Mondjuk így: „Jó vagyok a multitaskingban, a korábbi munkahelyemen egyszerre 3 ügyfél projektjén dolgoztam.” Az általánosabb kérdéseknél is igyekezz kidomborítani a jó tulajdonságaidat, ha valami negatívumra kérdeznek rá, akkor azzal zárj, hogyan fejlődtél ezen a területen. Tipikus kérdések:

  • Mondjon magáról 3 pozitív és 3 negatív tulajdonságot!
  • Mi volt a legnagyobb szakmai sikere és kudarca?
  • Mik a legfőbb gyengeségei?
  • Mit szeretett az előző munkájában, és mit nem?

Legyenek terveid és kérdéseid!

A HR beszélgetés részeként fel akarják majd térképezni a céljaidat is – például hogy mennyire hosszú távra tervezhetnek veled. Ilyen kérdésekre számíthatsz:

  • Hol látja magát 5 év múlva?
  • Milyen célokat szeretne elérni a szakmában?

Ezután szinte mindig megkérdezik, hogy van-e kérdésed. Készülj néhány olyan témával, amivel bizonyíthatod a felkészültségedet és azt, hogy komolyan ott akarsz dolgozni! Mutatunk néhány általános példát, de mindig jó, ha konkrétan az adott pozícióval kapcsolatban tudsz kérdezni.

  • Milyen projektbe kapcsolódhatnék be, ha alkalmaznak?
  • Terveznek további bővítést?
  • Milyen munkamódszer alapján dolgoznak a vállalatnál? (Pl. agilis sprintekben, stb.)

Gyakorolj a szakmai feladatokra!

A HR beszélgetés csak a fejlesztői állásinterjú egyik része. Lehetsz a világ legmeggyőzőbb embere, akkor sem fognak felvenni, ha nincs meg a kellő tudásod az adott pozícióhoz. Ugyanakkor ez fordítva is igaz: jó szakmai teljesítménnyel ellensúlyozhatod, ha esetleg a HR beszélgetésen nem annyira sikerült bizonyítanod a rátermettségedet. Épp ezért mindenképp érdemes a megpályázott szakterületen gyakorlati ismereteket szerezned. Szerencsére a szoftverfejlesztés területén ez csak elszántság kérdése: rengeteg olyan oldal van, ahol gyakorolhatsz különböző programnyelveket és típusfeladatokat (pl. HackerRank). Fontos, hogy ne csak videókat nézz, hanem tényleg kódolj, mert a szakmai felvételin is ezt kell majd tenned.

Néhány cég saját alkalmazást használ a szakmai feladatok megoldásához, máshol valamilyen online platformon kell megírni a kódot, de az is előfordulhat, hogy egyszerű tollat és papírt kapnak a jelentkezők. Mindig gondolj arra, hogy nem tökéletes megoldást kell prezentálnod, itt inkább a gondolkodásodat tesztelik.

Légy udvarias!

Végezetül érdemes tudatosítanod, hogy a fejlesztői állásinterjún a konkrét teljesítmény mellett bizony nagyon sokat nyom a latban a szimpátia is. Igyekezz megadni az alapvető tiszteletet például azzal, hogy pontosan érkezel. Mivel a fejlesztők többnyire nem öltönyben és nyakkendőben dolgoznak, ez az interjún sem kötelező, de azért légy ápolt és elegáns – egy visszafogott inggel, blúzzal biztosan nem fogsz mellé. Összpontosíts az interjúztatókra, ne kalandozzon el a figyelmed akkor sem, amikor ők beszélnek. És némítsd le a telefonodat még a beszélgetés előtt.

Szeretnél fejlesztő lenni, de nem elég a gyakorlati tudásod? Nézz szét aktuális képzéseink között!