A recesszió ellenére is keresettek a hazai munkaerőpiacon a junior informatikusok, akik ráadásul jól keresnek – ez derül ki a PROGmasters IT képzési központ friss felméréséből. Egy jellemzően 5-6 hónapos képzés után átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot vihetnek haza azok, akik a karrierváltás mellett döntenek.

A PROGmasters IT képzési központ a 2023 szeptemberében készített felmérésében összesen 454, szoftverfejlesztőként, manuális tesztelőként vagy alkalmazás-üzemeltetőként végzett résztvevőt kérdezett a karrierváltással kapcsolatos tapasztalatairól. A kutatásban a megkérdezettek 27,7 százaléka, 126 fő vett részt. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók bruttó havi átlagjövedelme egy év alatt 13 százalékkal nőtt, és közel 40 százalékuk dolgozik külföldi projekten.

A kezdők közel 600 ezer forintot, a tapasztaltabbak több mint egymilliót keresnek

Az informatikai szektorban elérhető jövedelmek az átlagnál jóval magasabbak, amit a PROGmasters felmérése is visszaigazolt. A 2017 óta végzett összes válaszadó bruttó havi átlagfizetése meghaladta a 913 ezer forintot, míg a KSH által mért átlagkereset 560 ezer forint körül alakult. A tavalyi év végén végzett hasonló kutatás alapján ráadásul egy év alatt 13 százalékos emelkedés történt az informatikusok fizetésében, mivel akkor még csak átlagosan 806 ezer forintot kerestek a PROGmasters végzettjei.

Az IT szektorban gyorsan lehet előre lépni: míg az elmúlt 12 hónapban végzett résztvevők átlagosan havi bruttó 596 ezer forintot keresnek, addig a 2-4 éve végzettek már átlagban bruttó 884 ezer forintot visznek haza havonta. A 4-7 éves szakmai múlttal rendelkező – jellemzően már seniorként dolgozó – résztvevők pedig átlagosan havi bruttó 1,3 milliós fizetésre tesznek szert. Ráadásul 84 százalékuknak minimum 60 százalékkal emelkedett a fizetése a karrierváltása óta.

A karrierváltók többségének a külföldi munkalehetőség is opció

A karrierváltásra törekvőket a magasabb jövedelem mellett a szakmai fejlődés és az előléptetés is motiválja. A kutatás résztvevőinek több mint fele (50,5 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy a munkahelye szervezett számára belső képzést az elmúlt egy évben. A folyamatos szakmai fejlődésnek köszönhetően a PROGmasters friss felmérése szerint mostanra az összes válaszadó 49 százaléka érte el a medior vagy a senior pozíciót, azonban ez az arány a legalább négy éve végzettek körében már 88 százalékos. A legalább négy éve végzettek fele medior, 38 százaléka pedig senior pozícióban dolgozik jelenleg.

A kutatás arra is kitért, hogy az elmúlt hét évben végzettek között milyen arányban vannak olyanok, akik jelenleg is külföldön dolgoznak, vagy külföldi IT projektben vesznek részt Magyarországról. Külföldi munkát csak az összes résztvevő 8 százaléka vállalt, viszont a válaszadók közel harmada, 31 százaléka itthonról dolgozik külföldi projekten. A nemzetközi karrier azonban még ennél is szélesebb kör számára lehet opció: az összes válaszadó 87 százaléka véli úgy, hogy lenne lehetősége külföldön, vagy külföldön működő cégnek távmunkában dolgozni a jelenlegi szaktudásával és tapasztalatával.

Sosem késő programozást tanulni

A kutatás résztvevőinek 33 százaléka 5-10 év, míg további 38 százaléka több mint 10 év munkatapasztalattal rendelkezett a korábbi szakmájában, amikor a karrierváltás mellett döntött. A válaszadók 15 százaléka vendéglátósként vagy az idegenforgalomban dolgozott, míg 12 százaléka oktatási, kutatási vagy tudományos tevékenységet végzett korábban. 10 százalékuk pénzügyi területről váltott az informatikára, de az értékesítési és kereskedelmi szektorból érkezők aránya is eléri a 9 százalékot. A felmérésben résztvevők 43 százalékának nincs felsőfokú végzettsége, azonban 97 százalékuk beszél legalább középszinten angolul vagy németül – derül ki a PROGmasters szeptemberi kutatásának eredményeiből.

Válságban is van kereslet junior informatikusra

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) 2020-ban készült munkaerőpiaci elemzése 15 és 26 ezer fő közé tette kétéves időtávon a Magyarországról hiányzó IT-szakemberek számát. A jelentős keresletet a PROGmasters friss kutatása is visszaigazolja: az elmúlt három hónapban a 2017 óta végzettek 57 százaléka kapott megkeresést vagy konkrét állásajánlatot informatikai pozícióra. Ráadásul a résztvevők 61 százaléka szerint a munkáltatója a következő 6-12 hónapban is tervezi új kollégák felvételét IT területre.

A 2016-ban alapított PROGmasters IT képzési központ főként a 20-45 éves karrierváltók számára kínál online vagy személyesen, illetve munka mellett is végezhető informatikai képzéseket. A résztvevők számára akár állásgarancia-lehetőség is elérhető bizonyos tanfolyamokon. Az elmúlt években több százan végeztek a PROGmastersnél, és az iskola állásgarantált programozó képzésein résztvevők 90 százaléka helyezkedett el informatikusként.