Dobos Andrea korábban formatervezőként és grafikusként saját vállalkozásában dolgozott, de megunta a magányos farkas szerepét. Az anyagi biztonság mellett kollégák társaságára is vágyott, és rövid idő alatt szeretett volna új karriert – ezért választotta a PROGmasters tesztelő képzését.

Aranyműves végzettséged van, ami nagyon különlegesen hangzik. Mesélnél kicsit a korábbi munkáidról?

Érettségi után ötvösként dolgoztam pár évet, aztán a MOMÉ-n szereztem formatervező és design menedzser diplomát. Viszont mire végeztem, már 30 éves voltam, és a párommal szerettünk volna gyerekeket. Született is két kislányunk – én közben pedig saját vállalkozásba kezdtem. A babafészket szerettem volna bevezetni Magyarországon, ami akkoriban még ismeretlen volt nálunk. Ez lényegében egy kicsi, puha fekvőhely, amelynek a pereme körülöleli a babát, így megnyugtatja és biztonságosabbá teszi a pihenést. Mégsem tudtam sokáig ezzel foglalkozni, mert a férjem építőipari vállalkozásában kellett segítenem. Ő szintén egy újdonságnak számító anyagból, a glettbetonból kezdett felületeket készíteni, és a márkaépítésben volt szüksége rám. Később egy formatervező barátnőmmel elkezdtünk uzsonnástasakokat készíteni mosható papírból, ekkor azonban a COVID szólt közbe. Talán nem csoda, hogy a sok próbálkozás után kicsit elfáradtam, és azt éreztem, hogy a vállalkozás nem az én asztalom.

Mit szerettél volna csinálni helyette?

Szerettem volna emberek közé menni, munkatársakkal találkozni, hiszen akkor már 10 éve itthon dolgoztam. Elkezdtem állást keresni, interjúkra járni. De rá kellett jönnöm, hogy a végzettségeimmel nem találok olyan munkát, amiért megéri bejárni. Felvettek például egy nyomdába, de végül csak külsős grafikusként alkalmaztak. Akkor döntöttem el, hogy váltok, és tanulok valami újat.

Tesztelő karrier pár hónap alatt

Több olyan szoftvert ismertél már, amire önálló karriert is lehetne alapozni – például WordPress, Photoshop… Miért nem maradtál ezen az úton?

Mindenre gondoltam akkoriban. A lakberendezés is közel áll hozzám, de nagyon telített a szakma. És hiába dolgoztam egy időben szabadúszó grafikusként, ha újraindítottam volna a vállalkozást, ismét 5-6 évet kellett volna áldoznom a marketingre, ügyfélszerzésre. Ehelyett fix lehetőséget kerestem, kifejezetten alkalmazott szerettem volna lenni, olyan munkakörben, ami már kezdőként is az átlagnál magasabb fizetést kínál, és van lehetőség még feljebb jutni.

Hogy jutott eszedbe a szoftvertesztelés?

Tanfolyam-lehetőségeket kerestem, és egyszer csak szembejött egy hirdetés a PROGmasters tesztelő képzéséről. Ahogy utánaolvastam és kielemeztem mindent, egyre inkább azt éreztem, hogy ez lesz az én utam. Éppen azt kínálta, amit kerestem: néhány hónap alatt olyan végzettséget, amivel könnyű munkát találni, és anyagilag is lehet rá alapozni.

Hogy érezted magad a tesztelő képzés alatt?

Nekem főleg az eleje volt nehéz, a sok elmélet miatt. A gyakorlati feladatok már könnyebben mentek. Szerencsés helyzetben voltam, hogy nem volt fix állásom, úgy osztottam be az időmet, ahogy akartam, még délelőttönként is sokat gyakoroltam.

Mennyire tudtad összeegyeztetni az esti tanfolyamot a gyerekneveléssel?

A lányok már kamaszok, iskola után sokféle elfoglaltságuk volt, épp akkor, amikor én a tesztelő képzésen voltam. Szerencsére egyre ügyesebben intézik a dolgaikat. Abban a korban vannak, amikor egyre több önállóságra vágynak.

Így lehet tesztelő munkát találni

Hogy ment az elhelyezkedés?

A képzés végén a PROGmasters több demót is szervezett olyan cégekkel, akiknek tesztelőkre van szükségük. Köztük volt a CAD Projekt, akik speciális, mérnök beállítottságú embereket kerestek. Láttam, hogy az Archicad programmal foglalkoznak, amivel tervrajzokat lehet készíteni. Mivel a lakberendezést is szeretem, és a férjem miatt az építőiparra is van rálátásom, nagyon örültem, amikor a demó után behívtak állásinterjúra. Igaz, a CAD Projektnél még sok kör volt, de végül sikerült, felvettek.

Hogy érzed magad náluk?

Nagyon jól. Kedvesek a kollégák, gyönyörű a munkakörnyezet. Hetente két napot otthonról dolgozhatok. Most még rengeteget kell tanulnom, mert a tesztelés mellett több feladatom van: ismerkednem kell a fejlesztéssel, menedzseri teendőim is vannak. De élvezem, mert a korábbi tapasztalataimat is tudom kamatoztatni. És én éppen erre vágytam.