Ádám 6 éve végzett a PROGmastersnél, vendéglátósból lett programozó. Ma senior fejlesztőként heti 3-4 napot dolgozik, élvezi a munkáját, saját maga osztja be az idejét, és szeptembertől már a Balaton partján, egy függőágyból fog kódolni.

Vendéglátósból programozó

Miért döntöttél a karrierváltás mellett?

Fontos tudni, hogy nagyon szerettem vendéglátózni. Szeretek emberek között lenni, beszélgetni, megismerni őket. Voltam barista, kézműves sörházban üzletvezető, viszont a vendéglátói életmód borzalmas és nem hosszú távra való. 13 év után valami másra vágytam.

Mi tetszett leginkább a PROGmasters képzésében?

Az, hogy a programozáson kívül rengeteg mást is tanultunk, például, hogy hogyan működik az internet vagy mi is az az IP-cím. Amikor a kollégáimat mentorálom és elkezdenek online kurzusokat nézni, mindig kibuknak olyan kérdések, amelyekről nem esett szó. Szerintem ebben igazán erős a bootcamp – a részletekben. Egy online kurzusban egyféleképpen hangzanak el a dolgok, abban az oktató nem fogja a te nyelvedre lefordítani és személyre szabottan elmagyarázni, ha valamit nem értesz.

A mai napig is szereted ezt csinálni?

Nagyon. A 6 év alatt egy pillanatig nem fordult meg a fejemben, hogy mást akarnék csinálni. Szeretem az IT-szektort, szeretek programozni és problémákat megoldani – szeretem ezt a világot.

“A PROGmasters tanította meg imádni ezt a szakmát.”

Olyan emberektől tanultam itt, akik át tudták adni a lelkesedésüket és a motiváltságukat.

Jó ezt hallani. Juniorként hol helyezkedtél el a képzés elvégzése után?

Az én esetem kissé specifikus, mert egyből vezető junior fejlesztőként kerültem az Apertus Kft-hez. Egy szintén PROGmasters-es lánnyal dolgoztunk egy csapatban, ő backend, én főként frontend területen. Később még ketten kerültek hozzánk. Jól ment a csapatmunka, gördülékenyen dolgoztunk együtt, én pedig félévente léptem előre a ranglétrán. 2 évig dolgoztam ott, de 1 év után már mellékállásban is vállaltam projekteket.

Így kerültél a jelenlegi munkahelyedre.

Igen, egy barátom megkeresett, aki akkor indította el az okosotthon-rendszerautomatizálással foglalkozó cégét. Fejlesztőt keresett azért, hogy távoli vezérléssel is lehessen szabályozni a házakat. 1 évig csak kisebb megbízásokkal, projekt alapon dolgoztam, majd 2 év után már teljes állásban, ráadásul később még üzletrészt is szereztem a cégben.

Juniorból senior programozó

Hogyan telik ma egy napod senior fejlesztőként?

Nagyon változatosan, nincs két ugyanolyan nap. Annál is inkább, mert teljesen én osztom be az időmet, általában heti 3-4 napot dolgozom. Óriási szabadságom van, és nagyon izgalmas dolgokat csinálunk. A feladatok is sokrétűek, hiszen kis cég vagyunk, mindent magunk csinálunk. Volt, hogy egyik napról a másikra Raspberry Pi-fejlesztéssel kellett foglalkoznom, ahol bitekben kommunikáltam a moduljainkkal, hogy integrálni tudjuk az applikációnkat a Google- és Apple Home-ba. Most viszont a legnagyobb kihívásom az adatgyűjtéshez kapcsolódik. Miután tesztelésre bocsátottuk a terméket, elkezdtünk több tízmilliónyi adatot gyűjteni, aminek a tárolása, felhasználása is összetett feladat. Két adatbázist dobtam ki a kukába, mire eljutottam a megfelelő struktúráig.

Előfordult olyan eset, amikor nem tudtad teljesíteni az elvárásokat?

Persze, de addig megyek, amíg meg nem találom a megoldást. Ha valami nem megy, elkezdek dokumentációkat olvasni, és most már a ChatGPT is jó barátom. Amikor egyszerre több feladaton is dolgozom, gyakran hívom segítségül. A megoldásai elsőre általában rosszak, de alapnak jól használható, elindítja a gondolatmenetet.

Milyen tech stack-kel dolgozol ma?

Évek óta JavaScriptet és TypeScriptet használok, backend oldalon pedig Node.js-környezetben fejlesztek, ugyancsak TypeScript segítségével. A mobilalkalmazásokhoz React Native-et használok.

Említetted, hogy mentorálással is foglalkozol.

Igen, szívesen tanítok, a jelenlegi munkahelyemen már a második junior fejlesztőt neveljük ki. Egész nap egymás mellett ülünk vagy videochatelünk, így mindig tud kérdezni. Számomra nem okoz gondot, ha kizökkentenek, sőt, még jól is jön, mert utána frissebb fejjel tudok visszatérni a munkámhoz.

Akkor mondhatjuk, hogy tanár alkat is vagy.

Szerintem igen. Nem tartom kizártnak, hogy egyszer a szó szoros értelmében vett mentorkodást is kipróbáljam. Szívesen átadnám a lelkesedésem a következő generációnak.

Szerinted mi a legnagyobb különbség egy junior és senior programozó között?

Ezt legjobban úgy tudnám megfogalmazni, hogy juniorként még előfordult, hogy egy problémát nem tudtam megoldani és mindenképp segítségre volt szükségem. Ma viszont már így vagy úgy, de megoldok mindent, mert tudom, hogy nem oldja meg helyettem más.

A jövő

Hogyan látod magad 5 év múlva?

45 éves koromra szeretnék egy olyan egzisztenciális szintre jutni, hogy már csak hobbiból dolgozzak. A családommal és a gyerekeimmel szeretnék foglalkozni. Azért is választottam ezt a szakmát, mert ebben mindezt elérhetem. Ha huszonévesen kezdtem volna a programozást, akkor valószínűleg egész más utat választok és kipróbálom magam minden területen. Nagyon érdekel a játékfejlesztés, így valószínűleg abban helyezkedtem volna el, sőt még külföldre is kimentem volna tapasztalatot gyűjteni.

Viszont mégis a szabadságot választottad.

Abszolút. Szeretném minél nagyobb sikerre vinni a céget és a termékünket, hogy aztán élvezhessem a munka gyümölcsét.