Biztos, jól fizető állást hagyott ott Törő Levente, hogy részt vehessen full-stack szoftverfejlesztő képzésünkön. Korábban többféle programozó tanfolyamot is elvégzett, mégis úgy érezte, csak egy intenzív képzéssel léphet nagyot előre.

Törő Levente a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) szerzett energetikai mérnök (BSc), majd gépészmérnök (MSc) diplomát. Még tanulmányai mellett, gyakornokként kezdett dolgozni a MOL-nál, ahol egyre feljebb lépett a ranglétrán, végül már csoportszintű modellezőként dolgozott.

Karrierváltás hiányérzet miatt

Mérnökként mennyire volt az életed része az informatika és a programozás?

Szerencsére sosem voltam nagyon messze, már középiskolában is reál-műszaki-informatika tagozatos voltam. Az egyetemen a szakdolgozatomat energetikai témában írtam, viszont a megoldások nagy részéhez Excel makrókat használtam, ami tulajdonképpen már programozás. Az MSc utolsó két félévében diákmunkát vállaltam Százhalombattán, ahol ezt a tudást irodai folyamatok egyszerűsítésénél kamatoztathattam. A diploma megszerzése után termelés ütemezőként dolgoztam, ahol speciális ipari szoftvereket használtam. Ekkor már észrevettem, hogy engem az informatikai megoldások sokkal jobban érdekeltek, mint a vegyipari, finomítási kihívások.

Mi volt a munkahelyeden a legkülönösebb élményed?

Kétségkívül az Operator World Cup. Lehetőségünk volt egy 3 fős csapattal összemérni a tudásunkat a világ minden tájáról érkező szakemberekkel egy olajipari folyamatokat szimuláló szoftvert népszerűsítő játékban. A döntő Houstonban volt, ráadásul meg is nyertük a versenyt. Utána a MOL-nál is szerveztünk egy hasonló eseményt magyar, horvát és szlovák operátorok számára. Sokat jelentett, hogy angolul kellett beszélni, szervezni. Később jelentkeztem egy cégen belüli nemzetközi képzésre, ahol szintén intenzíven kellett használnom az angolt.

A munkád során egyre közelebb kerültél a fejlesztéshez. Ez vitt végül a váltás felé?

Amikor termelési elemző lettem és a budapesti irodába kerültem, akkor már PowerBI és SQL ismeretekre is szükségem volt. Látták hogy szívesen foglalkozom riportkészítéssel és adatbázisokkal, ezért átvettek a szomszédos csoportba, ahol csoportszintű modellezőként dolgoztam tovább. Ez a csapat már tulajdonképpen híd volt az IT és az üzlet között, és ezáltal sokkal közelebb kerültem a fejlesztéshez is. Egy Python alapképzést is elvégeztem, hogy a tervezéshez szükséges adatokat hatékonyabban tisztíthassam meg. De összességében nem volt konkrét fordulópont, évek alatt vált bennem egyre erősebbé a programozás iránti vágy. Biztos munkahelyem volt, jó feladataim, kijöttem a kollégákkal és a főnökeimmel is, mégis azt éreztem, hogy nem tudok a szakmámban elmélyülni, nem ezt szeretném csinálni egész életemben. Úgy éreztem, mintha olyan vonaton ülnék, ami rossz vágányon halad. Így végül muszáj volt ezt a döntést meghozni.

Nagy lépéshez több erőfeszítés kell

Többféle módon is tanultál programozni, mielőtt a PROGmasters-hez jöttél.

Igen, eljátszottam a gondolattal, milyen lenne egyedül programozást tanulni. De munka mellett ennek se tétje, se konkrét célja nincs, így hamar el lehet veszteni a motivációt. A Covid alatt indult el az Újratervezés program, és úgy gondoltam, kipróbálom. Végigcsináltam, így gyűjtöttem egy kevés frontendes tudást; főleg a HTML, CSS és JavaScript terén. A végén még szerződési ajánlatot is kaptam. De akkor még nem voltam felkészülve arra, hogy váltsak. Abban viszont megerősített, hogy ezzel a területtel érdemes foglalkoznom.

Miért döntöttél úgy, hogy még egy bootcamp intenzív képzését is elvégzed?

Nagyot szerettem volna lépni. Olyan cégnél akartam dolgozni, ahol az informatika a fő profil, és a fejlesztés nem csak egy „szükséges rossz”. Ehhez viszont kevésnek éreztem a tudásom, ezért elkezdtem nézegetni a programozó bootcampek ajánlatait. Nekem fontos volt a képzés hossza, az állásgarancia, illetve az, hogy kicsit átfogóbb képet kapjak. A PROGmasters full-stack képzése azért vonzott, mert nem kellett választanom a frontend és a backend között.

Ha jól tudom, ez még 2021-ben volt, a képzést viszont csak 2022 tavaszán kezdted.

Igen, mert a MOL-hoz kötött a szerződésem és nem akartam azonnali felmondással otthagyni a kollégáimat. Szerencsére a PROGmasters rugalmas volt, és a sikeres felvételi után biztosította a helyem a következő csoportban.

Gyors karrierváltás nagy sikerrel

A sok előképzettség mellett milyennek találtad így a képzést?

A többiekhez képest valóban elég nagy tapasztalatom volt például SQL-ben és Pythonban, így nem éreztem azt, hogy nagyon nehéz lenne a képzés. Ennek ellenére amikor hazamentem, én is a házi feladatokat oldottam meg. Hihetetlen, mennyi mindent meg lehet így tanulni, és milyen projekteket voltunk képesek leszállítani a képzés végére. Egyszer régebben felmerült bennem, hogy egyetemen tanuljak programozást, de ott még mindig a padban ülnék. Így viszont az új munkahelyemen már a próbaidőn is túl vagyok, és többféle éles projekten dolgozhattam.

A WRD szinte rögtön lecsapott rád. Hogy érzed magad?

Az első demo alkalomra jött a WRD, ami nagyon jól sikerült. Hamarosan megkerestek, hogy menjek el hozzájuk – és már az interjú másnapján visszajeleztek, hogy felvennének. Nagyon örültem, mert pont olyan lehetőséget kaptam, amit szerettem volna. Innentől csak az időn fog múlni, hogy mit tudok megtanulni, de úgy érzem, hogy szinte bármi jöhet, meg fogok birkózni vele.

Akkor aligha bántad meg a karrierváltást.

Egyáltalán nem, sőt. A PROGmasters képzése volt az a pont, ahol úgy éreztem, végre kezembe vettem az irányítást. Addig csak úgy alakultak a dolgok az életemben, sodródtam az árral. Most már jó irányba haladok.