Végzett diákjaink egyértelműen elégedettek a karrierváltásukkal: fizetésük a korábbihoz képest jelentősen nőtt, pár év tapasztalattal már milliós összegeket keresnek. Szinte mindenkinek van lehetősége otthonról dolgozni és záporoznak rájuk az állásajánlatok. Ismerd meg kutatásunk részleteit!

2022 végén szerettünk volna átfogó képet kapni arról, hogy mennyire elégedettek a volt diákjaink a karrierváltásukkal. A kérdőívet azoknak küldtük el, akik sikeresen elvégezték valamelyik szoftverfejlesztő, manuális tesztelő vagy alkalmazás-üzemeltető képzésünket. A kitöltők között – megköszönve, hogy ezzel is segítették a munkánkat – egy AirPods Pro-t sorsoltunk ki. A szerencse Komáromi Máténak kedvezett, aki a 2020 májusában kezdett nálunk egy fejlesztő képzésen.

Sikeres karrierváltás

Egymillió felett a tapasztalt programozók fizetése

A kutatás eredményei szerint azok, akik 2022-ben végezték el valamelyik képzésünket – vagyis néhány hónapja helyezkedtek el – átlagosan bruttó 561 ezer forintot keresnek havonta. Ez az összeg azonban a szakmában eltöltött idővel együtt dinamikusan nő. Akik 3-6 évvel ezelőtt jártak valamelyik tanfolyamunkra, ma már átlagosan bruttó 1,06 millió forintos havi fizetést kapnak. A legnagyobb tapasztalattal rendelkező (jellemzően 4-6 éve dolgozó) senior fejlesztők bére pedig átlagosan havi bruttó 1,3 millió forint.

Programozó fizetés karrierváltás után

Az előrelépés ráadásul nemcsak vágyálom a nálunk végzett programozók számára, hanem a kiszámítható jövő része. A válaszok alapján ugyanis a legalább négy éve végzett hallgatóink 95 százalékát előléptették már. 70 százalékuk jelenleg medior pozícióban dolgozik, 25 százalék pedig már a senior szintet is elérte.

Bónusz és home office is jár

Az IT szektorra különösen jellemző, hogy odafigyelnek a munkavállalók elégedettségére. A kérdőívünket kitöltők 59 százaléka például a tavalyi évben külön bónuszt, előrehozott béremelést vagy egyszeri támogatást kapott a kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel. Ráadásul az összes válaszadó 97 százalékának lehetősége van home office-ban dolgozni legalább a munkaideje egy részében.

Programozóként könnyű új állást találni

A nálunk végzett programozóknak az sem jelentene gondot, ha munkahelyet szeretnének váltani. A kutatásunkban résztvevők 83 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi szaktudásával és tapasztalatával külföldön is tudna munkát vállalni, vagy külföldön működő cégnek távmunkában dolgozni. Ráadásul az összes válaszadó 69 százaléka kapott állásajánlatot az informatika területéről a kutatást megelőző három hónapban (akkor is, ha nem keresett aktívan munkát).

Nemcsak a tapasztaltabb programozók iránt óriási a kereslet, hanem a piacképes, gyakorlati szaktudással rendelkező juniorokat is szívesen alkalmazzák a cégek. A PROGmasters kutatása szerint a 2022-ben végzett válaszadók 84 százalékának a záróvizsga után 1 hónapon belül, további csaknem 10 százaléknak pedig legfeljebb 2 hónapon belül sikerült elhelyezkednie az IT területén. A fennmaradó 6 százalék is kapott munkalehetőséget fél éven belül. Ha az elmúlt 6 évben végzett több száz diákot nézzük, akkor a végzettek 96 százalékát sikerült elhelyezni legfeljebb 6 hónap alatt.

Elhelyezkedési idő programozóként karrierváltás után

Bárkiből lehet programozó

A kutatás résztvevőit arról is megkérdeztük, hogy a karrierváltás előtt milyen szektorban dolgoztak – és a válaszokból rendkívül változatos szakmai életutak rajzolódnak ki. A legtöbben a vendéglátás és az idegenforgalom területéről váltottak, de ugyanennyien jelölték meg az IT és telekommunikáció iparágat is. A harmadik helyre azok kerültek, akik oktatási, kutatási vagy tudományos tevékenységet folytattak korábban, de alig maradt el tőlük a pénzügyi szektorban, banki vagy biztosítási területen dolgozók száma. Sokan voltak azok is, akik a kereskedelemben vagy értékesítőként dolgoztak korábban, illetve akik a média, kommunikáció és marketing területéről érkeztek a PROGmasters tanfolyamára.

Programozók szakmája karrierváltás előtt

A végzettek többsége legalább 6 év munkatapasztalat után döntött a programozás mellett. Az sem ritka, hogy valaki 10 év után dönt a karrierváltás mellett: ez az összes válaszadó több mint harmadára jellemző.

Nem csak a fizetés miatt váltunk karriert

Szerettük volna pontosan látni, hogy miért döntöttek végzettjeink a karrierváltás mellett, ezért erre is rákérdeztünk a kutatásban. A legtöbben olyan szakmát akartak tanulni, ami folyamatos fejlődési és előrelépési lehetőséget kínál. Az informatikai szakmák révén elérhető magasabb jövedelem csak a második leggyakoribb válasz volt. Emellett sokan jelölték meg azt is, hogy egy külföldön is keresett, vagy távmunkában is végezhető szakmát akartak tanulni – ezt pedig a fentiek alapján sikerült elérnie a többségnek.

Jó döntés volt karriert váltani

A PROGmasters végzettjeit arról is megkérdeztük, hogy összességében mennyire tartják sikeresnek a karrierváltásukat. Egy egytől tízig terjedő skálán 60 százalék a maximális pontszámmal, míg további 30 százalék szintén magas, 8 és 9 ponttal értékelte a karrierváltását.