Miért érdemes befektetni a programozás tanulásába? Ha van pénzed, azért – ha nincs, akkor meg azért! A viccet félretéve, 5+1 szempontot mutatunk, amiért megéri egy programozó képzésre fordítani.

1. Tartósan magas hozam

Ma már szinte közhely, hogy a programozóknak magas a fizetése. A Hays Salary Guide 2022-es adatai szerint a junior Java szoftverfejlesztők átlagosan bruttó havi 500 000 forintot keresnek, seniorként (5 év tapasztalattal) viszont akár milliós fizetést is kaphatnak. Ha a kezdő bérrel számolunk, akkor is kevesebb, mint fél év alatt megtérül egy jobb programozó képzés ára, utána pedig folyamatosan egyre növekvő és biztos hozamokkal számolhatunk.

2. Alacsony kockázat

A digitalizáció növekedésével egyre több programozóra van szükség. Az IVSZ 2021-ben úgy jósolta, hogy mostanra 26 ezer szakember hiányozhat a magyar munkaerőpiacról. A PROGmasters saját kutatása is alátámasztotta, hogy a szoftverfejlesztés biztos bevételt jelent: a 2022-ben végzett válaszadók 84 százaléka a képzés után egy hónapon belül el tudott helyezkedni, további 9 százalék pedig két hónap alatt kapott állást – többnyire a Karrier Help szolgáltatás segítségével. Attól tehát nem kell tartani, hogy a tanulásba fektetett pénz nem térül meg.

3. A programozói tudás a tiéd marad

A részvények elveszthetik értéküket egy pénzügyi válságban, az ingatlant érheti természeti kár, de még a páncélszekrényben őrzött aranyrudat is ellophatják. Az egyetlen dolog, amit nem veszíthetsz el soha, az, ami a fejedben van. Aki ért a számítógépekhez és a szoftverekhez, az még a mai, gyorsan változó gazdasági környezetben is talpon tud maradni.

4. Kezdőtőke nélkül is tanulhatsz

A programozás tanulásában az egyik legjobb dolog, hogy bárki bármikor elkezdheti – akár pénz nélkül is. Az interneten ugyanis nagyon sok ingyenes tananyagot vagy programozást oktató játékot lehet találni, amelyekkel el lehet sajátítani az alapokat. Igaz, a szoftverfejlesztői álláshoz általában gyakorlati tudásra és mélyebb szakmai ismeretekre is szükség van, de ha valaki szorgalmas és elszánt, sokat spórolhat és sokáig juthat autodidakta módon is.

5. Sok területen hasznos

Nem akarsz szoftverfejlesztő lenni, inkább a saját szakterületeden fejlesztenéd a tudásod? A programozás tanulása akkor is jó ötlet, hiszen szinte mindenki használ különböző informatikai megoldásokat a munkája során. Egy marketingesnek például a HTML és a CSS lehet hasznos az online megjelenések tervezéséhez. A kereskedelemben a webáruházak működését kell átlátni, a gyártásnál pedig a PLC vagy a C nyelv ismerete jelenthet előnyt. Vannak olyan alapismeretek, illetve programnyelvek (ilyen például a Python), amit rengeteg területen lehet használni. Mindenesetre ha a saját szakmádban használt programokat mélyebben is megismered, azzal magasabb szintre léphetsz – a karriered és a fizetésed szempontjából egyaránt.

+1. A programozás tanulása szuperképességeket ad

Ha megtanulsz programozni, azzal a gondolkodásodat fejleszted: megtanulod logikus lépésekben kezelni a folyamatokat. Ez a mindennapok során is nagyon hasznos a hatékonyság növelésében. A programozói tudással együtt emellett még sok más szuperképességre is szert tehetsz, amelyekről részletesebben írtunk ebben a cikkünkben.