Szinte közhely, hogy a programozókat jól fizetik – de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szintről beszélünk. A tapasztalt fejlesztők bére valóban milliós nagyságrendű, ám ehhez kiemelkedő tudás is kell. Kezdjük azonban az elején: mit kell tudni és mennyit lehet keresni junior programozóként?

Amatőr vagy junior programozó? Ez a különbség

A fejlesztői ranglétra legalsó fokán a juniorok állnak – azonban van még egy 0. szint, amit fontos megemlíteni. Ez az ügyes amatőrök vagy hobbisták szintje. Aki ide tartozik, az már valamennyire tud programozni, ismeri a változókat és a függvényeket, egyszerűbb algoritmusokat és weboldalakat képes létrehozni. Viszont még nem junior – nem dolgozott komplex rendszeren, csapatban, vállalati környezetben. A cégek az ilyen jelentkezőket inkább csak gyakornokként alkalmazzák, mivel még túl sokat kell tanulniuk.

A junior programozót épp az választja el a hobbistától, hogy komplex tudása van. A programozási nyelven túl ismeri a keretrendszereket, az adatbázisok kezelését és a verziókövetést. A szoftverfejlesztés minden fontos fogalmával tisztában van, és a gyakorlatban is használja ezeket. Bár komplex projektet – főleg nagyobb rendszerek esetén – még nem képes önállóan fejleszteni, de már aktív tagja tud lenni a csapatnak és önállóan képes egy-egy részt megvalósítani. A legtöbb vállalat ilyen jelentkezőket keres.

Amatőr vagy hobbista gyakorlatilag mindenkiből lehet, hiszen az interneten elérhető ingyenes tananyagok segítségével el lehet kezdeni a programozás tanulását. Azonban a komolyabb, junior szintű tudás megszerzéséhez sokaknak van szüksége mentori segítségre.

Junior programozó fizetés: néhány év alatt megduplázódhat

A legtöbb junior programozónak legalább egy-két év vállalati tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy jelentős hozzáadott értéket termeljen. Addig a cég számára csak egyfajta “befektetés”. Sok vállalat éppen ezért a pályakezdőknek viszonylag alacsony kezdő bért kínál – főleg ahhoz képest, amit a fizetési statisztikák szerint a tapasztaltabb fejlesztők kapnak. Ez az összeg azonban gyorsan növekszik, ha a junior programozó bizonyítani tudja rátermettségét.

A Hays Salary Guide 2022-es adatai szerint például egy junior Java programozó fizetése átlagosan bruttó 750 ezer forint – de nagy szórással. Vállalati tapasztalat nélkül, pályakezdőként a fizetés bruttó 500 ezer forint körül alakul, viszont 3 év tapasztalattal már akár bruttó 950 ezer forintot is lehet keresni. Sok függ a junior egyéni képességeitől, így változó, hogy mennyi idő alatt éri el ezt a fizetési kategóriát. Azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy a programozók akkor kezdenek el igazán jól keresni, ha már rendelkeznek néhány év vállalati tapasztalattal – vagyis elérik a medior szintet.

Hogyan tovább? Karrierutak és fizetési kategóriák röviden

A junior programozóból néhány év alatt medior lesz – ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy tapasztalatot szerez. Így már tud felelősséget vállalni és pontos becslést adni (például a határidőkkel kapcsolatban). Sokan ezen a szinten maradnak függetlenül attól, hogy hány évig dolgoznak a szakmában. A senior szint elérése ugyanis nem tapasztalat-, hanem inkább személyiségfüggő: például jó vezetői képességekkel vagy újabb technológiák elsajátításával lehet előbbre lépni.

A fizetés általában a szakmában eltöltött évek számával növekszik akkor is, ha valaki nem lép tovább a medior szintről. 2022-ben e programozók fizetése 1 és 1,5 millió forint között mozgott a Hays adatai szerint. Aki azonban magasabbra tör, és vezető fejlesztő vagy architekt lesz, az ennél is nagyobb összegre számíthat. Bár nem csak ezért érdemes a programozó karriert választani, azért fontos leszögezni: az IT világában valódi álomfizetést lehet elérni.