Nem könnyű feladat egy új szakmát kiismerni és eligazodni benne. Tesztelőként sok mindenre kell majd figyelned, éppen ezért úgy építettük fel tanfolyamunk menetrendjét, hogy a lehető legkényelmesebben és legegyszerűbben lépj be az informatika világába.

1. modul

Mit csinál egy frontend vagy backend fejlesztő a szoftveren, és mi mint tesztelők, hogy tudjuk a leghatékonyabban támogatni az ő munkájukat?

Kiigazodni az informatikában, megérteni az agilitást és annak folyamatát talán úgy a leghatékonyabb, ha az alapoktól indulunk. A Google és Microsoft termékei ma már megkerülhetetlenek, ezért mi is a Windows és az Office használatával kezdjük a szoftvertesztelő képzésünket. Megismerkedünk az általános szerepkörökkel, amelyekkel egy projektben találkozhatunk, és elmagyarázzuk, mi alapján fognak fejlesztési modellt választani a projekt vezetői, hogy a csapatok hatékonyak legyenek a termék úgynvezett életciklusának minden szakaszában.

2. modul

Ahogy a szoftverfejlesztésnek is több állomása van, mielőtt leszállítanának egy kész terméket, úgy a tesztelést is rengeteg szinten és módon alkalmazzák ugyanezen idő alatt. A manuális tesztelés alapjait ezért úgy a legcélravezetőbb megérteni és alkalmazni, hogy mindig visszatérünk több elméleti és gyakorlati példán keresztül az alapokhoz és a szabványokhoz.

Az ISTQB mérvadó szabályai azok, amelyeket figyelembe veszünk a teljes képzés során. Mik a tesztelés szintjei, folyamatai, céljai vagy egyáltalán mikor milyen megközelítést érdemes választani egy webshopos alkalmazás, vagy akár egy összetettebb banki rendszer esetén. Mi egy bugticket életútja a hiba felfedezésétől egészen a javításig? Egyáltalán milyen egy jó hibajegy? A dokumentálásnak számos formája lehetséges, de mindegyiknek a konzisztens kommunikáció az alapja.

Word, Excel, Zephyr? Mindegyiket tudni fogod kezelni.

Tesztmenedzsment eszközökből megismerkedünk az Atlassian szoftvereivel, többek között a Jirával is, amit ma a szoftverfejlesztő cégek 90%-a használ.

3. modul

Az architektúrákról, OOP elvekről és UML diagramokról is szó lesz a képzés alatt, hogy képesek legyünk megérteni a szoftverek működését. Belekóstolunk a Linux működésébe és az adatbáziskezelésbe is. Tesztelőként nagyon fontos, hogy értsük az SQL rendszerek működését, lekérdezések szintaktikáját. A projektfeladatok az egész képzés során velünk lesznek, és mire elérkezünk erre a pontra, már elég jól tudod párhuzamosítani a munkafolyamatokat.

És bár a képzésen főként a manuális tesztelésről van szó, megalapozzuk az automata tesztelés irányát is, olyan eszközökkel, mint Selenium, SoapUI és Postman.

4. modul (KARRIER HELP szolgáltatás igénybevétele esetén)

Rengeteg elméleti és gyakorlati példa után valós projektmunkán ismerheted meg, milyen is egy tesztelő napja. Csatlakozni fogsz egy agilis fejlesztői csapathoz, ahol mindennaposak lesznek a Scrum Master által segített daily standupok. A csapat célja az, hogy elkészítsen és demózzon egy alkalmazást.

A kommunikáció és prezentáció kiemelten fontos skill az informatikában, ezért segítségedre lesznek kommunikációs szakemberek is a képzés során.

Karrier-workshopjaink során azon leszünk, hogy megtaláljuk számodra a legideálisabb, támogató légkörű munkahelyet. Emellett lehetőséget (és felkészítést) biztosítunk egy hivatalos ISTQB-vizsgára is, ami igen komoly ajánlólevél.