A Java-t több mint 25 éve fejlesztették ki, mégis az egyik legnépszerűbb programozási nyelv a világon. Sok nagyvállalat dolgozik vele, és szinte mindenki találkozik Java alapú programokkal a mindennapokban. Nem hiszed? Nézd meg a részleteket!

A Java a Wikipédia szerint egy „általános célú, objektumorientált nyelv”, amelynek az első verziója 1995-ben jelent meg. Ez még az informatika hőskora volt, amikor a többség még betárcsázós modemen keresztül érte el a világhálót (ha egyáltalán volt otthon számítógépe), és az volt a menő, aki pár írásjelből mosolygós arcot varázsolt. Mark Zuckerberg ekkor 11 éves volt és még csak nem is álmodott a Facebookról…

A Java első verziójának megjelenése óta tehát sokat változott az informatika világa. Igaz, hogy maga a programnyelv is sokat fejlődött az egymást követő, rendszeres frissítéseknek köszönhetően.

Mi a Java népszerűségének a titka?

A Java programnyelv egyik legnagyobb előnye az, hogy platformfüggetlen. Az egyik alapelv már a kezdetektől az volt, hogy „írd meg egyszer, futtasd bárhol”. A Java-ban készített szoftver tehát könnyen hordozható, nem kell teljesen új kódot írni, ha másik eszközön szeretnénk futtatni a programot (például ha váltanánk az asztali számítógép, az okostelefon vagy a tévé között). A Java emellett ingyenesen elérhető, és nagyon megbízható. Ha még több részletre vagy kíváncsi, olvasd el korábbi blogbejegyzésünket a Java előnyeiről.

A Java programnyelvet a fentiek miatt nagyon sokféle területen használják. Ideális például backend feladatokhoz, szerveroldali programokhoz, de full stack webes fejlesztéseknél is sok esetben ezt a technológiát használják. Az Andriod rendszert, illetve az erre fejlesztett applikációkat szintén Java-ban írják, de programoznak vele IoT eszközöknél, a blokklánc technológiánál és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos projekteknél is.

Te is használtál már Java-t!

Ha böngésztél már a Google-ben, vagy írtál levelet Gmail-ben, esetleg a zsebedben lapuló okostelefonon is Android van, akkor többé-kevésbé Java-ban írt programokat futtattál. De ebben kódolták a Netflix, a Spotify, az Instagram és a LinkedIn működését biztosító szoftvereket is.

A világszerte népszerű Airbnb és Uber azért választotta a Java-t, mert rengeteg adatot kell valós időben és biztonságosan kezelni (foglalások, utalások, értékelések stb.). A Twitter kezdetben a Ruby on Rails nevű programozási nyelvet használta, de 2011-ben váltottak, mert a sok milliónyi üzenet kezeléséhez már itt is a Java stabilitására volt szükség.

A PayPal-nál kicsit fordított a helyzet: sokáig kizárólag a Java-ra épült, bár később a webes applikációk egy részéhez más platformot választottak. Ennek ellenére még mindig sok olyan része van a rendszernek, amely a Java programnyelvet használja. Az eBay története is hasonló: kezdetben a Java volt az alap, és még most is ezt használják a szerveroldalon és az adatbázisok kezeléséhez.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a Java évtizedek óta mindig dobogós helyen szerepel a legnépszerűbb programozási nyelvek toplistáján. Ha te is szívesen megismerkednél vele, nézz körül aktuális képzéseink között!