Kevesen ismerik a PL/1 programozási nyelvet, pedig a pénzügyi világban – bankoknál, biztosítótársaságoknál – fontos szerepe van. Az alábbi összefoglalóban megtalálod a legfontosabb tudnivalókat, majd három programozó mesél a PL/1-gyel kapcsolatos tapasztalatairól.

Mire használják ezt a programozási nyelvet?

A pénzügyi világban a kritikus informatikai rendszerek fejlesztése nagygépes környezetben (mainframe) kezdődött. Ehhez eleinte olyan programozási nyelveket használtak, mint a Fortran, az Assembler, az Algol vagy a Cobol. A bankszektorban azonban különösen fontos a biztonság, a megbízhatóság és a kimagasló teljesítmény. Ezért létrehoztak egy olyan univerzális programnyelvet, amelyet Program Language Number 1 (rövidítve PL/1) néven kezdtek emlegetni. Az átállás költségeit leginkább a német nyelvterület nagy pénzintézetei tudták vállalni, ezért elsősorban náluk terjedt el ez a programnyelv.

Akkor miért nem hallottam még róla?

Azért, mert a pénzügyi szektoron kívül kevesen programoznak PL/1-ben. Ugyan máshol is használnak mainframe környezetet, például a kutatás-fejlesztésben, de itt jellemzően régebbi programnyelvekkel dolgoznak. A NASA-nál például a mai napig futnak Fortranban írt programok. Ezek a programnyelvek azonban ma kevésbé divatosak, hiszen a legtöbben mobilalkalmazások vagy honlapok fejlesztésében gondolkodnak, amikor programozást kezdenek tanulni.

Nem avult már el a mainframe technológia?

Nem, hiszen az űrprogramhoz a világ legfejlettebb informatikai rendszereire van szükség, ahogy a pénzügyi tranzakciók lebonyolításához is – gondolj csak a nemzetközi utalások azonnali könyvelésére vagy arra, hogy milyen háttér kell a külföldi bankkártyás fizetéshez. Igaz, maga a környezet viszonylag régi, de folyamatosan fejlesztik, és az ismertebb platformokkal – például a Java-val – is van aktív kapcsolata.

Miért nem álltak át modernebb megoldásokra?

A szoftverfejlesztők között van egy mondás: ami jól működik, azt nem bántjuk. Kicsit ez a helyzet a bankszektor nagygépes rendszereivel is. Ezeknek valós időben, folyamatosan és stabilan kell működniük. A teljes átállás nagyon bonyolult és hosszadalmas lenne, leginkább évtizedekben mérhető. Ráadásul senki sem szeretné kockáztatni az esetleges leállást. Az új funkciók egy része (például a mobilbankos alkalmazások) már modernebb platformon készülnek, és a régiek közül is egyre többet vezetnek át, de még sokáig szükség lesz a PL/1-ben írt szoftverekre.

Miért jó nekem, ha megtanulom a PL/1-et?

Ha tudsz PL/1-ben programozni, az szinte biztos állást jelent egy nagy informatikai cégnél vagy pénzintézetnél. Ezek a vállalatok pedig kiemelkedő bérezést, kiváló munkakörülményeket és kiszámítható karrierlehetőséget kínálnak. Sok ember számára az is előnyt jelent, hogy a nagygépes környezetben hosszú távú projekteken dolgozhat, az itt fejlesztett programokat valószínűleg 10 év múlva is használni fogják – és nem merülnek feledésbe egy év múlva, mint sok mobilalkalmazás.

És ha mégis váltani akarok majd?

A PL/1-et sok hazai és külföldi vállalatnál használják. Ha váltani akarsz, vagy szívesen dolgoznál egy ideig külföldön, akkor arra is lesz lehetőséged. Néhány példa PL/1-et használó cégekre:

  • Raiffeisen Bank
  • UNIQA biztosító
  • Deutsche Telekom
  • IBM
  • Aegon Biztosító
  • Allianz Biztosító
  • IT Services Hungary
  • Tata Consultancy Services
  • Citi Bank
  • Unicredit Bank
  • Generali Biztosító
  • Cetelem

Maradjunk Magyarországon. Itt milyen lehetőségeim lennének PL/1 programozóként?

Mutatunk egy konkrét példát. Az UNIQA-Raiffeisen Software Service Kft-t a nevében szereplő két osztrák pénzintézet informatikai támogatására hozták létre. 25 évvel ezelőtt a cég még 6 munkavállalóval indult, de ma már csaknem százan dolgoznak a csapatban, ami nagyrészt fiatal fejlesztőkből áll. A munkaidő teljesen rugalmas, lehet dolgozni akár távmunkában is, mégis sokan járnak be az Astoriánál lévő kétszintes irodába. Itt korlátlan kávé- és teafogyasztás, valamint egy rekreációs terület várja a munkavállalókat csocsóval és darts-szal. A bérezés is kiemelkedő, egy kezdő programozó bruttó 500.000 forintra számíthat, egy tapasztalt fejlesztő pedig bruttó 1.000.000 forint felett keres – garantált 13. havi fizetéssel.

A teljesebb kép érdekében megkértünk három PL/1 programozót az URSS-től, hogy meséljenek a személyes tapasztalataikról.

– Hogy kerültetek kapcsolatba a PL/1 programozási nyelvvel?

Hasenfratz Péter: 15 évvel ezelőtt léptem be az URSS Kft.-hez, akkor hallottam először a PL/1-ről. Előtte Delphi-ben dolgoztam, de egy álláshirdetés felkeltette a figyelmemet. Én ugyanis mindig igyekeztem olyan dolgokkal foglalkozni, amivel kevesen, és amiben van kihívás. A mainframe pedig érdekesnek és különlegesnek tűnt a PC-s világhoz képest.

Molnár-Balázs-URSS

Molnár Balázs: Az egyetemen informatikatanárnak tanultam, a speciális kurzusok közül pedig a „Nagyszámítógépes rendszereket“ választottam. Nagyon megtetszett a nagyszámítógépek gyorsasága és hatékonysága, illetve hogy egyszer személyesen is láthattam közelről ilyet. Igaz, itt még nem tanultam programozást nagygépen, csak ismerkedtem vele. Később, 2006 nyarán láttam egy álláshirdetésben, hogy PL/I programozókat keresnek nagyszámítógépes rendszerben. Nagyon szimpatikus volt, hogy az első 3 hónapban belső oktatást tartottak nekünk a kollégák. Itt főként a PL/1 programozási nyelv rejtelmeire fektették a hangsúlyt, illetve hogy átfogó képet kapjunk a rendszerről. A 3 hónap eltelte után pedig a régi kollégák maximálisan segítőkészek voltak az újakkal szemben, így sikerült még jobban elsajátítanom a nyelvet.

Parádi_László_URSS

Parádi László: Én 1998-ban léptem be az URSS Kft. jogelődjéhez, a Syntegra Kft-hez. Középfokú programozói végzettséggel érkeztem, főleg a Turbo Pascal-hoz értettem (ez a Delphi elődje). Itt azonban én is egy 3 hónapos képzéssel kezdtem, ahol a nagygépes környezettel ismerkedtem és elsajátítottam a PL/1 alapjait. Ezután még közel 2 évnyi munkámba került, hogy magabiztosan elsajátítsam a nyelv rejtelmeit.

– Mennyire más a PL/1 az ismertebb programnyelvekhez, például a Java-hoz képest?

Parádi_László_URSS

Parádi László: a PL/1 egy struktúrált adatfeldolgozó program nyelv, amelyet elsősorban nagygépes környezetben használnak, háttér tevékenységek (backend) megoldásához, így a Java-ban (front-end-ben) előforduló vizuális elemek itt nincsenek meg. A fejlesztői környezet nagyon le van egyszerűsítve, olyan, mint egy sima szövegszerkesztő, de vannak benne speciális funkciók, amelyek miatt a szerkesztőfelület barátságossá válik. Nagy könnyebbség, hogy a program nem kis- és nagybetű érzékeny, és sok parancsszónak rövidített formátuma is van. Összességében a PL/1 jól strukturálható programozási nyelv, és könnyű olvasható, karbantartható kódot kialakítani belőle. De teljesen más felépítésű egy program, mint például a Java-ban, hiszen ez egy erősen típusos nyelv, minden egyes változót definiálni kell. A program fordítása és futtatása is teljesen más elven alapul. Nincs szükség külön keretrendszerre, mint a Java-nál (pl. JVM), mert maga a nagyszámítógépes rendszer biztosít mindent. Fontos különbség még, hogy a PL/1-ben csak saját fejlesztésű eszközök (Library) vannak, nyílt forráskódúak – mint a Java-ban – nincsenek.

– Mit szerettek leginkább a munkátokban?

Hasenfratz Péter: Én nagyon szeretek adatokkal dolgozni, összefüggéseket keresni, problémákat megoldani. A PL/1-ben létrehozott kódok pedig kifejezetten alkalmasak a tömeges és nagy adatmennyiség feldolgozására, kiértékelésére, statisztikák készítésére. A legtöbb esetben háttérfeldolgozásokért (batch) felelnek az általunk készített programok, de nagyon jól kombinálható a nyelv különböző adatbázis hozzáférésekkel is, így akár egy Java front-end irányába (egy átmeneti rétegen keresztül) hatékony és gyors adatszolgáltatást tud biztosítani.  Igaz, amikor felvettek és megkaptam a hozzáféréseket, megmutatták az emulátort, kicsit sokkoló volt, hogy itt tényleg mindent kódolni kell. Még egy maszkot (ablakot) is. De ettől szép ez a rendszer, én épp ezt szeretem benne.

Molnár-Balázs-URSS

Molnár Balázs: A munkám során mindig akad kihívás a feladatokban, egyik feladat se olyan, mint a másik. Sokszor kutakodni kell, hogy megleljük a hiba tényleges okát. Előfordul még most is, több mint 15 év távlatában, hogy tud néha újdonságot mutatni egy-egy régi programkód. Hibajavításkor nagyon kell vigyázni a rendszer komplexitása miatt, ráadásul nálunk fontos a maximális biztonság mind az adatokra, mind a felhasználók jogosultságaira vonatkozóan. Mivel egy komplex rendszert fejlesztünk, így elengedhetetlen, hogy a kollégák egymást segítsék. Ez számomra örömteli és nagyon fontos.

– Milyen fejlődési lehetőségek vannak ezen a területen?

Parádi_László_URSS

Parádi László: A nálunk kezdő junior fejlesztőket Magyarországon és Ausztriában több senior PL/1 fejlesztő segíti, mentorálja. Amikor bekerülnek az osztrák csoportjukba, kapnak egy kirendelt személyes mentort is, aki támogatja őket az első hónapokban, a betanulási fázisban. Később rendelkezésre áll többféle oktatási lehetőség (Udemy kurzusok, belső oktatások) a munkavállaló igényei és a cég lehetőségeinek függvényében. Senior fejlesztőként a projektmunkák során lehetőség nyílik új rendszerek megismerésére, illetve más technológiák elsajátítására, de akár a mentorálási programba is be lehet kapcsolódni. Alternatív lehetőségként Business Analyst / Requirement Engineer vagy Tesztelő irányba is elmozdulhat az, akinek ez jobban megfelel. Évente egyszer a teljes nemzetközi IT számára megrendezésre kerül egy úgynevezett Developer Conference, ahol a látókört lehet tágítani. De ezen felül szeretnénk egy magyarországi PL/1 közösséget is megalapítani, ahol a hazai fejlesztők megoszthatják a tudásukat egymással.

– Milyen az URSS, mint munkahely?

Parádi_László_URSS

Parádi László: Az URSS-nél kezdettől fogva egy nagyon jó, családias csapatban dolgozhatok, mindeközben viszont optimális munka-család egyensúlyt lehet kialakítani a rugalmas munkaidő beosztás, illetve a távmunka kombinálásával. A bérezés pedig folyamatosan fejlődő tendenciát mutat.

Molnár-Balázs-URSS

Molnár Balázs: A cég a több évtizedes múltja során mindig stabil maradt, és folyamatosan arra törekszik, hogy kellemes légkört, munkakörnyezetet biztosítson a dolgozói számára. Nekem ez a legfontosabb

Hasenfratz Péter: Igen, az elmúlt 15 év alatt – amióta itt vagyok – a világban épp a harmadik válságot éljük, de itt a cégnél ebből semmit sem lehet érezni. A munkahelyi légkör kiváló, a juttatások, az irodai környezet, a munkaidőrend pedig folyamatosan fejlődik. Tényleg jó hely.