Eldöntötted, hogy megtanulsz programozni, és beiratkozol egy programozó képzésre. Gratulálunk, jó ötlet! Máris láthatárra került egy új élet, egy hatalmas tudásanyag, ami csak arra vár, hogy megszerezd. De honnan tudhatnád, melyik a legjobb programozó iskola a számodra? Segítünk átgondolni!

Ebben a cikkben összefoglaljuk mindazt, amit fontos figyelembe venned a döntésnél:

Miért jó programozónak lenni? 

Mert segít problémákat megoldani.

Ahogy Steve Jobs is mondta egykor, “mindenkinek meg kellene tanulnia programozni, mert az megtanít gondolkodni”. Ha sokat gyakorlod a programozást, az agyad jobban rááll a problémák szisztematikus és kreatív megoldására. Ez a tudás egy olyan rendszerszemléletet hoz magával, ami majdhogynem az élet összes területén hasznos lehet. 

Mert türelemre tanít.

Mivel a kód írása sokszor kitartást igényel (ha felbukkan egy bug, addig nem adhatod fel, amíg ki nem bogozod a problémát!). A kódolással fejlesztheted a kitartásod és a türelmed.

Mert ismeretségeket és társas élményeket hoz.

A kód tipikusan nem egy vákuumban készül, hanem több (sok-sok) ember közös, koordinált munkájának az eredménye. Programozóként érdekes, hasonló és Tőled teljesen különböző látásmódú emberekkel tanulhatsz meg együttműködni és alkotni.

Mert rengeteg karrierlehetőséget kínál.

De ami talán a legjobb a programozásban, az az, hogy rengeteg és szerteágazó munkalehetőséget nyit meg előtted. A világ minden percben egyre jobban digitalizálódik, ls ahogy a technológia fejlődik, úgy lesz szükség egyre több emberre, aki ezt a támogatni és fejleszteni tudja. Nem véletlenül járnak a legnagyobb munkahelyi perk-ök a programozóknak. A tech cégek ma is versenyeznek a szakmájához értő programozóként, így nagyvonalú fizetési csomagokkal, bónuszokkal, munkarenddel, irodai szórakozási lehetőségekkel próbálják őket az adott céghez kötni.

Ha nem akarsz teljes állásban programozni, az sem baj! A programozási tudás jól jöhet más szakmákban is: hatalmas versenyelőny, ha például könyvelőként, designerként vagy marketingesként valamennyire értesz a kódhoz. 

Gondold át: Miért szeretnél szakmát váltani? Mi szimpatikus a programozó szakmában?

Mennyit keres egy programozó?

Mint tudjuk, a programozóké hiányszakma ma Magyarországon: hozzávetőleg 20 ezer informatikai szakember hiányzik a piacról. Emiatt a valóban szakmailag felkészült szakemberek relatíve jó bércsomagokra készülhetnek, már kezdőként is. 

Tehát mennyi az annyi? A Hays 2019-es riportja szerint egy hazai kezdő szoftverfejlesztő 400-600 ezer forintos bruttó fizetéssel indíthat, míg egy tapasztaltabb kollégája már átlagosan bruttó 700-900 ezer közöttt keres, a vezető fejlesztők pedig már 1.2-1.5 millió bruttót is hazavisznek.

És ezek csak a hazai bérek. Nemzetközi viszonylatban ugyanezen foglalkozások bérezése akár 2-3-szor ennyi is lehet. Természetesen itt figyelembe kell venni, hogy sok országban a megélhetési költségek is többszörösét tehetik ki a magyarországinak.

Gondold át: Mennyit keresel most, és mennyit szeretnél keresni? Reálisan mennyi időt és pénzt szeretnél magadba fektetni, hogy eljuss ide?

Jó fejlesztő válhat belőlem? Mitől lesz jó egy programozó? 

Rengeteg tévhitet hallunk azzal kapcsolatban, ki alkalmas arra, hogy fejlesztőként vagy tesztelőként dolgozzon. 

  • Általános sztereotípia, hogy jónak kell lenni matekból, igazi “kocka” attitűd kell, hogy jó lehess a szakmában. 
  • Sokszor halljuk azt is, hogy monoton munkának képzelik a fejlesztést, csak ülni kell és “pötyögni” a gépen. 
  • Az is sokszor feljön, hogy sokak szerint előzetes tudás kell hozzá: úgy gondolják, ha nem tanultak emelt szinten matekot vagy egyéb “reál” tárgyat, nincs esélyük.

Az igazság az, hogy ezek mindegyike egyszerű sztereotípia.

Az IT egy nagyon széles és színes terep, ahol rengeteg izgalmas feladat és szakma létezik. Ahhoz, hogy jó fejlesztő lehess, amire igazán szükséged van, az a problémamegoldó képesség, a pozitív hozzáállás, proaktivitás, és jól kell tudnod csapatban is működni. A programozók általában komplex problémákon, csapatban dolgoznak, ahol fontos, hogy mindenki lelkes legyen, és jól menedzselje az idejét. 

Emellett, ami tényleg fontos és hasznos skill, az a jó angoltudás. Mivel az informatikának egyértelműen ez a nyelve, sok információ és segítség is csak angolul elérhető, nagyon hasznos, ha jó angoltudással vágsz neki ennek a pályának. Vannak olyan programozó iskolák, ahol a felvételi része az angol teszt, hiszen tudják, hogy ha nem vagy elégséges szinten, nem fogsz tudni megfelelően haladni a tanulásban.

Gondold át: Keresd meg magadban azokat a tulajdonságokat, amik jó programozóvá tehetnek!

Hogyan néz ki a tanfolyam? Milyen papírt kapok a végén?

Mára az egyetem nem egyértelmű választás mindenkinek. Míg szüleink generációja, ha tanulni akart, kis túlzással csak a felsőoktatásba mehetett, mára az internet és az alternatív oktatási szcéna reális alternatívát jelenthetnek. 

A fő különbség végül is az, hogy míg az alternatív IT iskolák, így például a Progmasters is, konkrét feladatokra és pozíciókra készít fel, addig az egyetem egy komplexebb területhez kapcsolódó gondolkodásmódot igyekszik átadni. 

A bootcampek célja, hogy sikeres legyél a pozícióban, ahova utána be fogsz kerülni. Az egyetemnek is ez a célja, azonban ehhez kapcsolódnak további tevékenységek, például network-építés, a tudás interdiszciplináris kiterjesztése, a tudomány történetének és jelenlegi állásának a bemutatása, stb. Ez időt vesz igénybe, ezért tart több évig még a legrövidebb egyetemi képzés is. Mi bootcampek gyorsabb és koncentráltabb megoldást adunk egy-egy égetőbb problémára. 

Sok munkaadó még mindig diplomát kér a jelentkezőktől. Ugyanakkor egy jó programozó iskola olyan tudást ad, amivel bármilyen próbafeladatot sikeresen meg tudsz majd oldani, és ilyen módon felvételt nyerni nagy presztízsű munkahelyekre is. A programozó vagy egyéb IT-s képzés végén egy oklevelet kapsz majd, amelyet szintén beletehetsz az önéletrajzodba. Ha olyan programozó iskolában tanultál, ami már ismert a piacon, és bizonyítottan szakmailag felkészült IT-seket képez, akkor ez egy HR-es szemében is jó pont lehet. 

Akkor érdemes fizetős, intenzív programozói tanfolyamon tanulni, ha már eldöntötted, mivel szeretnél foglalkozni, és már csak szeretnél minél hamarabb eljutni oda. Így  hasznos tudást fogsz kapni, amelyet lelkesen fogadsz majd be, és beleteszed a szükséges munkát. 

Gondold át: Hova szeretnél eljutni a karrieredben és mikorra? Milyen tudás vagy tapasztalat hiányzik még ehhez?

Milyen szoftverfejlesztő képzések vannak?

Magyarországon számos különböző típusú tantermi képzésből és online tanfolyamból programozó képzésből válogathatnak a tanulni vágyók:

  1. Egyetemi oktatás
  2. Bootcampek, programozó iskolák
  3. Szoftverfejlesztő OKJ képzések
  4. Online programozó tanfolyamok
  5. Programozásról szóló könyvek
  6. Programozó játékok (pl. Code.org-on)

Ezek közül a leghatékonyabb költség- és időgazdálkodási szempontból az, ha beiratkozol egy párhónapos fejlesztőképzésre. A programozó iskolák piaca eléggé szaturált. Sok helyen járhatsz kezdő programozó tanfolyamra, tanulhatsz alapokat, a hosszabb képzéseken pedig akár valamilyen specializációig is eljuthatsz. 

A sok opció közül hogyan érdemes választani? A következőkre figyelj:

  • Nézz utána, milyen siker rátával dolgozik az adott programozó suli, pl. a képzettek hány százaléka talált sikeresen munkát az IT területén?
  • Nézd át a tananyagot: csak alapszintű tudást adnak, vagy komplexebb témákat is érint a képzés?
  • Nézd meg, hol zajlik majd a képzés, és mennyire van lehetőség társas interakciókra? Csapatban, jó hangulatban tanulni mindig jobb.
  • Olvass diák beszámolókat, vagy beszélj néhány végzett diákról az élményeikről!

Mennyibe kerül egy jó programozó képzés?

Sajnos mára nagyon felhígult a piac, sokan kínálnak pár tízezer forintért átfogó, például “full-stack fejlesztő” képzéseket, de, főleg online formában, rengeteg ingyenes junior programozó képzés is van. Ami az árakat illeti, mi azt valljuk: olcsó húsnak híg a leve.

Gondoljunk csak bele: egy képzéshez szükség van legalább 1-2 szakképzett mentorra, a suli által kifejlesztett tananyagra, valamilyen IT infrastruktúrára és kisegítő, adminisztratív személyzetre, HR-esekre, stb. Hogyan tudják ezt pár tízezerből mind finanszírozni? Valószínűleg úgy, hogy ezek közül sokat elhagynak, úgy azonban nem lehet minőségi, személyre szabott, egyedi oktatási programmal dolgozni.

A sokszor borsos árú képzési díjak megfizetésére ideális megoldás lehet az utófinanszírozás. Több iskolában, így a Progmastersnél is, lehet élni ezzel a lehetőséggel. Egyszerűen leírva: utófinanszírozás keretében akkor fizeti ki a képzés díját (vagy annak nagy részét), amikor már pénzt keres a kapott oklevelével.

Kivételt képeznek ez alól az államilag támogatott informatikai képzések. A 2020-as koronavírus járvány hatására több program is elérhető lesz állami támogatással. Ezek azonban nem lennének normál esetben ingyenesek: a magyar kormány finanszírozza tehetséges diákok karrierváltását. Például a Progmasters állami támogatással induló képzése is több hónapos előkészítés és szűrés után jött létre. Ezért mondható el, hogy sok helyen a COVID utáni állami programozó képzéseken is piaci szintű tudást adnak a tanulóknak.

Gondold át: Mennyit vagy hajlandó költeni az új szakmádhoz szükséges tudásra?

Mennyi időmet veszi majd igénybe a képzés? Munka mellett vagy full-time tanuljak?

Full-time programozó képzések:

Általában 3-tól 12 hónap hosszúságig terjednek a szoftverfejlesztő tanfolyamok online vagy tantermi formában. 

A full-time képzések előnyei:

  • Ekkora időbefejtetéssel jó esetben mély gyakorlati tudást szerezhetünk egy kollaboratív, támogató atmoszférában. 
  • A diákoknak a full-time képzések során sok lehetőségük van gyakorlati tudást szerezni és megismerni egymást, együtt dolgozni — ahogy majd a munka világában is teszik majd. 
  • A full-time képzések általában állásgaranciát vagy legalábbis valamilyen karrier coachingot is magukban foglalnak, tehát nagyobb hangsúly helyeződik a képzés utáni első pozíció megszerzésére. 
  • Sokszor vannak már bejáratott munkaadó partnerek, akik hajlandóak a képzés után átvenni a végzett diákok.

A full-time képzések hátrányai:

  • Sokan nehezen engedhetnek meg maguknak ekkora jövedelemkiesést. 
  • Nagyon intenzív és kihívásokkal teli ennyi ideig intenzíven dolgozni, és tanulni, és előfordulhat, hogy a magánéletben is kihívásokkal jár. 

Part-time programozó képzések:

Ilyen képzéseket már 6 hetes formában is lehet, de vannak a piacon 24 hónapos part-time kurzusok, hétvégi programozó képzések is. Így tehát elmondható, hogy a kurzuskínálat szélesebb, de itt is sok faktor van, amit át kell gondolni.

A part-time képzések előnyei:

  • Munka mellett végezhetők, ami könnyebbséget jelenthet. 
  • Ez által nem feltétlenül okoz jövedelemkiesést a kurzuson való részvétel.
  • Előnyös lehet olyanoknak, akik még nem döntöttek véglegesen, még csak “felmérik a terepet”, ismerkednek a területtel, így tehát nem szeretnének nagy áldozatokat hozni és teljesen elköteleződni.

A part-time képzések hátrányai:

  • Lévén, hogy a diákoknak egyéb elfoglaltságai is vannak, nem lehet úgy elmerülni a területben, mint egy full-time képzésen. 
  • A részleges elköteleződés miatt jellemzően lazábbak a kötelékek a diákok között, nehezebben alakul ki az a meghitt közösség, ami a full-time képzések során csökkenti a lemorzsolódást.
  • Kihívás lehet összeegyeztetni a tanulást a munkával.

Gondold át: milyen most az időbeosztásod? Mennyi időt tudsz / szeretnél rászánni a képzésre?

10 kérdés, mielőtt belevágsz

A tapasztalatunk szerint nagy segítség lehet, ha kezdés előtt felteszed magadnak az alábbi 10 kérdést:

  1. Miért akarsz programozást tanulni? Mik a fő motivációid?
  2. Mennyi pénzt keresel most, és mennyit szeretnél keresni? 
  3. Reálisan mennyi pénzt ÉS időt vagy hajlandó belefektetni abba, hogy elérd ezeket a célokat
  4. Milyen tulajdonságaid segíthetnek a programozóvá válásban?
  5. Milyen helyen szeretnél dolgozni? Hogyan képzeled az ideális munkahelyet?
  6. Full- vagy part-time képzést keresel?
  7. Milyen sikerrátával dolgoznak az egyes iskolák, amiket fontolóra vettél? Például a képzettek hány százaléka talált sikeresen munkát az IT területén?
  8. Nézd át a tananyagot: csak alapszintű tudást adnak, vagy komplexebb témákat is érint a képzés?
  9. Hol zajlik majd a képzés, és mennyire van lehetőség társas interakciókra? 
  10. Milyen az adott iskolában tanulni? Olvass / nézz beszámolókat!

Miután leszűkítetted az opciókat, indulhat a jelentkezési procedúra! A legtöbb suli a jelentkezési folyamat minden lépésében segítséget nyújt. Ne félj kérdezni, és légy nyitott az újdonságokra! 

Manapság egyre többen választanak alternatív oktatási formákat. Programozó iskolába járni hatalmas élmény. Egy olyan fejezetbe vágsz most bele, amire évekkel később is nosztalgiával és megkönnyebbüléssel gondolsz majd vissza. Ha az IT területén szeretnél elhelyezkedni, ez a legegyszerűbb és leggyorsabb út! Sok szerencsét!

Még mindig bizonytalan vagy, milyen szakma illik Hozzád? Kattints ide, és menj végig infografikánkon, hogy kiderüljön, milyen feladatkör passzol Hozzád a legjobban!