A napokban ért véget az Accenture Java Competition programozóverseny, amelynek döntőjébe négy csapatunk is bejutott – ráadásul ezek egyike a dobogóra is felállhatott. Ez óriási siker, hiszen a verseny résztvevőinek kétharmada senior szoftverfejlesztő volt, tehát nagyon erős volt a mezőny. A PROGmasters színeiben induló, 3. helyezett Back to Office csapat tagjaival, Erdei Péterrel, Hudák Elzával és Tarczi Laurával beszélgettünk.

Még csak idén áprilisban végeztétek el az 5 hónapos képzésünket, de júniusban már jelentkeztetek is az Accenture JAVA Competition-re, amit a szervezők kifejezetten a Java-ban jártas fejlesztők számára hirdettek meg. Milyen céllal indultatok el a versenyen?

Elza: Engem leginkább a gyakorlás és a tanulás motivált, ez pedig sokkal izgalmasabb és hatékonyabb is, ha közben konkrét akadályokkal kell megküzdeni. A csapatmunkát szintén nagyon élveztem már a képzés alatt is, ezért a jövőben is szeretnék együtt dolgozni Laurával és Petivel, akár egy-egy hobbiprojekten is. 

Laura: Engem is a közös munka motivált leginkább, mindig rengeteget tanulunk egymástól, nem véletlen, hogy a képzés vége óta folyamatosan valamilyen izgalmas projekten dolgozunk hármasban. 

Peti: Nem a nyeremény hajtott minket, de számítottunk a jó helyezésre, a csapattársaimmal mindent meg is tettünk ennek érdekében. Óriási elismerés, hogy a legalább 3 év tapasztalattal rendelkező senior fejlesztők között is a legjobbak közé kerültünk.

 

Peti már az egyetemen is programozást tanult, Elza és Laura, Ti is foglalkoztatok programozással a képzésünk előtt? 

Laura: Én is belekóstoltam már a programozásba a PROGmasters képzése előtt, elvégeztem pár online kurzust, és hobbiszinten alkalmazásokat is készítettem. Mivel ezek nagyon megtetszettek, eldöntöttem, hogy szeretnék hosszabb távon is ezzel foglalkozni.

Elza: Az egyetemi éveim alatt én is találkoztam különböző programozási nyelvekkel, valamint a Logiscool-nál is dolgoztam, ahol gyerekeket tanítottam a programozás alapjaira. Tehát soha nem állt távol tőlem a programozás, de fejlesztési tapasztalatom egyáltalán nem volt.

 

Az Accenture JAVA Competition versenyen egy igen aktuális probléma volt a versenyfeladat: a járványhelyzet utáni reboardingot – vagyis a munkaerő irodába történő visszatérését – támogató alkalmazást kellett fejlesztenetek Java microservice architektúra használatával. Mik voltak a feladat nehézségei, és hogyan oldottátok meg ezeket? 

Peti: A versenyben nemcsak a Java programozási ismereteink számítottak: egy komplex üzleti alkalmazást, és annak teszt automatizációját kellett fejlesztenünk, majd a versenymunkát demóztuk is. Tehát minden úgy ment, mint élesben, a valódi projektmunka során. Igyekeztünk agilisan fejleszteni, egy közös tervezéssel indítottunk, Miro táblát használtunk a különböző feladatok nyilvántartására, és minden nap egyeztettünk az aktuális helyzetről is. 

Elza: A nehézséget az jelentette, hogy olyan technológiákat is használnunk kellett, amiket előtte nem. Ezeknek persze utánajártunk, de elsőre nem mindig sikerült megfelelően alkalmaznunk mindegyiket, viszont így a verseny során is rengeteget tanulhattunk. Számunkra új technológia volt többek között a képfeldolgozásra használt OpenCV, és a feladat által előírt Kafka is. Mivel a szervezők kiemelték, hogy előnyt jelent a pontozásnál, ha BDD-ben dolgozunk, ezért a Cucumberrel is megismerkedtünk, amit a zsűri külön ki is emelt a csapatunknál. A tesztelés terén pedig fontos szerepet kapott a Postman is.

Laura: Valóban, az új technológiák használata, és ezek rövid időn belüli megtanulása volt a legnagyobb kihívás. Az 5 napos második kör például nekem egy Docker kurzussal kezdődött, hogy konténerizálni tudjam az alkalmazást.

 

A 3. hely megszerzése mennyire köszönhető a PROGmasters 5 hónapos képzésén tanultaknak? 

Elza: Az ott tanultaknak teljes mértékben hasznát vettük a verseny során is, de azért az sem árt, ha már van egy kis alaptudás is, amire a képzésen építkezni tudsz.

Laura: A PROGmasters képzésén megszerzett tudásunkból leginkább a Spring, a Java és az MVC architektúra ismerete segített a versenyen. 

Peti: A képzés miatt ezekben mindannyian erősek vagyunk. Az a tapasztalatom, hogy 5 hónap alatt is megszerezhető a piacképes tudás, ha valaki motivált, és nem bánja, ha néha hétvégén is kódolnia kell.

 

Mindhárman áprilisban végeztétek el az 5 hónapos, Java full-stack szoftverfejlesztő képzésünket. Hol dolgoztok most?

Laura: A PROGmasters a képzés óta több interjút is szervezett nekem a partnercégeinél, amik jól sikerültek, ugyanis az elmúlt időszakban több helyről is kaptam állásajánlatokat.

Elza: Az elhelyezkedés könnyebben ment, mint amire a járványhelyzetben és a nyáron számítani lehetett, júliusra ugyanis sikerült munkába állnom junior Java fejlesztőként a STRATIS Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft-nél.

Peti: Nekem egy nagyon szimpatikus cégnél talált állást a PROGmasters: lassan már egy hónapja dolgozom az Unicredit Services-nél, így abszolút megérte az a munka, amit az 5 hónapos képzésbe fektettem.