A távmunka népszerűségének növekedésével ugrásszerűen nőtt az online állásinterjú iránti érdeklődés is. Egy ilyen interjú előkészítése ugyanolyan fontos (ha nem fontosabb), mint egy hagyományos, irodában történő találkozó. Mire érdemes online állásinterjú során figyelni? 

Elkészítettünk egy rövid, tömör útmutatót, amik a továbbiakban segíthetnek, hogy megfelelően felkészülj elkövetkezendő interjúidra.

Az online interjú előtt..

 

1. Vedd figyelembe az időzónákat!

Győződj meg róla, hogy a találkozó saját, vagy interjúztatóid időzónájában történik. A 10:00-kor megrendezett meeting Japánban neked hány órakor kezdődő interjút jelent?

2. Telepítsd a szükséges eszközöket

Az interjú előtt a toborzó e-mailben fog információt küldeni a használt eszközökről, programokról. Előfordulhat, hogy előzetesen le kell tölteni egy programot, így fontos, hogy ezt ne az interjú előtt 10 perccel tedd meg!

3. Ellenőrizd az internet hozzáférést

A megfelelő internet kapcsolat elengedhetetlen egy interjú során, ezért beszélgetés előtt ellenőrizd a kapcsolat sebességét.

4. Készítsd elő a beszélgetés helyszínét

Döntsd el, hol szeretnél becsatlakozni a hívásba. Válassz egy csendes szobát, jó megvilágítással. Ellenőrizd azt is, hogy a háttérben nem látható oda nem illő dolog, legyen szó mosatlan szennyesről, vagy ételmaradékról.

5. Teszteld le a kamerádat

Az online interjú előtt győződj meg arról, hogy jó-e a videó minősége, illetve állítsd be a kamerát megfelelően. A legjobb, ha a kamera szemeddel egy vonalban helyezkedik el.

6. Ellenőrizd le a mikrofonod

Kulcsfontosságú részlet a mikrofon teszt is. Interjú előtt győződj meg róla, hogy le tudod bármikor némítani a mikrofont. Murphy törvénye alapján a szomszéd mindig ilyenkor kezd el fúrni, vagy egy kutya ugatni.

7. Töltsd fel a laptopot

Ha laptopot használsz, győződj meg arról, hogy az akkumulátora fel van töltve, illetve, hogy kibírja-e az interjú végéig. A legbiztosabb megoldás az, ha a laptopot egy áramforráshoz csatlakoztatod a beszélgetés során.

8. Kapcsold ki a streamet és zárd be a felesleges alkalmazásokat

A video képének vagy audio hangjának késése jelentősen megzavarhatja a beszélgetést. Ha otthonról csatlakozol, kérd meg családtagjaid, hogy ideiglenesen ne használják olyan szolgáltatásokat mint a Netflix, vagy az HBO GO. Zárd be azokat az alkalmazásokat is, amelyek ronthatnak a kapcsolat minőségén.

9. Kapcsold ki az értesítéseket

Az egyes programok értesítései (pl: Messenger) is megzavarhatják a beszélgetést. Az értesítések kikapcsolásával elkerülheted, hogy ne zavard meg beszélgető partnered felesleges pittyegéssel, vagy hogy meglássa ismerőseid személyes üzeneteit abban az esetben, ha megosztod képernyődet.

10. Öltözz ki!

A távoli beszélgetés nem ad felmentést az alkalomhoz illő megjelenés alól. Öltözködj alkalomhoz illően – ne viselj pulóvert vagy kopott pólót. 😉

11. Tesztelés, tesztelés!

Legalább 10 perccel az interjú előtt végezz el egy tesztet, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden készen áll a zavartalan beszélgetésre.

12. Csatlakozz időben, de ne túl korán.

Az, hogy nem késhetsz az nyilvánvaló, de ne is lépj be túl korán. Előfordulhat, hogy véletlenül csatlakozol egy másik, még véget nem ért találkozóhoz.

Az online interjú közben..

1. Mutasd be eddigi távmunkás tapasztalataid!

Ha van tapasztalatod otthonról végzett munkában, mindenképpen mutasd meg! Nem mindenkinek tetszhet ez az új munkaforma, tehát korábbi tapasztalatod értékes lehet a munkáltató számára.

2. Tegyél fel kérdéseket a távmunkáról!

Tegyél fel kérdéseket, koncentrálj az adott vállalat távmunkájának sajátosságaira! Ilyen módon azt sugallhatod, hogy tudatában vagy a távmunkás csapatban történő munkavégzés árnyoldaláról, emellett ezek a kérdések lehetőséget adnak arra is, hogy jobban megismerd a munkakörnyezet sajátosságait, az ottani kultúrát – és így eldöntsd, hogy ez megfelelő-e számodra. Íme pár tipp, milyen kérdéseket tehetsz fel a beszélgetés során:

  • Milyen gyakran kommunikál a csapat egymással?
  • Milyen találkozókon vesz részt rendszeresen a csapat?
  • Milyen kommunikációs és biztonsági eszközöket használnak a munkahelyen?
  • Biztosít-e a vállalat munkaeszközöket?
  • Milyen módon történik az onboarding?
  • Előfordulnak-e üzleti utak?

Reméljük, hogy tippjeink segítettek megmutatni, mik a legfontosabbak egy online állásinterjúban. Távmunka lehetőségeket pedig böngéssz bátran a No Fluff Jobs oldalán. Sok szerencsét kivánunk jövőbeli állásinterjúidhoz!