A digitális átalakulás hirtelen térnyerése milliónyi lehetőséget rejt magában: már teljesen természetes, hogy online dolgozunk és online tanulunk. Miért ne tanulhatnál meg online programozni is?

Ebben a cikkben megválaszoljuk a leggyakrabban felmerülő, online programozás tanulással kapcsolatos kérdéseket. A cikkből megtudhatod, hogy miért érdemes megtanulni programozni, milyen előképzettség szükséges hozzá, meg lehet-e tanulni online, milyen különböző képzések közül választhatsz és még sok mást is. Vágjunk is bele!

 

Miért érdemes programozást tanulni?

Egyes becslések szerint 2030-ra, tehát csupán 10 éven belül, a jelenleg emberek által végzett munkák 52%-a automatizálható lesz a jelenleg ismert technológiákkal. A programozás viszont nem esik ebbe a kategóriába. Ez egy jövőbiztos karrier, már csak azért is, mert nehezen automatizálható, kreatív szakma, és Magyarországon körülbelül 25000 főre tehető a betöltetlen IT állások száma. 

A programozás nem csak jól fizető és kreatív szakma, de könnyen tudsz a saját értékeidnek megfelelő iparágat vagy területet találni. Továbbá egyre jellemzőbb, hogy a munkáltatók rugalmas időbeosztást biztosítanak a programozó kollégáknak.

 

Programozó tanfolyam online? Lehetséges?

Abszolút! A manapság elérhető technológiák lehetővé teszik, hogy majdnem ugyanúgy tanulj online programozni, mint ahogy egy tanteremben tennéd. Csak majdnem, hiszen nem leszel egy teremben tanuló társaiddal, viszont egy igazán jó online programozó képzésen ugyanúgy kialakul egy támogató közösség, mint egy tantermin. Ez pedig nagyban hozzájárul az online programozás tanfolyam sikeres elvégzéséhez. 

Az online programozás és tanulás előnye, hogy idő és költséghatékonyabb lehet, hiszen nem kell például a közlekedéssel bajlódnod. Valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy így számos olyan online programozó tanfolyam közül is választhatsz, amiken személyesen nem tudnál részt venni, például a távolság miatt.

 

Mindenkiből lehet programozó? Milyen előzetes tudás szükséges egy online programozás tanfolyam elkezdéséhez?

Képzésfüggő, hogy milyen előképzettség szükséges egy adott online programozó képzés elvégzéséhez. Hozzánk jelentkezhetsz minden előzetes programozói tudás nélkül is, hiszen egy ingyenes IT alapozó kurzuson elsajátíthatod a tanuláshoz szükséges digitális alaptudást. Az alapozó kurzus után pedig az online programozó tanfolyamot vezető mentorok segítségével az alapoktól kezdve ismerheted meg a programozás rejtelmeit. 

Az alap IT tudáson kívül segít az online programozás tanulásban a logikai készség és a strukturált gondolkodás, hiszen a számítógépes programozás magában foglalja a probléma elemzését és a megoldására szolgáló utasítások logikus sorozatának kidolgozását. A megoldáshoz számos út vezethet, de a programozó arra törekszik, hogy megtervezze és kódolja azt, amelyik a leghatékonyabb. Valamint fontos, hogy angolul megértsd az írott szöveget, mert a képzés során segédanyagként angol nyelvű leírásokat kell majd használnod.

 

Munka mellett is tanulhatok online programozást?

Igen! Számos olyan online programozó képzés létezik, ami direkt úgy lett kialakítva, hogy könnyen össze tudd egyeztetni a jelenlegi munkáddal. A mi 40 hetes, munka mellett bárhonnan végezhető online programozás képzésünk is éppen ezt célozza meg. Ezen a képzésen az oktatás hétköznap esténként és egy hétvégi napon valósul meg, teljesen online.

 

Mire van szükségem az online programozás tanuláshoz?

A fentebb említett alap angol és digitális tudáson kívül csupán egy számítógépre vagy laptopra. És természetesen időre, kíváncsiságra és lelkesedésre!

 

Mennyi időre lesz szükségem, hogy programozóvá válhassak?

Ez attól függ, hogy milyen tanfolyamot választasz. Vannak nappali rendszerű tanfolyamok és munka mellett végezhető, esti és hétvégi tanfolyamok is. Érdemes olyan tanfolyamot választani, ami leginkább illeszkedik a jelenlegi életedbe. Gondold át, hogy mennyi időd lesz 

az online programozás kurzusra. Ha komolyan gondolod és például karrierváltáson gondolkozol, mindenképp megéri elég időt befektetni, hiszen hamar meg fog térülni.

 

Milyen programozási nyelvek vannak?

Rengeteg nyelv közül választhat az, aki programozni szeretne megtanulni. Néhány modern platform esetében még hagyományos kódsorok szerkesztésére sincs szükség.

A manapság legnépszerűbb programozási nyelvek a Java, a C# és a Python. Ezek közül az első kettő nyelven a kötöttebb nyelvi struktúrák miatt jobban meg lehet tanulni az alapokat, mint egy szabadabb nyelven, ahol könnyebb elveszni. 

A Java egy objektumorientált programozási nyelv, ami platformfüggetlen, bárhol futtatható, nagyon megbízható, állandóan fejlődik és a programozók nagy része szereti is használni. A szerveroldali alkalmazások nagy része ezen a nyelven íródott, így olyan nagy mennyiségű kód létezik, hogy sok területen már ez a kötelező nyelv. Világszerte 3 milliárd eszközön fut, például routereken, bankautomatákon, autókon. A közép- és nagyvállalatok 95%-a a Javat használja elsődleges nyelvként.

A C# a Java átdolgozott kiadása, hasonló célt is szolgál. Általános célú programozási nyelv, ami majdnem bárhol használható, de elsősorban a Windows-alkalmazásokon és szervereken elterjedt a használata. Érdemes lehet még multiplatform mobilalkalmazás-fejlesztéshez hasznáni, hiszen C# nyelven lehet olyan applikációt írni – ezzel sok időt megspórolva -, ami mind Androidon, mind iOS-en fut.

 

Milyen programozási nyelvet tanuljak? 

Érdemes megvizsgálni, hogy a rengeteg elérhető programozási nyelv közül valójában mire van piaci kereslet. Azt tapasztaljuk, hogy kiemelkedik néhány technológia, amire a vállalatoknak manapság a leginkább szüksége van. 

Elsősorban a Java programozási nyelvet és a ráépülő technológiákat tanítjuk az online programozó képzéseinken, de más olyan területeket is érintünk, amik a programozói karriered során hasznosak lehetnek. Online programozási képzéseinken megismerheted a teljes szoftverfejlesztési folyamatot, a tervezéstől kezdve egészen az átadásig. 

 

Honnan tudhatom meg, hogy milyen IT szakma illik hozzám?

Mielőtt online tanfolyamot választasz, gondold végig, milyen IT szakmában szeretnél elhelyezkedni. Ez nem egy egyszerű döntés, hiszen rengeteg szakma létezik az IT szektorban. Ha nem tudod, melyik illene jobban hozzád, olvasd el IT szakma kvízünket, hogy megismerd a különböző karrier utakat. Sőt, a benne rejlő kvíz kitöltésével akár meg is találhatod azt az IT szakmát, ami a leginkább illene hozzád!

Az online programozás képzésen már gyakorlati tudást is szerezhetek?

Természetesen! A PROGmasters online képzésein valódi projekteken, élesben, agilis környezetben, tesztelőkkel és scrum masterekkel együtt gyakorolhatsz, hogy valóban versenyképes tudásra tegyél szert.

 

Hogyan találjak programozói munkát az online programozás képzés elvégzése után?

Nem kell egyedül munkát találnod, segítünk megtalálni az első munkahelyedet az IT szektorban. HR-es segítségével összeállítjuk a CV-det, felkészítünk interjús helyzetekre, valamint soft-skillekkel is felvértezünk, és a partner cégeink számára is elérhetővé tesszük az önéletrajzodat térítésmentesen. A PROGmasters tantermi kurzusain az IVSZ által végzett audit során is megállapították, hogy a végzettek 100%-a el tudott helyezkedni fejlesztőként.


Ha egy olyan programozó iskolát szeretnél választani, ami olyan úttörő informatikai képzéseket tart, ahol valódi, versenyképes tudást és a végén egy IT állást kapsz, akkor válaszd a PROGmasters! Az online programozás képzéseinken megtapasztalhatod a barátságos, támogató légkört és a jó hangulatot, ami motiválni fog az egész tanfolyam során. Nézz szét az online programozó képzéseink között és találd meg a számodra legmegfelelőbbet.