Elgondolkodtál, hogy elkezdj egy online kurzust? Bizonytalan vagy, hogy vajon neked való-e az online oktatás? Érdekel, hogy milyen típusai vannak az online tanfolyamoknak és hogy mire érdemes odafigyelni egy online képzés kiválasztásánál?

Ebben az átfogó cikkben megismerheted a legfontosabb tudnivalókat, amiket érdemes átgondolnod, mielőtt belekezdenél egy online kurzusba. Továbbá megtudhatod, milyen online tanfolyam típusok léteznek és megismerhetsz pár tippet, hogy hogyan maradj motivált az egész online képzés során.

Az online tanfolyamok típusai

 

Alapvetően három nagy online tanfolyam típust különböztethetünk meg attól függően, hogy egy már előre elkészített, bármikor elvégezhető online vagy élőben, valós időben zajló kurzusról van szó.

 

1. Bármikor, saját ütemben elvégezhető, “self-paced” online tanfolyamok

Sok online kurzus úgy épül fel, hogy a tanulók bármikor hozzáférnek a komplett tananyaghoz. A tananyag állhat például videókból, jegyzetekből, hanganyagokból, stb. Ebben az esetben a diákok bármikor neki kezdhetnek a tanfolyamnak, a saját ütemükben haladhatnak vele. Ezek a tanfolyamok előre felvett és megírt anyagokból állnak és éppen ezért sok esetben nincs a tanulóknak lehetőségük az oktatótól kérdezni. Ezek az ún. “self-paced” online képzések.

 

2. Tanulás élőben

Több online iskola olyan, a hagyományoshoz leginkább hasonló oktatást kínál, ami élőben zajlik oktató és tanulók között. Ennek egyértelmű előnye, hogy a diákok folyamatosan élőben kérdezhetnek a tanártól és ki tud alakulni egy olyan támogató közösség, ahol a diákok segítik egymást. Erős motiváló tényező, hogy a tanulók folyamatosan, meghatározott keretek között együtt haladnak. Éppen ezért viszont ezen típusú online tanfolyam korlátja, hogy csak bizonyos időközönként lehet bekapcsolódni a tanfolyamba.

 

3. Self-paced online tanfolyam online konzultációval (vegyes megoldás)

Olyan online oktatási platformok is vannak, melyek az előző két típust ötvözik. Ebben az esetben a már kész tananyag mellett a diákoknak van lehetőségük bizonyos időközönként egy oktatóval online konzultálni. 

 

Fontos tudnivalók, mielőtt elkezdesz egy online képzést

 

Ha eldöntötted, hogy elkezdesz egy online tanfolyamot, rengeteg kérdés merülhet fel benned. Érdemes az alábbiakat végiggondolnod, mielőtt valóban belevágsz egy kiszemelt online képzésbe.

 

1. Azt az online tanfolyamot válaszd, ami segít elérni a célod

Könnyű elveszni a rengeteg elérhető online tanfolyam között. Gondold át, mit szeretnél tanulni, mi a célod vele és olyat válassz, ami a legjobban segít a célod elérésében. 

Például egy IT szakma eléréséhez hosszú út vezet, ráadásul egy információs dzsungelen kell átverekedned magad, ahol számtalan akadály állja utadat: technikai elakadások egy-egy program telepítésével, használatával kapcsolatban vagy éppen fáradtan is rávenni magad, hogy leülj tanulni, gyakorolni. Sokszor kérdés az is, hogy milyen irányba érdemes tovább indulni, ami passzol az érdeklődésedhez. Ilyenkor hasznos, ha van rögtön elérhető támogatás és meghatározott időkeret.

 

2. Szánj rá elég időt

Csábító lehet egyszerre több online kurzust is elkezdeni, de egyik a másik rovására mehet. Azok az online tanfolyamok, amik minőségiek és komolyabbak, valószínű, hogy nem csupán pár órásak, hanem akár heteket vagy hónapokat is rá kell szánnod az elvégzésükre. Gondold át, mennyi időd van rá jelenleg és mennyi időt szeretnél vele tölteni, majd alakítsd át a napjaid a választott online kurzushoz megfelelően. Olyat válassz, amit végig tudsz csinálni, hiszen két félbehagyott tanfolyam nem ér annyit, mint egy elvégzett.

 

3. Válaszd a megfelelő típusú és minőségű online kurzust

Olyan online képzést válassz, ami mind típusában, mind minőségében megfelel az elvárásaidnak és céljaidnak. Rengeteg online iskola indít képzéseket. Fontos, hogy olyat válassz, ahol az oktatók valóban értenek hozzá, minőségi oktatást kapsz a pénzedért és a kapott információt tudássá tudod alakítani a tanfolyam alatt.

 

 

Nem vagy biztos, hogy melyik IT szakma illene leginkább hozzád? Olvasd el cikkünket a témában!

 

Hogyan maradj motivált az online tanfolyamokon?

Elkezdeni egy online tanfolyamot nagyon egyszerű. Végigcsinálni és befejezni azt viszont már nagyobb kihívás. Éppen ezért érdemes néhány szót ejtenünk arról, hogyan tudsz motivált maradni az egész online képzés során. 

 

1. Alakítsd szokássá az online tanulást

Ha megszokássá válik, hogy például minden egyes nap tanulsz egy órát, rutinná alakíthatod a tanulást. A folyamatos haladásnak és sikerélménynek köszönhetően pedig könnyebben fenntarthatod a motivációd.

 

2. Kötelezd el magad

Ha eldöntötted, hogy belevágsz egy online tanfolyamba, tűzd ki célnak, hogy végig is csinálod és kihozod belőle a maximumot. Ebben segít, ha elkötelezed magad egy konkrét online tanfolyam vagy online iskola mellett. Ez lehet anyagi elköteleződés, a csoport irányába az együtt haladásra való elköteleződés vagy lehet ez egyfajta elköteleződés a családod, ismerőseid irányába is. Ha pedig folyamatosan tanulsz és részt veszel az online órákon, nem maradsz le a csoporttársaidhoz képest. A csoport együtt haladása pedig az egyik legnagyobb motiváció lehet.

 

Tudtad, hogy a PROGmasters kurzusait, a megfelelő elköteleződés és a barátságos, megtartó közegnek köszönhetően a képzést elkezdők 98%-a végigcsinálja?

3. Találd meg, mi motivál téged és élj vele

Mindenkit más motivál. Lehet, hogy valakinek az segít, ha kirak idézeteket vagy képeket a falra arról, hogy mit szeretne elérni; valakit egy bizonyos zene lendít át a nehezebb időszakokon; van, akiben pedig egy motivációs videó vagy fél óra sportolás kelt olyan érzeteket, hogy utána teljes erővel bele tudjon vágni a tanulásba.

 

4. Gondolkozz projektekben és apróbb lépésekben

Ha a nagy célodon belül kisebb célokat is kitűzöl magad elé, látni fogod, hogyan haladsz és kerülsz egyre közelebb a végső célod felé. Találj ki az online tanfolyammal kapcsolatos projekteket és meglátod, minden sikeresen teljesített projekt több önbizalmat fog adni. A munkád eredménye pedig még több projekt elindítására fog sarkallni. 

 

5. Kommunikáld a kitűzött céljaid

Teljesen más érzés, ha csak magadban döntöd el, hogy milyen lépéseket teszel a céljaid eléréséhez vagy ha ezt másoknak is kommunikálod. Ha az online tanfolyamon van egy csapat, óriási motivációt adhat, ha segítitek egymást a tanulásban. Ha nincsenek online tanulótársaid, vond be a barátaid vagy találj társakat online. Vagy akár kezdj el egy egy hónapos online kihívást és posztold mindennap a közösségi médiára, hogy aznap épp mivel haladtál és mit tanultál.

 

6. Találj egy mentort vagy légy te magad mentor

Mi sem motiválóbb, mint egy jó mentor, aki fogja a kezed és segít, ha elakadtál valahol. Mentort találni viszont nem egyszerű. Ha alkalmad adódik találni egy online mentort, jól becsüld meg. Ha pedig már eljutottál egy olyan szintre, te magad is lehetsz mentor. Ezzel nem csak másoknak segítesz, de magadnak is jót teszel. Azt gondolhatod, hogy tökéletesen tudsz valamit, de ha nem tudod elmagyarázni valaki másnak a tanultakat úgy, hogy ő megértse, lehet, hogy még csiszolnod kell a tudásodon. 

 

Ne szalaszd el a lehetőséget, élj az online tanfolyamok kétségkívüli előnyeivel. Válaszd azt, ami neked a legmegfelelőbb és élvezd az online tanulás adta végtelen lehetőségeket!