Cili korábban agrárszektorhoz kapcsolódó területeken dolgozott, ám mivel fontos számára, hogy egy csapat hasznos tagjaként a kreativitás, az alkotómunka öröme és a sikerélmény része legyen a napi munkájának, úgy döntött, szoftverfejlesztő lesz.

A távoktatásra való átállás a képzésük utolsó, egyben legeseménydúsabb időszakában történt, amikor is kis csoportokban dolgoznak valós projekteken, melyeket demo alkalmakon prezentálnak is partnercégeink felé. A megváltozott körülményekről és eddigi tapasztalatairól kérdeztük.

Hogy érzed magad? Milyen így huzamosabb ideig otthonról dolgozni?

Ha csak sima home officeról lenne szó, azt mondanám, próbálom élvezni az előnyeit, mégiscsak megspórolja az utazást az ember, a munkatempóját kevésbé befolyásolják külső tényezők, és az idejét is maga oszthatja be. Ebben a javasolt karanténban viszont már más a helyzet. Hiányzik a mozgás, hiányoznak a csapattársaim. Tény, a személyes kapcsolatokat nem pótolhatja egy mikrofon és egy kamera, de a társaimmal való gyakori videochatelés az, ami megkönnyíti ennek az időszaknak az átvészelését. Szerencsére ez a világjárvány már akkor következett be, amikor közeledik a képzésünk vége. Nincs már sok tananyag, viszont a közös projektmunka és a demók még hátra vannak. így akár koronavírus-helyzet nélkül is tartható lenne a távoktatás, illetve a közös projektmunka.

Hogy néz ki egy napod a távoktatásban?

Egy átlagos nap reggel 9-kor kezdődik: Stand-up a csapattal, ahol a mentorral, és a scrum masterrel kiegészülve átbeszéljük ki hogy haladt a feladatával, és mi a napi feladat. 9:30-tól workshop a mentorokkal, amit 12-től egy 1 órás ebédszünet követ. Utána belekezdünk a projektmunkába, közben folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a csapattársaimmal. Ha elakadunk, a csapat mentora mindig elérhető, és kérdezhetünk tőle. Mivel közelednek a bemutató prezentációs alkalmak, ez ki szokott egészülni próbademókkal, szakmai próbainterjúkkal, kiselőadások tartásával, HR próbainterjúkkal, úgyhogy nem unatkozunk. 🙂 Természetesen mindezt videokonferencián keresztül csináljuk.

Dolgoztál korábban otthonról? Volt ebben tapasztalatod?

Korábbi munkahelyeim nem voltak berendezkedve rendszeres otthoni munkavégzésre. Még csak pár alkalommal fordult elő az életemben, hogy home officeban voltam és akkor is csak 1-1 napra.

És akkor tetszett?

Abszolút! Nem állítom, hogy minden életkörülmény alkalmas rá, gondolok itt kisgyermekes anyukákra-apukákra, de sokkal hatékonyabban tudtam dolgozni zavaró környezeti tényezők nélkül, és több feladat is belefért a 8 órás munkaidőbe amiatt, hogy megspóroltam 2 óra utazást.

El tudod képzelni, hogy olyan munkahelyen dolgozz a jövőben, ahol lehet otthonról dolgozni?

Természetesen!  Az otthoni munkavégzésre szerintem pont a programozók világában van a legtöbb lehetőség, és pont ebbe a világba szeretnék én is csatlakozni. De persze nem ez motivál elsősorban, viszont egy jókora piros pont. 🙂

Bár már említettél pár dolgot, de mi az ami a leginkább megváltozott a napi rutinodban?

Aludhatok +45 percet. Ezen kívül minden úgy zajlik, ahogy eddig, időpontokat is ugyanúgy tartjuk, csak fizikailag nem a teremben vagyunk, hanem egy videochat szobában. A rutin nem változott, csak a helyszín.

És hogy látod, miért érdemes most belekezdeni a programozás tanulásába?

Aki keresi a kreativitást a munkájában, szeret problémákat megoldani, fontos számára a sikerélmény, és képes csapatban tényleg együtt dolgozni másokkal, az bátran vágjon bele, sosem késő. Hiányszakma, mindenhol arról olvashatunk, hogy legalább 20.000 fő hiányzik a magyar informatikai piacról. Úgyhogy ha valaki egy biztos, stabil, és mások által keresett szakmát szeretne és komolyak a szándékai, belekóstolt már valamilyen formában a programozásba és felkeltette az érdeklődését, annak csak azt tudom tanácsolni: „Kezdjen bele már ma!”