A COVID19 világjárvány miatt hozott korlátozások a mi képzéseinket is érintették, hiszen jelenleg is folyik szoftverfejlesztő és manuális tesztelő oktatás, sőt a végéhez közeledve a projektfeladatok elkészítésének ideje is eljött. És közben készülünk a következő kurzusaink indítására is, amelyek szintén online fognak elindulni, és tartani addig, amíg ez szükséges.

Habár eddig is sok online eszközt használtunk, most az oktatást és a projekten dolgozó csapatok mentorálását is távolról kell megoldanunk. Szerencsére az IT világában ez is könnyen kivitelezhető. Figyeltünk viszont arra is, hogy a legtöbb eszközt támogató és könnyen kezelhető alkalmazásokat válasszunk. Egy másik fontos rész, amire oda kellett és kell figyeljünk: az online képzési forma, bár elsőre jobban skálázhatónak tűnik, jelenleg mégis sokkal több mentor erőforrást igényel részünkről, hiszen a tanuló csapatainkat sokkal erősebben kell most támogassuk. Itt pedig nem elég ugyanazt csinálnunk, amit eddig csak online; más típusú oktatási hozzáállást, tananyag kiosztást és mentorálási segítséget igényelnek a diákjaink.

 

Felkészülés a távoktatásra

Mivel a tananyagunkat online tároljuk Gitlabon és Google Driveon, illetve egy saját belső oktatási tárhelyen, amely hasonlít az ingyenesen elérhető felkészítőnkhöz, ezzel nem volt gondunk. Illetve a tanulóinkkal eddig is a Discord chat alkalmazást használtuk házon belüli kommunikációra, ami könnyen kezelhető, minden eszközre telepíthető, és a tematizált, személyre szabott szobák segítségével átlátható is.
A projektek haladásában elengedhetetlen most az eddiginél is több és jobban szervezett mentori támogatás. Természetesen a tesztelők képzésében is több személyes oktatásra és mentorálásra van így szükség. Ehhez kellett egy olyan kompakt eszközt találni, ami könnyen elérhető, és kielégíti az oktatás által támasztott igényeinket.

A megfelelő eszközök kiválasztása

Online oktatás lebonyolítására és kiscsoportos meetingekhez a Zoom alkalmazást választottuk, mely szuper megoldásokkal támogatja a távoktatást. Ilyen a képernyőmegosztás – amire rajzolni is lehet -, és az irányítás átadása a másik számára. Mindemellett az előadásokról felvételt is lehet készíteni, ami segíti a későbbi oktatásunkat. A Zoom-hívásba könnyedén be lehet csatlakozni egy link segítségével.
Bevett szokás, hogy vizuálisan is ábrázoljuk a tananyag bizonyos részeit: eddig ezt táblára rajzoltuk fel, viszont lássuk be, nem olyan kényelmes egérrel ábrákat rajzolni. Erre nyújt profi megoldást a Miro, ami egy interaktív whiteboard alkalmazás. Cetliket, ábrákat lehet létrehozni vele, melyeket tetszőlegesen pakolhatunk és színezhetünk át.

Így működik ez nálunk

Diákjaink a napot egy checkin körrel, azaz standuppal kezdik projekt csapatonként. A hozzájuk rendelt mentor jelenlétében elmondják, hogyan haladtak az előző napi feladatokkal, mit terveznek az adott napra és miben kérnek segítséget. Ezt követi egy előadás, melyre Zoomon keresztül becsatlakoznak. Itt ha valakiben kérdés merül fel, vagy meg kell beszélni valamit, akkor a Zoom “kézfeltartás” opciójával jelzik a hallgatók, és közösen megbeszélik a felmerülő kérdéseket. Majd ismét csapatonként elkezdenek dolgozni a projektjükön, és a hozzájuk rendelt mentor naponta 2-szer, előre egyeztetett alkalommal becsekkol náluk videókonferencián keresztül, de lehet kérni ad hoc segítséget is. A mentor Zoomon keresztül meg tudja osztani a képernyőjét, így követhetőek a “live coding” részek, mint ahogyan az élőben, egy kivetítőről volt követhető korábban, de ha szükséges, át is tudja venni a diákok gépe felett az irányítást (szintén a Zoom segítségével), és bele tud nyúlni a kódba, ezzel segítve a csapatot.

Események: Demók, felvételiztetés, nyílt napok

Mivel a képzéseinkre a felvétel folyamatos, továbbra is megtartjuk eseményeinket, hogy megmutassuk, milyen a hangulat nálunk, és segítsünk a felvételire való felkészülésben. Természetesen ezeket az alkalmakat is online tartjuk meg Zoom vagy Google Hangouts segítségével. Ezek az alkalmazások semmilyen telepítést nem igényelnek, egyszerűen egy linken keresztül lehet csatlakozni. A Hangouts linket egy kattintással könnyen létrehozhatjuk egy Google Naptár-bejegyzés részeként. Természetesen itt is kellett változtatnunk a korábbi metodológiánkon, hiszen nem minden működik online úgy, mint személyesen. Ha szeretnél részt venni valamelyik eseményünkön és megnézni, mi hogyan csináljuk, itt tudsz regisztrálni.

#lépjmost

Na ne az utcára. Az egészségügyi helyzet okozta állapot miatt látható, hogy most még nagyobb szükség van a digitalizációra. Egyre több szektorban válik elsődleges céllá a folyamatok automatizálása, ebben pedig a programozók szerepe mérvadó. Ha olyan biztos karriert szeretnél, ahol nem okoz gondot a homeoffice és kreatív, jövőt építő megoldásokon tudsz dolgozni, próbáld ki most online felkészítő anyagunkat, és ha tetszik, tedd meg a nagy lépést, válts karriert most!