Fekete László 30 éves koráig az egészségpolitika területén dolgozott, egy éve viszont felmondott és jelentkezett a PROGmasters képzésére. Január óta már a Nokiánál fejlesztő és nagyon élvezi, hogy a munkahelye is támogatja az önmegvalósításban.

A nagyobb szabadság és a kreatívabb munkakör, vagy a pénz miatt lettél programozó?
Egy éve még – 30 éves koromig – egészségpolitikai szakértőként az egészségügy és a szociálpolitika területén dolgoztam, és nem sok közöm volt a szoftverfejlesztéshez. Azért váltottam, mert az előző munkámnál kiszámíthatóbb és stabilabb hivatásra vágytam. Mivel korábban is jó pár olyan projektem volt, amelyhez rendszerszintű, stratégiai és analitikus gondolkodásra, következtetések levonására, döntési képességre vagy türelemre volt szükség, kézenfekvő volt a programozás. Ezeknek a készségeknek most is nagy hasznát veszem.

És miért a PROGmasters mellett döntöttél?

Főleg az állásgarancia miatt: biztosra akartam menni, hogy a képzés végén lesz munkám.

Emellett a két alapító és mentor, Szabi és Koxi is hitelesnek tűnt, hiszen a tanítás előtt ők is programozóként dolgoztak több éven keresztül. Utánanéztem a tematikának is, amit elég naprakésznek találtam, plusz azt is láttam, hogy komoly partnercégeknél helyezik el a végzett hallgatókat.

A programozási felvételi nem volt riasztó?
Épp ellenkezőleg. Ez egyrészt azt jelenti, hogy komolyabban veszik a szűrést, másrészt azt, hogy nem a nulláról indul a képzés, tehát 4 hónap alatt többet tudnak megtanítani.

„Mindenki tudja”, hogy a programozók matekzsenik. Te is az vagy?
A logikus gondolkodás sokkal inkább feltétel a munkámhoz. Emellett rengeteg türelem és szorgalom is kell: aki az első hibakód után elveszíti a lelkesedését, az nehezen fog boldogulni ezen a pályán. Nem árt, ha van benned kíváncsiság, hogy egészében megértsd a folyamatokat, és kreativitás, hogy megtaláld a megoldásokat.

Mire elég az, amit az iskolában tanultál?
Az agilis módszertant készségszinten elsajátítottuk, ami jó, mert a Nokiánál is ez alapján dolgozunk. Mivel négy hónap alatt megtanultuk, hogyan kell olvasni, értelmezni, majd írni egy új programnyelven, ezért egy kis szorgalommal könnyen megtanulható egy-egy újabb nyelv. Például én is a cég saját nyelvén, illetve C-ben programozok, ezeket az elmúlt három hónapban kezdtem csak tanulni, mostanra pedig már önállóan végzem a munkám.

Mi a helyzet a soft skillekkel?
Nagy szükségem volt a soft skilljeim, elsősorban a kommunikációs készségeim fejlesztésére.

Ma már sokkal könnyebben és bátrabban megszólalok, kérdezek és képviselem a szakmai álláspontomat,

illetve az igényeimet, mint a képzés előtt. Akinek a soft skilljei is jók, az sokkal hatékonyabb és sikeresebb a munkájában.

Hogy ment az elhelyezkedés a képzés után?
Tavaly októberben végeztem, utána három személyes és két skype-interjún vettem részt különböző cégeknél. Bár a Nokiánál elég kemény kódolási feladatokat kaptam a felvételin, sikeresen megfeleltem és idén január 1-jén munkába is álltam.

Elégedett vagy a béreddel?
A mostani kezdő fizetésem majdnem ugyanannyi, amennyit az előző munkahelyemen a felmondás előtt, több év szakmai tapasztalattal a hátam mögött kerestem, szóval igen. De az is fontos, hogy a mostani munkámnak is egyértelműen látom a gyakorlati hasznát és minden nap visszaigazolják, hogy értékes, amit csinálok. Már most is van saját felelősségem, viszont ennek köszönhetően a sikereket is jobban magaménak érzem. Senki nem akadályoz, sőt, az egész munkahelyi környezet támogat abban, hogy kiteljesedjek.

Ha érdekel az is, hogy

  • miért kapott Laci egy második esélyt is a programozási felvételin,
  • milyen kihívásokkal szembesült a képzésen,
  • mennyire hiányzik neki a szakirányú diploma és
  • miben jobbak a bootcampet végzett diákok a diplomás kollégáiknál, akkor

olvasd el a vele készült teljes interjúnkat is!