Nagyon nagy szó és igazán komoly szakmai siker: az idei Loxon Java Challenge versenyen két PROGmasters-es csapat is az első 20 között végzett, a 12. és a 17. helyen. (Egy harmadik csapatunk, pedig a 43-ik lett.) A 78 induló csapatból a legjobb 20 között rajtuk kívül kizárólag egyetemi csapatok végeztek. Mit jelent ez? Azt, hogy a PROGmasters végzősei nem csak felveszik a versenyt a legjobb programozókkal, de sokakat le is hagynak.

A múlt héten rendezték az Loxon Java Challenge programozó-versenyt, amelyen két háromfős PROGmasters-csapat közül a „The Falcons” a 12. a „Bob, a vidra” pedig a 17. helyen zárt.

Amikor végzettjeink tudásszintjéről beszélünk, legtöbbször „kénytelenek vagyunk” munkáltatói referenciáikra hagyatkozni, a mostani siker azonban egy nagyon is kézzel fogható eredmény: a legjobb 20-ba ugyanis rajtuk kívül csak egyetemi csapatok kerültek be, azaz nem találjuk az élmezőnyben egyetlen más bootcamp csapatát sem.

A háromfordulós bajnokság során a csapatoknak egy nehéz java-kvízben és egy űrhajó szimulációs programozási feladatában kellett bizonyítaniuk. Utóbbiban olyan algoritmust kellett írniuk, ami robotűrhajók és a többi csapat algoritmusai ellen harcol.

A két PROGmasters-csapat:

The Falcons: Gaál Tímea, Szaszkó Viktor, Basic Palkovic Kirsztián

Bob a vidra: Balázs Márton, Majkut László, Bodor András

Az alábbiakban következzen egy villáminterjú a két csapattal.

Mennyire volt fontos nektek ez a verseny?

The Falcons: Ha azt mondjuk, hogy három hétig ezen dolgoztunk, abból talán látszik, hogy nagyon sok munkát belefektettünk.

Bob a vidra: Több okból jelentkeztünk a versenyre. Egyrészt, hogy gyakoroljuk a programozást és szakmailag fejlesszük magunkat, másrészt a kíváncsiság is hajtott minket, hogy egy összetettebb feladat kidolgozása során miként tudunk helyt állni. Mivel ez csak a saját motivációnk volt, így fontosnak tartjuk ugyan az eredményt, de még fontosabbnak a saját fejlődésünket.

Mennyire működött a team éles helyzetben?

The Falcons: A felkészülés végig tényleg nagyon jó hangulatú és produktív volt.

Bob, a vidra: A legnehezebb az volt, hogy a munkát és egyéb elfoglaltságokat figyelembe véve mikor és hogy dolgozzuk ki a stratégiát és mikor tartsunk megbeszéléseket. De szerencsére sikerült jól összedolgoznunk. Ebben sokat segített, hogy a PROGmastersnél már dolgoztunk együtt kisebb projekteken, így hatékonyan tudtunk csapatban dolgozni.

Mire vagytok a legbüszkébbek?

The Falcons: Talán arra, hogy alkalmaztunk olyan új technológiákat is, amiket még nem tanultunk korábban, és önerőből fedeztük fel őket.

Bob, a vidra: Örülünk, hogy működött a kód, amit írtunk és persze annak is, hogy bekerültünk a legjobb 20 közé ebben az erős mezőnyben.

Mi volt szakmailag a legnehezebb?

The Falcons: Furcsa, de nem a programozás jelentette a kihívást, annál inkább, hogy a matematikai számításokkal a helyes eredményre jussunk.

Bob, a vidra: Az, hogy a semmiből kellett felépítenünk egy olyan modellt, ami nagyon sok tényezőt figyelembe véve irányítja az űrhajónkat egy meteorgyűjtős, egymásra vadászós játékban. Sokat számoltunk papíron is, amit utána kódba ültettünk át, ez többször is megizzasztott bennünket.

Mi segített a verseny során?

The Falcons: Az tartotta az egészet mozgásban, hogy csapatban dolgozhattunk és az új ötletek folyamatosan lelkesítettek. Egyedül nem tudtunk volna eljutni idáig.

Bob, a vidra: A csapattal többször összeültünk gondolkozni, matematikai számításokat végezni, különféle stratégiákat kialakítani, és ha valami nem működött elsőre, akkor utánajártunk, cikkeket olvastunk, próbálgattunk. Tudtuk, hogy sok minden nem fog elsőre menni, de pont ez volt benne a kihívás számunkra. Sokat tanultunk a verseny során.

Mennyire tartottatok az ellenfelektől?

The Falcons: Gondoltuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, mivel az ellenfelek elég neves egyetemekről jöttek.

Bob, a vidra: Nem vagyunk félősek. Tiszteltük őket, de nem tartottunk senkitől. Azzal a céllal indultunk, hogy szakmailag képezzük magunkat, így nem volt veszteni valónk. Az eredmény csak hab a tortán.

Gondoltátok volna, hogy ilyen jók lesztek?

The Falcons: Őszintén? Reméltük, hogy bekerülünk a döntőbe. A 12. hely pedig… Nagyon örülünk.

Bob, a vidra: Eleinte nem számítottunk arra, hogy a döntőben leszünk. Hiszen sok olyan csapat indult, akik tapasztalt szakemberekből, egyetemistákból állnak, így több tapasztalattal vagy épp több idővel rendelkeztek a felkészülésre, mint mi. De nagyon örülünk, hogy így teljesítettünk.