Azt valljuk, hogy nincs is jobb a játszva tanulásnál. A következő 10 játékkal több programozási nyelvet is gyakorolhatsz majd és különböző nehézségi szinteken fejlesztheted, vagy teheted próbára tudásod.

1. Code Monkey

Főleg gyerekeknek és kezdőknek való programozós játék, amiben egy kis majommal kell banánokat összeszedetni úgy, hogy kódokkal irányítjuk őt. Mindenkinek ajánljuk, akit alapvetően érdekel a programozás és ki is próbálná magát, de nem tudja, hol kezdjen neki. A játék object-ekkel és loop-okkal operál, így könnyen felmérheted, van-e affinitásod a programozáshoz. A Code Monkey első 30 pályája teljesen ingyenes, utána pedig havi 5 dollár körüli összegért tovább lehet gyűjtögetni a banánokat és fejleszteni a tudást.
https://app.codemonkey.com/login

Code Monkey programozó játék gyakorláshoz

2. CodeCombat

A CodeCombatban a harcosodat irányíthatod a cél felé, illetve ellenségekkel harcolhatsz kódok segítségével. Valamivel nehezebb, mint a Code Monkey, mert itt már minden kódot kézzel gépelsz be, így nagyobb a hibalehetőség. Az első néhány pálya ingyenes, utána pedig havi pár dollárért folytathatod a harcot, a drágakövek gyűjtését és a gyámoltalanok megmentését.
A játékban használható és tanulható programozási nyelvek a Python, a JavaScript, a CoffeeScript vagy a Lua. Az első pályán a tutorial vezet végig, és könnyen, egyszerű parancsokkal segítheted át rajta karakteredet. Ajánljuk mindenkinek, kezdőknek és haladóknak egyaránt, grafikáját és a sztorit tekintve egyaránt izgalmas és szórakoztató játék a programozás tanulásához.
https://codecombat.com/

Harctér a Code Combat programozós játékból

3. CheckIO

A CheckIO egy stratégiai játék, amely segít a TypeScript vagy a Python nyelv elsajátításában. Űrbéli kontextusba helyezi az egyes feladatokat, amelyeket meg kell oldani. Ezt a programozós játékot azonban inkább akkor ajánljuk, ha nem ijedsz meg a nyersebb fejlesztő környezettől és ismered a TypeScript vagy a Python nyelv alapjait.
https://checkio.org/

CheckiO játék programozás tanulásához

4. LightBot

Ha inkább telefonon játszanál, a LightBotot ajánljuk a programozás tanulásához. Ebben az applikációban egy kis robotot kell irányítani úgy, hogy teljesítse az előre meghatározott pályákat és feladatokat. Teljesen kezdők is bátran kipróbálhatják, hiszen programkódok helyett csak ikonokat kell használni – a lényeg inkább a logikán van. Ezért is ajánljuk, hogy mielőtt elkezdenél programozást tanulni az ingyenes felkészítő anyagainkból, tegyél vele egy próbát. Vigyázat, az utolsó feladatok még a tapasztaltabb programozóknak is kihívást jelenthetnek!
https://lightbot.com/

LightBot játék applikáció a programozás alapjairól

5. CSS diner

A CSS dinerrel egyszerűen megtanulhatod a CSS alapjait, és hogy hogyan is működik a CSS selector – mindezt 32 pályán keresztül. Fontos, hogy a játék minimális kódolási előismeretet igényel, de ha írtál már egy sor kódot életedben, akkor könnyen kiismered majd magad benne. Ahogy a CSS dinerben előrébb jutsz, minden pálya egyre komplexebb feladatokat ad és építkezik az előző pályán tanultakra. Ha érdekel a front-end fejlesztés, ez a játék mindenképpen neked való.
https://flukeout.github.io/

Egyszerű játék a CSS programozásról

6. Edabit (H2)

Az Edabit készítői szerint szintaxisokat magolni mindenki tud, a mögöttük lévő logikát és működési elvet viszont nehéz megérteni – ezért nem jutnak el sokan addig, hogy saját kódot írjanak. Ebben a játékban viszont úgy lehet parancsokat tanulni, hogy egyúttal a problémamegoldást is gyakorolhatod, így azonnal látható az egyes szintaxisok működése. Az Edabittal ráadásul sok népszerű programozási nyelv alapjait lehet elsajátítani: gyakorolhatod a C#-ot, a C++-t, a Javát, a JavaScriptet, a Pythont, a PHP-t és a Rubyt is.
https://edabit.com/

Edabittal játék a programozás tanulása

7. Flexbox Defense

A Flexbox Defense első pillantásra egy tipikus toronyvédő játéknak tűnik, ahol azt kell megakadályozni, hogy az ellenség megkerülje a védelmi vonalaidat. Csakhogy itt a CSS flexbox layoutot kell használni a tornyok elhelyezéséhez. Miközben az ellenség ellen harcolsz, és 12 pályán keresztül egyre bonyolultabb feladatokat oldasz meg, biztosan a flexbox mesterévé válsz.
http://www.flexboxdefense.com/

Flexbox Defense játék a CSS programozás gyakorlásához

8. Elevator Saga

Ebben az egyszerű játékban egy liftet kell mozgatni úgy, hogy minden ember időben célhoz érjen. Ehhez még egy alap JavaScript kódot is kapsz, amit az egyre nehezebb feladatoknak megfelelően kell átprogramozni. Vigyázz – az emberek és az emeletek száma egyre növekszik, ráadásul az időre is figyelni kell! Ha szereted a logikai fejtörőket, és közben a programozást is gyakorolnád, ezt a játékot érdemes kipróbálnod.
http://play.elevatorsaga.com/

JavaScript programozás gyakorlása logikai játékkal

9. SQL Murder Mystery

Kitalálod, hogy ki volt a gyilkos – vagyis le tudod kérdezni a rendelkezésre álló adatbázisokból? Ezt az izgalmas játékot kezdő és tapasztalt SQL fejlesztőknek egyaránt érdemes kipróbálni. Az oldal útmutatást ad azoknak, akik még most ismerkednek az adatbázis programozással, de akár azonnal is bele lehet vágni a nyomozásba. A játék az SQLite-ot használja a lekérdezésekhez. Krimirajongóknak egyenesen kötelező.
https://mystery.knightlab.com/

SQL programozás tanulása játékos nyomozással

10. Tynker

A Tynker nem egyetlen programozós játék, hanem egy közösségi- és gyűjtőoldal, ahol különböző kihívások teljesítése mellett saját projektekkel is kísérletezhetsz, megoszthatod ezeket vagy csatlakozhatsz közösségi kezdeményezésekhez. A teljesen kezdők vizuális blokkok használatával ismerkedhetnek a programozás alapjaival – így akár gyerekek számára is kiváló kiindulási alap. De lehet itt gyakorolni Javát, Pythont vagy JavaScriptet is, így felnőtt fejjel is érdemes körülnézni az oldalon, hiszen számtalan szint és tanulási lehetőség közül tudsz választani. A játékok elindítása regisztrációhoz kötött, de az első 10 szint és 20 játék teljesítése ingyenes.
https://www.tynker.com/

Tynker - a programzó játékok gyűjtőoldala