Ha érdekel a programozás, de még nem kezdtél hozzá, azért, ha pedig már tudsz kicsit kódolni, akkor azért ajánljuk a következő játékokat. Mert nincs is jobb a játszva tanulásnál. A következő 5+1 játékkal több programozási nyelvet is gyakorolhatsz majd és különböző nehézségi szinteken fejlesztheted, vagy teheted próbára tudásod.

 

1. Code Monkey
Főleg gyerekeknek és kezdőknek való játék, amiben egy kis majommal kell banánokat összeszedetni, úgy hogy kódokkal irányítjuk őt. Mindenkinek ajánljuk, akit alapvetően érdekel a programozás és ki is próbálná magát, de nem tudja, hol kezdjen neki. A kis játék object-ekkel és loop-okkal operál, így könnyen felmérheted, van-e affinitásod egyáltalán a programozáshoz. A Code Monkey első 30 pályája teljesen ingyenes, utána pedig havi 5 dollár körüli összegért tovább lehet gyűjtögetni a banánokat és fejleszteni a tudást.
https://www.playcodemonkey.com/home


 

2. CodeCombat
A CodeCombat-et a PROGmasters felkészítő tananyaga is tartalmazza, nem véletlenül. Ebben a játékban a kis harcosodat irányíthatod a cél felé, illetve ellenségekkel harcolhatsz kódok segítségével. Valamivel nehezebb, mint a Code Monkey, mert itt már minden kódot kézzel gépelsz be, így nagyobb a hibalehetőség. Az első néhány pálya ingyenes, utána pedig havi pár dollárért folytathatod a harcot, a drágakő gyűjtést és a gyámoltalanok megmentését.
A játékban használható és tanulható nyelvek, a Python, a JavaScript, a CoffeeScript, vagy a Lua. Az első pályán a tutorial vezet végig, és könnyen egyszerű kódparancsokkal segítheted át rajta kis karakteredet. Ajánljuk mindenkinek, kezdőknek és haladóknak egyaránt, grafikáját és a sztorit tekintve egyaránt izgalmas és szórakoztató játék.
https://codecombat.com/


 

3-4. CheckIO és Empire of Code
A CheckIO és az Empire of Code is olyan stratégiai játékok, amelyek segítenek a JavaScript vagy a Python nyelv elsajátításában. Az Empire of Code-ban az űrbázisodat kell megvédened és mások bázisát megtámadnod, komolyabb fejlődést pedig programozási feladatok megoldásával érhetsz el. A CheckIO-ban inkább a kódolásra helyeződik a hangsúly, itt különböző űrbéli kontextusba helyezik az egyes feladatokat, amelyeket meg kell oldani. Mind a két játékot akkor ajánljuk, ha nem ijedsz meg a nyersebb fejlesztő környezettől és ismered a JavaScript vagy Python nyelv alapjait.
https://checkio.org/


 

5. Ruby Warrior
Ha érdekel a Ruby programnyelv, akkor a Ruby Warrior a neked való játék, ahol kezdő és haladó pályákon teheted próbára tudásod. A játék minimális előismeretet igényel és könnyű pályákkal indul. Ami plusz pont, hogy Facebook-fiókkal is játszható, így nem vész el a harcosunk fejlődése, ha félbehagyjuk a játékot.
https://www.bloc.io/ruby-warrior#/


 

+1 CSS diner
A CSS dinerrel egyszerűen tanulhatod meg, 32 pályán keresztül hogyan működik a CSS selector, és ezzel együtt a CSS alapjait is. Fontos, hogy a játék minimális kódolási előismeretet igényel, de ha írtál már egy sor kódot életedben, akkor könnyen kiismered majd magad benne. Ahogy a CSS dinerben előrébb jutsz, minden egyes pálya egyre komplexebb feladatokat ad és építkezik az előző pályán tanítottakra, tanultakra. Ha érdekel a front-end szoftverfejlesztés, ez a játék mindenképpen neked való.
https://flukeout.github.io/