RÓLAM
Sosem állt távol tőlem a kódolás: PIC/PLC, robotok és CNC programozást tanultam, és CNC-vel dolgoztam 4 évig. A képzés alatt eddigi legnagyobb sikerélményeimet a csapatban megoldott feladatok adták.
Ha kíváncsi vagy, milyen tapasztalataim vannak a képzéssel kapcsolatban, olvass bele folyamatosan frissülő elektronikus naplómba!

 

2018. május 21-25. KEDD-PÉNTEK
Az utolsó hét

Jól indult a hét, mindenki próbált valami teljesen új funkciót hozzátenni a projekthez, ami részben sikerült is. Az egyik gomb, ill. visszajelzés nem működött tökéletesen, aminek az lett a vége, hogy a programunk majdnem teljesen szétesett.
Pénteken a demónak egy nagy pozitívuma volt: NEM ESTÜNK PÁNIKBA… mivel Törölközőnap volt. 😀 Volt pár pillanat, amikor a demó alatt cserben hagyott minket a program, de például Peti hatalmasat mentett mikor rákérdeztek az egyik “furcsaságra”. Szóval csapatmunka: 5

 

2018.május 18., PÉNTEK
Demó II.

Mivel tegnap nem sikerült olyan jól felkészülni a demóra, kicsit korábban mentünk be ma. Egy másik csapat is hasonlóan döntött. A demók mind egész jól sikerültek, a megjelent cégek érdekesek voltak, így felvillanyozóan jót beszélgetett a társaság ebéd után. Kipróbáltuk Milán Fedőnevekes programját, amit a társasjáték alapján készített, elgondolkotunk rajta, hogy mit kellene csinálni jövőhéten a programmal, aztán ki-ki ment a dolgára.

 

2018. május 17., CSÜTÖRTÖK
Sikerült legyőzni a M-ui-t! Már tegnap felmerült, hogy más szemszögből kéne megpróbálni, de már nem volt hozzá sem kedvem, sem lelkierőm. Milánnal is tisztáztuk a félreértéseket, így code-freeze-kor a teljes lelki béke állapotában Szimbásra vettük a figurát, és csak kacagtunk a veszélyen! Ezután írtuk még nem kevés kódot 😀 Nem olyan bátran csináltuk, de annál hosszabb ideig tartott.

 

2018. május 16., SZERDA
Ezt a mai napot nagyon utáltam. Befejeztem a tegnapi feladatot még délelőtt, az egész délutánom meg ráment arra, hogy összevesztem először a Material-ui-al, lefárasztottam vele Botárt, aztán még Milánnal is sikerült összeveszni ezen az idétlen programon. Ma volt az a nap, amikor nagyon szívesen elhajítottam volna az egészet, de nem tettem. Levezetésképp maradtam segíteni Jutkának kideríteni, hogy mi nem stimmel az ő feldatával. Viszonylag hamar megtaláltuk, csak 6-kor kezdtük el keresni. 🙂

 

2018. május 15., KEDD
Automated testing, projekt

Délelőtt és ebéd után előadások voltak. Egy részét a csoporttársak tartották, de volt vendég előadó is. Érdekesnek találtam őket, de sokszor nehéz volt követni. Az ebédnél a beszélgetés javarésze ez volt: “Ti se haladtatok?” “Mi sem.” Aztán zavart nevetés. 😀
Azért a mai napon már sikerült ezt-azt befejezni, már csak a minden másra történő felkészülés aggaszt. Sűrű ez a hét is.

 

2018. május 14., HÉTFŐ
New sprint

Múlthéten kódcsere volt, ma pedig elkezdtük vadul mérni a WTF/perc-et. Több kevesebb sikerrel értelmeztük a másik csapat kódját, majd user storykat írtunk. Ezzel úgy el is ment az idő, hogy alig maradt idő kódolni. A heti programot elnézve kicsit kétségbe is estünk emiatt.

 

2018. május 10-11., CSÜTÖRTÖK- PÉNTEK
Demo

Csütörtökön befejeztük az utolsó simításokat azokon a User Story-kon, amiket vállaltunk, refaktoráltuk a kódot (helyenként elég sokat) és véglegesítettük a dizájnt. Sokan annyira izgultak a demo miatt, hogy alig állnak fel a géptől. Nekem is sokszor nehezemre esik.
Pénteken délelőtt lementek a demók. Egész jól sikerültek. A demók után kijött rajtam az egész heti fáradtság, így nagyon nehezen tudtam csak odafigyelni a délutáni agilis oktatásra. Most először életem meg megváltásként az 5 órát!

 

2018. május 09., SZERDA
Security

Ma ugyan megtudtuk, hogy mi fán terem a biztonság, de végül úgy döntöttünk a csapattal, hogy nem építjük be, mert túlságosan át kellene tervezni a programot és nem akartuk megkockáztatni, hogy félkész legyen a demón a programunk. Így sem üzemel nyilván minden, de azok legalább stabilak. Egyik szünetben rávettük Botárt, hogy játsszon velünk Fedőneveket. A tapasztalat ezúttal a tanulók oldalán állt, de szünet után Botár szépített. 😀 Jó fekete lovag módjára, kiegyeztünk egy döntetlenben.

 

2018.május 08., KEDD
Projekt work

Ma kicsit nyűgösen indultam el a suliba. Nem elég, hogy a vasárnapi focizás miatt izomlázam van, de ma egy évvel öregebb is lettem. Ezek után kiderült, hogy kicsit csúszunk a tananyaggal, ami azért nem túl jó hír, mert így necces lesz a projektet átalakítani.
Szerencsére sikerült eleget ökörködni a többiekkel ahhoz, hogy a nap végére már ne zavarjon.

 

2018. május 03-04., CSÜTÖRTÖK-PÉNTEK
Projektek

A szerdai vizsga után hagytak minket kicsit pihenni. Megkaptuk a végső projekteket végre! Bár a kódcsere új infó és így elsőre nem sok kedvem van hozzá, de sajna teljesen életszerű szóval nincs mit reklamálni. Cserébe egyből elkaszálták azt a User story-t, amit el akartam kezdeni. Pénteken azért már nem csak pair-programming volt, úgyhogy voltak saját hibaüzeneteim, amikkel foglalkozhattam! 😀

 

2018. április 27., PÉNTEK
Agilis nap – demo

A mai nap végre lazább volt! A projektet letudtuk, már csak prezentálni kellet “vevő” felé. Lehet ehhez túl droid vagyok, de nekem nem volt elég határozott, hogy mit lehet, mit kell és mit szabad, így a csapat nem kapott túl jó értékelést, pedig igyekeztünk. Szóval van még mit tanulni… főleg szerdára.

 

2018. április 26., CSÜTÖRTÖK
Exam prep, projekt

Még sehol az igazi projekt(ek), de már arra ébredtem, hogy: “… és ha azt úgy csinálnánk, akkor talán jobb lenne…”. Ma annyit refaktoráltunk, hogy azt hittem sosem leszünk kész, de szerencsére tévedtem. Nem igazán jutott idő a CSS-re, szóval legközelebb lehet az újratervezéseket fogjuk hanyagolni a külcsín érdekében.

 

2018. április 25., SZERDA
Spring – logging, validation

Nagyon nehezen keltem fel, de fogalmam sincs miért. Ma újabb tananyagot vettünk a feladat megoldása érdekében és aztán kódoltunk. Nem érzem úgy, hogy jól haladnánk, mondjuk azt se, hogy rosszul, de nagyon bosszantóak a hibák. Sajna a JavaScript-nek meg esze ágában sincs segíteni, így nagyon nehéz szünetet tartani, mert nem tudok mással foglalkozni. “Csak még egy perc és megyek szünetre!” – ami valójában 15, utána meg már folytatódik a képzés. “Kicsit” elfáradtam a végére.

 

2018. április 24., KEDD
React – axios, routing

A fél 7-es keléseknek sosem örülök, így ma sem, de a bolognai sajnos nem fő meg magától. Az energia meg kell a tanuláshoz és a projektmunkához. Kaptunk némi segítséget a feladat megoldásához az új tananyaggal. Már kezd látszani, hogy milyen sok helyen lehet belegabalyodni ebbe a feladatba. Egyre kevesebb játék van a szünetekben, mindenkit frusztrál a projekt.

 

2018. április 23., HÉTFŐ
Prezentációs workshop, fundraiser kezdete

Már vártam ezt a hetet, mert megkapjuk az első projektmunkát. Kicsit megleptek, hogy prezentálni is kellett, de elég viccesre sikerültek az előadások. Ebéd után szembesültem vele, h én fogok a frontend-el foglalkozni. Erről megfeledkeztem.

 

2018. április 20., PÉNTEK
Agilis nap, Mordor-React

A szokásos reggeli nasi közben a KANBAN tábla lényegét tanultuk. Nem minden része tűnt relevánsnak a jelenlegi feladatoknál, így kicsit türelmetlen lettem már a végére. Gáborral WOK-ot ebédeltünk, majd egy gyors “stand-up” után nagy tempóban belekezdtünk a programozásba. Cetlizés, programozás, még több programozás és egy kis újabb cetlizést követően kész is lett a projekt nagyja.

 

2018. április 19.,CSÜTÖRTÖK
React projekt

Ma vendég előadót kaptunk, Ádámot, és egy újféle projektet. Eleinte nehezen indultam el, és mivel tegnap nem sikerült rendesen megérteni a React-os szemlélet lényegét, a szükségesnél talán többet kérdeztem, de Ádám segítségével sikerült 1-2 fontos alapot tisztázni, így elég “clean”-re tudtam írni a kódot. Nem “pimp”-eltem ki, de tanultam ma pár hasznos dolgot.

 

2018. április 18., SZERDA
React 4-5

A tegnap nap sikerélményei után kaptam egy kis hidegzuhanyt. Amikor már úgy véltem, hogy értem hogyan épül fel a React, akkor jött két olyan feladat, aminél teljesen belegabalyodtam a dologba. Rengeteg energiát fektettem egy rakás vakvágánynak bizonyuló gondolatmenetbe. Annyira lefáradtam nap végére, hogy a “levezető” könnyű feladatot sem voltam képes megoldani, ami eléggé felbosszantott.

 

2018. április 17., KEDD
React 1-3

Ma nem mentem suliba, betegség miatt. Otthonról csatlakoztam az órához Skype segítségével. Mivel nem erre van felkészülve a suli, így pár dologról lemaradtam, de így is nagyon jó élmény volt. Élőben azért jobb, szeretek személyesen kérdezni és segítséget kérni is könyebb. Elég vicces volt 2 számítógéppel felváltva dolgozni.

 

2018. április 16., HÉTFŐ
REST

A mai egy könyebb, lazább nap volt, viszonylag kevés tanulással, annál több sikerélménnyel tarkítva. A pénteki nap után egész kellemes változás.

 

2018. április 13., PÉNTEK
Agilis nap, Mordor-JS

Az előző hét alapján elég nagy várakozással tekintettem a mai napra. Agilis nap, teljesen újféle dolgokra figyelni, egészen más kap prioritást, de azért mégis programozunk… Ugyanazt és mégis teljesen mást. Ezért nem sikerült megoldani ezen a héten a közelébe sem jutni a kész programnak, ami bevallom elszomorított. Arra számítottam, hogy gyorsan és hatékonyan fogunk haladni, mint múlthéten, sőt egy picit jobban. Hát, majd legközelebb!

 

2018. április 12., CSÜTÖRTÖK
JS, Contoller-ek

Technikai okokból kifolyólag fél 5-kor felkeltem, majd 6-7-ig még próbáltam aludni, nem sok sikerrel. Emiatt délelőtt kissé fáradtabb voltam a szokásosnál. Szerencsére az elméleti részt nem volt olyan nehéz megérteni és ebéd után már a koncentrációval sem volt gond. Az asztalnál hárman, háromféleképpen álltunk neki a feladatnak, így nem volt sok közös munka. A nap végére, Roli hasznos tippjeinek és segítségének hála, sikerült egy egész jó megoldást elkészíteni, amit be is mutattam a többieknek.