2017 tavaszán azt kérdeztük a programozó tanfolyamunk jelentkezőitől, hogy mi a legfontosabb számukra az elhelyezkedésnél. A magas fizetés csak a rangsor negyedik helyére került.

A legnagyobb vonzerőt a kérdőív kitöltői számára az érdekes, szakmai kihívást jelentő feladatok képviselték – vagyis azt a céget választják, amely a legizgalmasabb munkát kínálja. A második helyre a továbbképzési és fejlődési lehetőségeket sorolták, ezután azt mérlegelik, hogy mennyire hosszú távú, biztos az állás. A magas fizetés, mint motivációs erő fel sem került a dobogóra, csak a negyedik lett a fontossági sorrendben.

Érdekesség, hogy a csapatmunka lehetőségéhez inkább semlegesen álltak a válaszadók. A rugalmas, illetve otthoni munkavégzés lehetőségét pedig elsősorban a nők és a diplomások tartották fontos szempontnak az állások közötti választásnál.

Jó, ha nő is van a programozó csapatban

Mivel a felmérést a nemzetközi nőnap előtt végeztük, a női programozókról is megkérdeztük a tanfolyamra jelentkezők véleményét. A válaszadók többsége egyetértett abban, hogy hasznos, ha egy fejlesztői csapatban nők is dolgoznak. Számos folyamatnál ugyanis előnyt jelent, hogy a nők másképp gondolkodnak, és pozitívan hatnak a csapatdinamikára is.

Amikor azt kérdeztük, hogy a válaszadók mennyire tartanak jellemzőnek egy-egy tulajdonságot a női, illetve férfi programozók esetében, csak minimális különbségeket tapasztaltunk. A két nem képviselői egyformán jónak bizonyultak a kreativitás, a pontosság és a csapatmunka területén. Ugyanakkor a válaszadók többsége – nemtől függetlenül – úgy gondolta, hogy a női programozók szorgalmasabbak és jobban betartják a határidőket. Ezzel szemben csapatvezetőként inkább a férfiak teljesítményét tartják jobbnak. Azt viszont nem sikerült eldönteni, hogy ki dolgozik hatékonyabban, ha egyszerre több feladatot kap: a férfiak és a nők is magukat tartják jobbnak a multitaskingban.