2017 januárjában két nyílt napot tartottunk, amelyekre 80 ember látogatott el. Az érdeklődők az aktuális képzés résztvevőitől is kérdezhettek – a válaszok pedig sokakat meggyőztek arról, hogy érdemes a karrierváltással próbálkozni.

Bárki elkezdhet programozni – ezt bizonyítja az is, hogy milyen sokféle háttérrel rendelkező ember vett részt a PROGmasters 2017 januárjában tartott nyílt napjain. Az érdeklődők között volt például folyami hajós, növényorvos, színész, közlekedésmérnök és rendszergazda is. Néhányan foglalkoztak már valamilyen szinten programozással, de szeretnének tovább fejlődni, több szakmai kihívással és nagyobb fizetéssel járó munkát vállalni vagy épp informatikai vállalkozást indítani. Volt, aki azt mondta: szeretne büszke lenni a munkájára.

A karrierváltás elkezdéséhez ugyanakkor nagy bátorságra van szükség – legalábbis erről tanúskodott a legtöbb kérdés. Válaszoltak az aktuális Java tanfolyam résztvevői is, Gábor, Ádám és Miki. Ők egészen friss élményként meséltek arról, milyen volt korábbi munkájukat feladva belevágni a programozói képzésbe. Gábor sokakat megnyugtatott, amikor elmondta, hogy már most is talál olyan állásajánlatokat, amelyeket el tudna vállalni az elmúlt két hónapban megszerzett tudásával – pedig ő is tapasztalat és szakirányú végzettség nélkül kezdte a tanfolyamot.

A hallgatók elmondták, hogy mennyit segített nekik a tanfolyam indulása előtt kapott felkészítő tananyag, amelyből az alapismereteket el tudták sajátítani. Igaz, azt sem titkolták, hogy keményen kell dolgozni, de így rövid idő alatt sokat fejlődtek.

Sokan kérdeztek az ösztöndíj-lehetőségről is. A PROGmasters mentorai elmondták, hogy ilyen esetben bevonják a kiválasztásba a partnercégeket. A leendő munkaadók jellemzően azoknak szavaznak bizalmat, akik különleges elszántságról tesznek tanúbizonyságot, vagy valamit le tudnak már tenni az asztalra. Ilyen például az, aki autodidakta módon elsajátította már néhány kapcsolódó technológia alapjait, és saját erőből elkezdett dolgozni az informatika világában (például vannak sikeres webfejlesztési projektjei).