Ha eldöntötted, hogy szeretnél programozást tanulni, még egy nagy kérdésre felelned kell: melyik programnyelvet válaszd? Bár a programozási nyelvek népszerűsége folyton változik, mi segítségképpen összesítettük a trendeket. Íme a ranglista!

A programozási nyelvek közötti rangsorolás mindig szubjektív. Ha tanulásról van szó, a legtöbben olyan programnyelvet keresnek, amelyet sok nagy technológiai cég használ, amivel könnyen lehet munkát találni, és amit a sok segédanyag révén könnyű megtanulni – vagyis népszerű.

Ezzel kapcsolatban pedig a TIOBE index a legjobb mutató, ami a programozási nyelveket a keresőkben megjelenő találatok száma alapján rangsorolja. A TIOBE index eredményeit 2001 óta havonta frissítik, így a rövid és hosszú távú trendeket is mutatja.

Stabil a programozási nyelvek élmezőnye

2021-ben a „legnépszerűbb programozási nyelv” címért nagy küzdelmet folytatott a Python, a C és a Java. Az év elején még nagy előnnyel vezetett a C (januárban 17,38 százalékot ért el az összes mért programozási nyelv között), de aztán az előnye csökkenni kezdett. Októberben aztán átvette a vezetést a Python, de a három esélyes között ekkor még minimális különbség volt (Python: 11,67%; C: 11,16%; Java 10,46%;). Az év utolsó hónapjaiban végül maradt ez a sorrend, bár a Pythonnak sikerült növelnie az előnyét. Ugyanakkor a másik két dobogós is javított az eredményein, vagyis az „élboly” nagyon elhúzott a többi versenyzőtől.

A dobogóról lemaradt a C++ programozási nyelv, amely a Java és a C mellett sokáig a harmadik volt a népszerűségi listán. A Python 2018-ban vette át ezt a helyezést, és csak lassan, 2020 végére zárkózott fel a Java mellé. A TIOBE index történetének 21 éve alatt vagy a Java, vagy a C vezette a programozási nyelvek népszerűségi listáját, most először fordult elő, hogy más léphetett a dobogó legfelső fokára. Kérdés, hogy ezt a pozíciót hosszabb távon is tudja-e tartani.

Programozási nyelvek – más szempontból

A TIOBE index mellett természetesen vannak más rangsorok is. A Redmonk listája például a Github és a Stack Owerflow bejegyzések alapján mutatja az egyes programnyelvek használatának gyakoriságát. Ezen a listán 2021 júniusában a JavaScript vezetett, a Python és a Java a második helyen osztozott. A Github saját listáját a Python vezeti, a Javascript a második, a Java pedig a harmadik legnépszerűbb programozási nyelv.

Mi – ahogy a legtöbb programozó – több nyelvet ismerünk, kezdőknek mégis a Java-t ajánljuk. Ha szeretnéd megtudni, miért, olvasd el ezt a korábbi blogbejegyzésünket!