Gyakran felmerülő kérdés a képzés folyamán a résztvevők felől, hogy milyen feladatokat fognak kapni, mennyire lesz mélyvíz? Ugyanez a partner cégek felől inkább egyfajta bizonytalanságként fogalmazódik meg, vajon milyen feladatokat tudnak rábízni a PROGmasterstől kikerülő junior fejlesztőkre? – Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni a következő cikkben.

 

A négy hónap folyamán az elsődleges cél természetesen az, hogy egy magabiztos programozói tudást adjunk, viszont a tudás átadásának módja nagyban befolyásolja a fejlődési, továbblépési lehetőségeket is. Amellett, hogy sok feladatot önállóan kell a résztvevőknek megoldaniuk, az első héttől kezdve párban, illetve csoportban is kell dolgozniuk. Ezzel nagyon sokat tud profitálni mindenki, hiszen akár a meglévő tudás megosztása vagy a másik nézőpontjának megismerése is egy tanulási lehetőség. Így gyorsabban tud mindenki fejlődni, és az esetleges tudásbeli különbségek is csökkennek.

Módszertan
A programozás mint készség elsajátítása mellett számunkra a legfontosabb, hogy a gondolkodásmód, a problémák megközelítésének módja is fejlődjön. Gépiesen el lehet végezni egyszerű feladatokat, de ha egy picit komplexebb, összetettebb problémával találkozik egy junior fejlesztő, akkor gyakran megakad és nem tudja, hogyan haladjon tovább. A képzés során rengeteg olyan helyzet van, amikor a mentorok kivetítőn oldják meg az előzőleg kiadott feladatot, mintegy kihangosítva a gondolkodásukat. Ez kérdéseket ébreszt és a miértek megbeszélésén és megértésén keresztül egy mélyebb, átfogóbb tudáshoz juttatja a résztvevőket. Egy elméleti anyag feldolgozása is hatékonyabb és jobban rögzül, ha a felmerülő kérdéseket közösen megbeszéljük, így a válaszok és megoldások letisztázott formában ‘tárolódnak’. Ugyancsak sokat segítenek a vezetett workshopok, amikor is egy új technológiába kapnak betekintést a résztvevők, gyakorlati példákon és best practice-eken keresztül, amelyeket később ők maguk is fel tudnak használni a projektmunkák során.

Elméleti tudás
Négy hónap alatt nincs igazán lehetőség nagyon mély elméleti háttérre szert tenni, viszont aki bármilyen téma irányában érdeklődik, annak minden segítséget megadunk, hogy tovább tudjon fejlődni. Az alapismeretek elsajátítása viszont rendkívül fontos, ezért erre nagy hangsúlyt fektetünk és folyamatos ismétlésekkel erősítjük a már megszerzett tudást. Miért? Az egész szoftverfejlesztés egy nagy Lego játék, és ha az építőkockákat jól ismerjük, akkor könnyebben tudunk összerakni egy bonyolultabb rendszert is. Egy új munkahelyen az újonnan bekerülők támogatása senior fejlesztők/mentorok által korlátos időben lehetséges csak, ezért sokat számít, hogy egy junior fejlesztő mennyire tud eligazodni egy adott esetben számára ismeretlen technológiai stackben.

Végeredmény
A tapasztalataink azt mutatják, hogy a PROGmasters junior fejlesztői nagyon jól megállják a helyüket és nem okoz nekik gondot, ha egy olyan problémával találkoznak, amihez új eszközöket vagy technológiát kell megtanulni, illetve használni (pl. egy új frontend keretrendszer, egy Tomcattől eltérő servlet container vagy alkalmazásszerver, új adatbázis stb). Ez akár azt is jelenti, hogy nem Java-s környezetbe is egészen könnyedén be tudnak illeszkedni, erre több példa is volt már, így php és c# fejlesztőként is helyezkedtek már el végzettjeink.