Nyerő helyzetben lévő munkavállalók, csapatmunkára kész fejlesztők, drámai munkaerő-csökkenés és humanoid robotok. Az IT Business által rendezett, „Rút kiskocka” névre keresztelt Human Hungary 2018 rendezvényen jártunk, amelyen a résztvevők között volt Filep Szabolcs, a PROGmasters ügyvezetője is.

 

Lassan nem csak az IT-szektorra lesz igaz, hogy kevés a munkaerő, de szinte minden piaci szegmensben. Ez a fogyasztónak nem, de a munkavállalóknak nagyon jó: ők kerülnek ugyanis alkuképes helyzetbe, a cégeknek pedig keményen versenyezniük kell a kegyeikért és aztán megtartásukért is. A kilátások munkavállalóként tehát cseppet sem rosszak – mindezt sales-, és HR-szakemberek, valamint fejvadászok mondták el tapasztalataik alapján.

Nem véletlen, hogy egyre jelentősebb az átképzés szerepe. A rendezvény második felében döntően erről volt szó, de szóba kerültek az Y generáció unalomig ismételt motiváció is. A „Dübörög az átképzőpiac” című kerekasztal-beszélgetésen, a PROGmasters ügyvezetője és alapítója, Filep Szabolcs a kiválasztás fontosságát hangsúlyozta. A jó HR ugyanis itt kezdődik: ha egy bootcamp képes eleve azokat kiválasztani, akik nem csak jó fejlesztők, de kiváló csapatjátékosok is lesznek, akkor előnnyel indul a cégeknél, mert azok tudják, mire számíthatnak. Szabolcs hangsúlyozta, a szekcióban szintén részt vevő Green Fox-szal és a Codecool-lal ellentében a PROGmasters csak megfelelő előképzettséggel vesz fel jelölteket, de ez az előképzettség megszerezhető a cég által összeállított ingyenes felkészítő anyag segítségével is.

Láttunk ezen kívül egy, a munkaerőpiac 2030-as helyzetét bemutató előadást, amiben azzal számolnak, hogy addigra mintegy félmillióval kevesebb aktív munkavállaló lesz Magyarországon. Az persze nincs kizárva, hogy a technológia fejlődésével automatizált folyamatok, mesterséges intelligenciák és akár humanoid robotok is segítik majd akkor az életünket. Hogy ezek után érdemes-e programozónak tanulni? Nos, ha a jövőben a mesterséges intelligenciák és robotok veszik majd át a helyünket, gyanús, hogy ezek működését valakinek programoznia is kell.