A Facebook mára az egyik legismertebb és legtöbb regisztrált felhasználóval rendelkező közösségi média felületté vált, amely nélkül sokan talán már a mindennapjainkat se tudnánk elképzelni. De hogy honnan és kitől jött az alapötlete? Ezekre a kérdésekre adható lehetséges válaszokat mutatja be a Social Network (A közösségi háló) című film.

A Social Network bevezet minket abba  a harvardi kollégiumi milliőbe, amiben a Facebook ötlete megszületett és ahol Mark Zuckerberg barátaival elindította az oldalt 2004 február 4-én. Mark már gyerekkora óta programozott és olyan programokat, weboldalakat hozott létre, amelyek valamilyen problémára, igényre nyújtanak megoldást. De ő se gondolta mikor szerelmi bánatában kollégiumi szobájában megalkotta a Facemash-t, aminek segítségével a környékbeli kollégiumok lány hallgatóit külsejük alapján lehetett osztályozni, hogy az ennek utódjaként létrehozott Facebook dollármilliárdossá teszi majd.

Facemash vs. Facebook

A Facemash és a Facebook alap mozgatórugója a kollégiumi csajozás. De míg a Facemash lopott fotókkal dolgozott és egyik fő üzenete a nők tárgyiasítása volt, addig a Facebook egy olyan felületnek készült ahol az egyetemek hallgatói tarthatják egymással a kapcsolatot és közölhetik másokkal hogy mi jár a fejükben, vagy hogy éppen járnak-e valakivel

Kié az ötlet?

A Facebook és a Facemash tehát hasonlítanak egymásra, de talán mégsem annyira, hogy ne merüljön fel a kérdés a Facebook alapötlete mégis honnan jött. A film bemutatja, ahogy a szintén Harvardon tanuló Winklevoss fivérek megbízzák Zuckerberget egy olyan exkluzív közösségi oldal létrehozásával, amelyre csak harvardi email címmel, csak meghívásos alapon regisztrálhatnak a felhasználók és amelynek fő célja hogy a tagok egymással kapcsolatot tartva egy elit klub tagjainak érezzék magukat. Mark elfogadja a megbízást, majd nem készíti el az oldalt, azonban ugyanebben az időszakban találja ki a Facebookot és áll neki programozásához.

A Winklevoss ikrek a Facebook elindulása után beperelték Zuckerberget az ötletük ellopásáért és 65 millió dollárt tehettek zsebre. Mark a mai napig tagadja, hogy lopta volna az ötletet.

A programozásban ma is rengeteg lehetőség rejlik, hiszen a folyamatosan gyors ütemben fejlődő információs technológiák újabb és újabb igényeket hoznak felszínre.

A Progmasters Java szoftverfejlesztői képzésén, pedig nemcsak a programozói nyelvekkel ismerkedhetsz meg, de konkrét informatikai problémákkal is, ezek megoldásaival és már megírt kódokkal, amelyek megkönnyítik majd a fejlesztői munkádat.
Mi megadjuk az alapokat ahhoz, hogy te legyél a következő Mark Zuckerberg és még állásgaranciát is vállalunk.